fbpx
Nieuws

‘Pv-panelen in 2024 onrendabel’

Volgens branchevereniging Aedes zijn zonnepanelen vanaf 2024 onrendabel voor woningcorporaties. Dit concluderen ze uit onderzoek van Fakton. Extra overheidssteun zou dan nodig zijn om daken van corporatiewoningen te voorzien van zonnepanelen. Aanleiding voor het onderzoek is het plan van het kabinet om de salderingsregeling voor zonnepanelen de komende jaren af te bouwen.

Salderen is stimulans

Met de salderingsregeling stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie. Zonnepanelen wekken in sommige maanden meer energie op dan er wordt verbruikt. Deze stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en wordt verrekend met het totale energieverbruik.

Door de afbouw van de salderingsregeling brengt de opgewekte stroom straks minder op. Hierdoor stijgt de energierekening van huurders en verdwijnt (volgens Aedes) de bereidheid om zonnepanelen te laten plaatsen op hun dak. Daarnaast kunnen corporaties een steeds kleinere bijdrage van hen vragen en wordt het plaatsen van zonnepanelen voor woningcorporaties in 2024 onrendabel. Nu kan dit nog kostenneutraal.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn: “Woningcorporaties leggen zonnepanelen op woningen voor een beter klimaat en een lagere energierekening voor onze huurders. Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook.”

Groei

Steeds meer sociale huurwoningen zijn voorzien van zonnepanelen. In 2019 steeg het aantal met 62.000 naar bijna 178.000 huizen. Als de huidige groei zou doorgaan, zijn in 2037 alle daken van corporatiewoningen voorzien van zonnepanelen. Daarmee kan 13 procent van de zonne-energiedoelstelling van de overheid worden bereikt. Zou de overheid inzetten op het volledig vol leggen van daken, dan kunnen woningcorporaties een vijfde van die doelstelling voor hun rekening nemen.

54 reacties op “‘Pv-panelen in 2024 onrendabel’

 1. Koning klant schreef:

  Afschaffen salderen is ook niet eerlijk, we rekenen nu eenmaal per jaar af. Het is gewoon geld graaien door de roverheid.
  De stand die je draaischijfmeter na een jaar aangeeft is wat eerlijkheidshalve moet worden afgerekend.
  Maar toch, als het niet rendabel is dan legt de woningbouw wel dure systemen.

  • MBO schreef:

   Koning klant, leef je nog in de pré- historie? Veel huurwoningen hebben nog een analoog meter en de particulier zijn voorzien van slimme meters. Maar de overheid is op veel gebieden onbetrouwbaar gebleken zo ook nu met PV panelen

   • Jan schreef:

    Ik denk dat jij niet helemaal op de hoogte ben, in onze gemeente hebben alle huurwoningen een slimme meter en dus geen analoog meters meer. Ik zit zelf in de commissie van de huurdersvereniging en zie om ons heen dat daar de huurwoningen ook aardig op weg zijn de meters te vervangen. Misschien eerst even informeren voor je iets roep.

   • Ton Smits schreef:

    Het plaatsen van slimme meters is geen zaak van verhuurders. Dat wordt bepaalt door het energiebedrijf en de noodzaak om oude analoge meters te vervangen.

    • Hermine schreef:

     De netbeheerder plaatst de meters. Bij ons zijn alle huurhuizen al voorzien van slimme meters van Stedin. De energieleverancier gaat daar niet over.

   • Ronal schreef:

    Je bent helemaal zot indien je een ,, slimme,, meter aanschaft, die is alleen slim voor de overheid,niet voor de gebruiker

  • Leon schreef:

   En aanschaf is ook duur.
   Ik vind dat als je zonnepanelen aanschaft het in 5 jaar terug moet besparen.

   Maar zover koop ik geen zonnepanelen, en verwarm mijn woning met label A+++ split unit airco.
   ( die bespaard wel veel. )

   • Rick schreef:

    Kan wel hoor. Zonnepaneel van 300Wp koste laatste € 82,- ex BTW. Micro-omvormer erbij voor € 114,-. Nog wat aansluitspul en je hebt voor € 250,- één zonnepaneel werkend op je dak. Die levert in Nederland op het zuiden 300×0,9 (kWh per Wp) = 270 kWh per jaar x 0,24ct = € 64,80 per jaar. € 250,- delen door € 64,80 p/j is een terugverdientijd van 3,8 jaar.

  • Marco schreef:

   Een draaistroommeter is gemaakt en geeikt om vooruit te meten, het terug draaien van de schijf betekend niet dat het juiste aantal kWh wordt gemeten.

 2. Pierre schreef:

  Grote stelen en kleine stelen, grote(overheid) stelen het meest.

 3. Jelle schreef:

  Afschaffing van de saldering lijkt inderdaad op graaien. Het is gewoon niet juist. De saldering moet gewoon blijven! Op zijn minst zou net als bij de postcoderoos projecten geen milieu belasting moeten worden geheven. Nmm. past dat precies in het milieubewust denken. Mocht je meer leveren dan je verbruikt is een vergoeding ‘ala na de saldering’ rieel…… Zonder saldering kan het gewoon niet uit! En kijk uit als je besluit een tweede setje zonnepanelen te plaatsen. Dan kun je de btw teruggave schudden. Want die krijg je niet voor de tweede keer tenzij je ondernemer wordt omdat je stroom levert. Ik heb het uitgerekend ook dat kan niet uit! Nee het is allemaal marginaal en als je een omvormer moet vervangen is de winst helemaal weg !

  • Pjotre schreef:

   Een tweede set zonnepanelen heb ik geplaatst en ik kreeg keurig de btw terug. Je moet schriftelijk bij de belastingdienst een formulier aanvragen dit kan niet digitaal.

   • Martin schreef:

    Na 3 jaar is dat blijkbaar weer mogelijk.
    Ik ga ook panelen bijplaatsen.
    En ging op zoek of BTW terug te vragen was.
    Heb je vóór 2020 zonnepanelen gekocht en btw teruggevraagd? Dan heeft de Belastingdienst je per 1 januari 2020 automatisch omgezet naar de nieuwe KOR. Ook dan geldt een wachttijd van 3 jaar voor je je weer kan afmelden. Dus mensen die in het verleden btw teruggevraagd hebben, kunnen zich vanaf eind 2022 afmelden voor de KOR en dan in 2023 weer btw terugvragen voor nieuwe zonnepanelen.

   • Peter schreef:

    Tip, koop een tweede set op naam van je partner en zet je overeenkomst voor de levering van stroom ook op diens/dier naam.

    • Pep schreef:

     Er moets nieuwe meter in de wooning.
     Na 2 jaar doet nog steeds niet.
     Nieuwe gas meter doet ook nog steeds niet.
     Wel voordeliger ben over stapt 100% .
     PAS OP na deel stuurt nooit rekeningen!!!

    • Herman schreef:

     Heb ik gedaan voor aanschaf de 2e set. De belastingdienst verlangde wel een overschrijving van de eerste set naar mijn partner zodat er 1 eigenaar is van de totale installatie. het gevolg is dat er geen Forfait geheven wordt voor de 2e set (€ 40) maar voor beide sets van € 160 over de opbrengst van de 2 installaties die samen 7800 Kw leveren.
     Dus als je voor je Btw aanvraag ook moet betalen is het resultaat heel mager.

   • JohnnyBoy schreef:

    Het plaatsen van slimme meters wordt absoluut niét door de energieleveranciers bepaald. Dat bepaalt de woningbezitter nú nog steeds zelf . Je moest eens weten hoeveel analoge .eters er in Nederland nog draaien…..

  • Esp schreef:

   Huidige saldering draait op subsidies. Inkoop stroom is in top zomertijd zelfs rond de €0. Dus als Jan en alleman dan wel geld krijgt moet dat uit een potje komen. Dit is gewoon een slechte constructie.
   Het wordt nog erger wanneer je naar behoefte levert en wordt afgerekend op basis van flexibele prijzen. Wanneer de aankooppprijs van stroom= €0 ( en dat kan zijn rond de topmaanden) dan krijg je dus wellicht niets… Panelen zijn dan geheel niet meer rendabel in een land als Nederland. Ben benieuwd waar het naar toegaat.

 4. Leo P. Klepper schreef:

  Waarom moet het financieel rendabel zijn? Een schoner milieu vind ik een belangrijkere opbrengst dan dat het financieel rendabel is.

  • Pieterzji schreef:

   Het milieu is niet gebaat bij zomnepanelen

   • Martijn schreef:

    Als je op dat moment minder kolen/gas/ nodig hebt om die piek vraag op te vangen win je een behoorlijk deel.
    En zonnepanelen zijn inmiddels prima te recyclen. Best nog een huis batterij van een 10kWh kun je prima voorzien aan je eigen piekvraag en dat ontlast het net. Ook kunnen elektrische auto’s bijdragen aan de stroomvraag. De leaf kun je al inzetten op je huid van energie te voorzien. Dat kan straks ook met CCS auto’s.

  • Anjo schreef:

   Het maken van zonnepanelen kost meer fossiele brandstoffen dan het uiteindelijk oplevert, kijk de film planet of the humans

 5. Jan schreef:

  Salderen in zijn huidige vorm heeft zijn langste tijd gehad. Opgewekte energie die niet direct verbruikt wordt wordt immers ‘gratis’ op het net gestald om het er op een later tijdstip ook weer ‘gratis’ uit te halen. De kosten die dat met zich meebrengt mogen best in rekening gebracht worden. Wil je dat niet, dan zorg je zelf maar voor een eigen ‘net’ in de vorm van een accu, batterij o.i.d.

 6. Johan schreef:

  Ik vind het logies dat het stopt de stoom leveranciers moeten toch werken je gebruikt toch de voorzieningen daar werken mensen en die moeten ook eten dat is toch normaal . Wat je opwekt en zelf gebruikt op dat moment blijft toch gewoon een voordeel . Zie het probleem niet zo

  • Brother52 schreef:

   Hoi Johan, voor oor dat werken betaal je al vastrecht, dat is al behoorlijke vergoeding waarmee men prima het net in stand van kan hiuden

   • Marco schreef:

    Een draaistroommeter is gemaakt en geeikt om vooruit te meten, het terug draaien van de schijf betekend niet dat het juiste aantal kWh wordt gemeten.

 7. H. Giesbers schreef:

  We mogen rezen dathetnog erger wordt. Straks zullen we moeten betalen voor het gebruiken van de zon, net als winkels en restaurants moeten betalen voor luifels en terrassen. Het gezegde is: ” voor niets gaat de zon op”. Maar hoe lang nog? Het stelen gaat door.

 8. Mlodzick schreef:

  In Polen is er de regeling dat je van de door jouw geleverde stroom 80 procent terugkrijgt en 20 procent voor de stroom maatschappij is .dit is een faire regeling . waarom doet de Nederlandse overheid dit ook niet?

 9. Jan schreef:

  Wat je opwekt en zelf gebruikt, hoef je niet bij de energiemaatschappij te kopen.
  Als je het overschot van je stroomproductie aan het net levert, doe je dat op het moment dat de energiemaatschappij er geen behoefte aan heeft. Je levert namelijk tegelijk met een miljoen anderen. Zij moeten nu die overtollige stroom opslaan of zien te verkopen.
  Eigenlijk moet je blij zijn dat zij voor die stroom willen betalen.

 10. Adrie schreef:

  Het wordt de hoogste tijd dat de ‘slimme meter’ (samen met andere apparatuur) zijn naam waar gaat maken. Ik wil dat mijn vaatwasser, wasautomaat, vriezer en andere piekgebruikers zich kunnen aanpassen aan de opbrengst van mijn zonnepanelen.
  Als ik 1234 watt teruglever aan het net en de wasautomaat schakelt in moet het element 1233 watt gaan gebruiken om te verwarmen, en geen 3000. De warmwatervoorziening kan prima gebruikt worden om ‘overtollige’ zonnestroom op te slaan.
  Als dat allemaal beschikbaar is, kan salderen er af.

 11. Sandyk schreef:

  Ik heb mijn zonnepanelen gekoppeld aan een elektrische boiler die ik op het beste moment van de dag opwarm. Daarnaast verwarm ik sommige delen van mij huis met infrarood. Ook dit op het beste moment. In de avond hoef ik nog maar een heel klein beetje bij te verwarmen. Hiermee zorg ik ervoor dat ik op mooie dagen onder de 50 % salderen blijf in de zomer en in de winter zelfs regen de 100% Zo blijft het rendement heel hoog en heb ook nog eens heel duurzaam huis tegen lage kosten. Met beetje fantasie kan je zelf ervoor zorgen om zo min mogelijk met salderen bezig te hoeven zijn.

 12. Pieter schreef:

  Zelf denk ik dat er een andere noodzaak is om saldering af te schaffen: windenergie. Het aandeel aan subsidie op de rekening wordt langzaam te groot. bv. Ik huur mijn panelen, 15 tegen 38 euro per maand. Mijn stroomrekening, vier jaar geleden was 175 euro en is nu nog 60 euro. In het artikel hebben ze het over meer dan 100.000 huishoudens die panelen hebben. Reken maar uit wat dat aan subsidie geld is. Straks krijgen we gigantisch veel windmolens die meer stroom gaan opwekken dan dat we verbruiken. dan zitten die zelf opwekkers alleen maar dwars.
  Dan is er nog de psychologische kant van het verhaal. Mensen moeten overtuigd raken van het nut van alternatieve energie. Door het steeds meer zichtbaar maken in de openbare ruimte van alternatieve energie zijn mensen ook meer en meer overtuigd geraakt van het nut en noodzaak van alternatieve energie.

  Waterstof voor stroom kost gigantisch veel energie. Om met waterstof stroom te maken heb je 66% verlies. Oftwel, om het equivalent van een windmolen te produceren met waterstof heb je drie windmolens nodig.
  En bedenk eens goed: CO2 is plantenvoeding, de aarde is momenteel aan het vergroenen. ga maar eens kijken op de site van NASA
  https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth

 13. John schreef:

  Sorry maar salderen kan er naar mijn mening niet eraf. Ik heb mijn ingeschreven als leverancier. Zoals je dat moet doen om btw terug te krijgen. Ze kunnen bedrijven zoals ze dat noemen bij de kamer van koophandel niet zeggen dat ze niks krijgen voor hun geleverde goederen. In dit geval elektriciteit. Ik denk zelf dat als ik naar de rechter stap dat het mij in het gelijk stelt. Ik ben leverancier. Er zou vanaf 2030 door de de grote elektra leveranciers zelf laten bepalen hoeveel je krijgt voor terug geleverde elektra. Dan krijg je dus goede concurrentie van jaar tot jaar contracten. En dan blijft de mogelijkheid dat de zonnepanelen rendabel blijven. B.v. Dat je voor elke kWh i.p.v. nu 0,24 cent dan 0,12 cent krijgt. Nu word het vanaf de overheid bepaald en dat is geen vrije markt. Dat mag niet.

  • Arjan de bee schreef:

   Hi ho ho. Zou werkt dat natuurlijk niet. het merendeel van de elektra kosten zijn overheids belastingen. Netto kost elektriciteit maar 5 of 6 cent. Door niet te salderen koopt de elektriciteitsmaatschappij straks voor weinig in en verkoopt het wel. De overheid krijgt wel de belastingen. Volgens mij is dat 2 keer diefstal.

 14. Bas schreef:

  Ik laat mijn zonnepanelen van het dak halen op het moment dat de omvormer het zal begeven. De investering is dan terug verdient dankzij de saldering, subsidie en btw teruggave. De investering van de omvormer verdien je nooit meer terug door een vergoeding van ca 7 cent,

  • john schreef:

   Bij mij is de omvormer terugverdiend in 3 jaar bij een terug gaaf van 7 cent per kwh. kan dan weer 7 jaar en heb dan 2205 euro voordeel bij een terug gaaf van 7 cent. Het is dan ook per huishouden verschillend.

  • Arjan de bee schreef:

   Over een jaartje of 7 kosten omvormers niets meer

 15. L.J. Moesker schreef:

  Salderen is nu al onvoordelig. Sommige leveranciers geven slecht €0,03/kWh. Ik stook het in de winter lekker op met een elelektrisch kacheltje. Scheelt weer gas.

 16. Comar.100 schreef:

  Ook ik zal alles laten verwijderen zodra de omvormer moet worden vervangen. De terugleververgoeding is absurd laag, zo is mij nu al gebleken. Zodra je wat meer vraagt dan je panelen leveren, moet je de volle mep voor dat extra betalen en als je wat levert krijg je een habbekrats. De boel wordt dan een onrendabele investering. Ik krijg de indruk dat heel veel mensen dat nog niet in de gaten hebben. Veel succes regering met je klimaatplannen……

 17. Eric schreef:

  Ik ben naarstig op zoek naar een thuisbatterij om dit probleem te minimaliseren. De overheid is altijd onbetrouwbaar gebleken met zulke maatregelen.
  Ze verhogen de gasprijs om te stimuleren dat mensen van het gas afgaan. Straks is half Nederland van het gas af….. wordt de stroom duurder.
  Net als met de auto, als morgen iedereen stopt met auto rijden krijgen we overmorgen fietsbelasting.
  Want Den Haag moet en zal innen

 18. Pieter schreef:

  Ik vraag me af, wat zou gebeuren over 20, 30 jaren, als de komende 5 jaar op alle daken van Nederland worden zonnepanelen verplaatst. Wie zou betalen voor de recyclen van de zonnepanelen. Wij zijn zo blind, dat wij kunnen niet zien dat zonnepanelen zijn geen goede oplossing op de lange termijn. Wij moeten streven voor een circulaire economie, en zonnepanelen passen niet in.

 19. Ben schreef:

  Er zijn zo wie zo vreemde verrekeningen. Ik krijg 11 cent van Greenchoice excl. de btw. Maar op dezelde nota staat incl. btw ook 11 cent. Tewijl ik btw heb moeten afdragen bij teruggave btw aankoop.
  Vervolgens heb ik uitgerekend als nu met de hudige prijs en belasting de saldering er nu af zou zijn en ik krijg 11 cent per kWh. Dan moet ik 4,9 kWh leveren om 1kWh in te kopen. Door de stijgende belastingen zoals ode etc wordt dit nog veel groter. Het zou mij niets verbazen als dat naar 10kWh gaat voor leveren en 1kWh inkoop.

 20. Kris schreef:

  Ik was van plan om 24 panelen te leggen, maar dat gaat nu niet meer door. Eerst investeren, dan overdag stroom gratis afgeven en ’s avonds er duur voor betalen… Ik denk het niet.
  Overdag ben ik werken , s’ avonds thuis

 21. Cor schreef:

  In 2014 heb ik geïnvesteerd in zonnepanelen, op basis van de toen gunstige regelgeving.
  Een ‘contract’ van zeg maar 25 jaar.
  Doordat de overheid tijdens de wedstrijd de spelregels verandert, loop ik naar verwachtibg € 12.000,- mis( gebaseerd op de opbrengst van mijn zonnepanelen gedurende de afgelopen 6 jaren).
  Een ondernemer die zo zou handelen staat gegarandeerd in no time voor de rechter…maar onze onbetrouwbare overheid gaat vrijuit.

 22. Len schreef:

  De overheid heeft zoals altijd een korte termijn visie. Panelen die al 25 jaar mee kunnen met garantie, omvormers niet. Zodra de omvormer vervangen moet worden is, als je afgelopen jaren en de paar komende jaren panelen koopt, de vervanging niet rendabel en kun je na 1/3 tot de helft van de levensduur van de panelen de boel demonteren en bij de schroot leggen en verdwijnen de panelen in 2030-2035 in rap tempo van alle daken en zullen we de vooruitgang van de klimaatdoelstellingen juist terugdraaien. Accu’s zijn te duur om je energie in op te slaan en extreem vervuilend en dingen als warmtepompen zij een hard gelach. Juist wanneer het koud is wordt er extreem veel stroom verbruikt. Om nu 1 slaapkamer op temperatuur te houden, echt geen grote zijn we van 2600 naar 4000KwH verbruik gegaan terwijl er in die tijd veel op LED is overgegaan. Je huis met stroom verwarmen reken er maar op dat je over de 10-15000 KwH komt.

  Tevens is het lastig om alles precies af te stellen op de zo’n, de wasmachine stofzuigen droger vaatwasmachine. Als er net een wolkje voor komt koop je direct dure energie in en is de wolk weg lever je juist weer tegen een kaalgeplukt tarief. Een buffer van een kleine accu zou wel rendabel zijn om stroom op te vangen als er iets meer overproductie is en het bijspringt als er door een wolk net wat vraag is. Daar hoef je geen tienduizend euro Tesla Powerwall voor te hebben. Maar dan gaat de overheid wel belasting heffen op accu’s als Tesla een innovatieve goedkope accu uitvindt als voorbeeld.

 23. Geert schreef:

  Beste zonnekloppers

  Heb jaren veel geld verdient met de panelen x De zon komt op om 9.30 dan de dauw 30 min zon tot 17 u x energie gaat het net op niemand thuis x om 18 uur thuis licht pc keuken strijken tv wasmachine dan springen de biocentrales op en Kernenergie x Dus groen kopen is GEEN groen x de laatste 20 jaar Hebben we 200 miljard euro met geld gesmeten aan de Katoennatie x Colruyt heeft al de windmolens in handen x ontsiert in l’an x Toekomst is over 4 jaar Kernfusie x energie die blijft produceren en afval verbrand zichzelf x Panelen 20 jaar x omvormer 2 maal kapot op 20 j x De Sp.a deelt de vergunningen uit sinds vandelannotte en Freya x wacht even en we hebben nieuwe zuivere energie x maar dit verhaal met LICHT panelen diffuus licht gaan niet alleen op zon x Het ontsiert de buurten en de mensen graaien maar x Het was 450 euro per 1000 Kw subsidies x Wij zijn zot Groen kakkers

 24. Ronal schreef:

  Je bent helemaal zot indien je een ,, slimme,, meter aanschaft, die is alleen slim voor de overheid,niet voor de gebruiker

 25. AH Roest schreef:

  weet je wat een idiote regel is. Wat de gemeentes hebben geregeld in de zogenaamde bomen verordening. Daarbij wordt de snoei etc. strikt aan banden gelegd . Het gevolg is bij ongunstige plaatsing bij de buren (pal zuid) van een snelgroeiende hoogstamboom een verlies op termijn van 50% van de opbrengst van de zonnepanelen! Winst voor het klimaat 22kg CO2 per boom per jaar. Wat heb ik tot nog toe bespaard door de zonnepanelen 27 ton! CO2. En maar roepen (ook tijdens rechtzittingen) Bomen gaan VOOR zonnepanelen. Dit is het echte gevaar aangezien de buren gewoon ten allen tijde vrij zijn om jou opbrengst te minimaliseren

 26. Chalet schreef:

  Aardig dat de zonneboiler hiermee een steeds prettiger alternatief is voor zonnepanelen. De gasprijs stijgt en gas is wat de ZB bespaart, geen omvormer, gaat 20 jaar of langer mee, het buffervat werkt als accu en is dus niet afhankelijk van saldering door wispelturige overheid.

 27. john schreef:

  Wat ik dan wel altijd weer vreemd vind is dat iedereen die zonnepanelen aanschaft allemaal zeggen dat ze het voor het milieu doen!!!!

  Iets wat ik zo iezo al nooit begreep maar goed das een ander verhaal.
  Maar als ik hier zo een en ander lees is het nooit om het milieu te doen geweest en dus altijd alleen maar om de centen.
  Vind ik het dan nu een beetje hypocriet om als ze denken dat het ze geld gaat kosten nu gaan lopen zeiken.

  Alles wat je voor het milieu doet KOST ALTIJD GELD hoe je het ook went of keert, en zeker met onze roversheid, inpikkersheid, burgersplukheid of wat voor namen er hier ook voorbij komen weet je het op het moment nooit.

  Maar wij doen het voor het milieu, nou niet dus jullie deden het allemaal voor de centen.
  En als iets te mooi is om waar te zijn dan IS DAT MEESTAL OOK ZO maar net alsof jullie dat nog niet wisten!!
  Iets wat de burger geld op gaat leveren weet je OP VOORHAND al dat het ingeperkt zal gaan worden door de lobby van de grote energie leveranciers.

  En als je het op voorhand al wist had je slim moeten investeren in deze panelen en geen overcapaciteit moeten installeren heel simpel je moet onder je gemiddeld jaarverbruik gaan zitten en zorgen dat je je overschot in een buffer kwijt kunt, of heel simpel laat je wasmachine en droger overdag draaien en niet als je s avonds thuiskomt deze apparaten pas aanzetten, er zit tegenwoordig overall een tijdklok op om programmas uitgesteld op te starten maar daar moet je wel gebruik van gaan maken.

  en zo zijn er nog tal van andere voorbeelden om je opgewekte stroom gelijk te gebruiken om te bufferen behoeft niet in accu’s, zonne boiler en niet z’n bulle ding van 300 ltr maar een van 1000 of 1500 liter met een warmwater spiraal er in.

  het vergt wat aanpassingen aan de installatie maar dan maak je wel maximaal gebruik van je opgewekte energie.

 28. Cor schreef:

  Je hebt volkomen gelijk John!
  Mijn motivatie om in 2014 panelen te laten leggen had twee redenen: financieel rendement én een stukje zelfvoorziening.
  Het milieuaspect alléén zou nooit voldoende zijn geweest om zomaar 6000 euro op tafel te leggen.
  Het was gewoon een zakelijke overeenkomst, die vervolgens door onze fijne overheid wordt geschonden.
  Waar ik me aan stoor zijn de bedrijven die nu nog blijven beweren dat het zo’n fantastische investering is.

 29. MBO schreef:

  Wat John schreef klopt, heb de panelen sinds 2013 op het dak liggen met de bedoeling om zoveel mogelijk mezelf kunnen redden. Dat betekend zoveel panelen dat ik net aan het verbruik zit op jaarbasis en dat werkt goed. Dat de overheid een onbetrouwbare partner is wist iedereen al behalve degene die het vak “graaien” goed weten te beheersen. Ik ben blij met mijn investering en we kijken wanneer we de wasmachine aanzetten en dat maakt je wat bewuster van de keuze die je ooit gedaan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.