fbpx
Nieuws

PV-centrale op dak Remeha

Ketelfabrikant Remeha heeft op de eigen fabriekshal in Apeldoorn een zonnecentrale van 1.750 pv-panelen (445 kWp) in gebruik genomen. De pv-installatie dekt een kwart van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik.

De panelen liggen op een drietal daken; twee grote daken van de assemblagehal, en een relatief klein, schuin dak van een aangrenzende loods.

Stadgenoten

De zonnepanelen zijn geleverd en op het dak gelegd door het Apeldoornse bedrijf BonGo Solar. Dit bedrijf is een partner van Remeha, net als het Apeldoornse installatiebedrijf Hollander Techniek, dat de elektrotechnische installatie en integratie van de panelen en de omvormers verzorgde.

De opgewekte elektriciteit wordt grotendeels gebruikt voor het laten draaien van de productielijnen in de assemblagehallen. Daarnaast voedt de installatie de laadsystemen voor de vorkheftrucks, de servers van het IT-systeem en de laadpalen voor de elektrische auto’s.

Zelf gebruiken

“De dimensionering van de installatie is zodanig gekozen dat we bijna altijd alle opgewekte elektriciteit zelf kunnen gebruiken”, zegt Raymon Kerkvliet, manager Production Support bij Remeha. “Het zal sporadisch voorkomen dat we meer energie opwekken dan we zelf verbruiken.”

Remeha ontvangt de komende jaren een SDE+-subsidie, waardoor de pv-installatie rendabel is.

Verduurzamingsoperatie

De zonnepanelen zijn onderdeel van Remeha’s verduurzamingsoperatie. Om op het elektriciteitsgebruik te besparen, liet Remeha in 2017 in de assemblagehal 650 led-armaturen installeren.

Vorig jaar volgde de installatie van energie- en waterbesparende douches. Dit was onderdeel van een stimuleringsprogramma dat ervoor zorgt dat meer medewerkers op de fiets naar hun werk kunnen komen.

Walk of Energy

Met alle maatregelen die Remeha neemt en nog zal nemen, wil het bedrijf zijn klanten en medewerkers meenemen over de Walk of Energy. Deze wandeling leidt langs alle duurzame initiatieven in het bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.