
Voor de utiliteit komt Remeha binnenkort met de waterstofversie van de Quinta Ace. Deze ‘Quinta H2’ gaat nog dit jaar als demo draaien in de praktijk.
Remeha’s waterstofketel voor thuisgebruik, de Hydra, ligt al een paar jaar in het schap. Voor de utiliteit was is een waterstofketel er nog niet, al is het duidelijk dat alle grote ketelfabrikanten er aan werken. BDR Thermea, het moederbedrijf van Remeha, komt nu met de Quinta H2, die draait op pure waterstof. Op een mengsel kan deze ketel niet draaien. De huidige Quinta Ace kan wel op 20 procent waterstof bijmenging draaien. Ombouwsets voor een Quinta Ace naar waterstof zijn in ontwikkeling.
Hybride-ready waterstofketel
De zuivere waterstofketels Remeha Quinta H2 (maar ook De Dietrich Evodens Pro AMC) 45kW kunnen in een cascade-opstelling worden gebruikt. De oplossing is schaalbaar tot acht ketels in één installatie. De ketel is ook hybride-ready, wat betekent dat hij kan worden toegepast in een geoptimaliseerde opstelling met een warmtepomp. Deze toepassing resulteert in een lager gasverbruik en een hoger rendement.
Na uitgebreide tests van de Quinta H2 in het R&D-centrum in Apeldoorn, bereidt BDR Thermea Group nu prototypes voor op real-life demonstraties in heel Europa. De eerste daarvan kunnen tegen het einde van dit jaar live zijn. Voor Nederland zijn nu nog geen proeflocaties bekend.
Opwekking en opslag
In die praktijksituaties zullen de verschillende gebruikerscases van de waterstofketel te zien zijn. Zoals met lokale waterstofopwekking met opslagoplossingen, of in een hybride opstelling met een warmtepomp, waarbij de waterstofketel de piekbelastingen op het elektriciteitsnet zal dekken.
Industriële waterstofketel van Bosch
Bij een houtzagerij in Wunsiedel in het oosten van Duitsland, heeft Bosch (moederbedrijf van Nefit) een 5MW warmwaterketel geplaatst op 100 procent waterstof gestookt zal worden. Op de bouwplaats is door Siemens een elektrolyser gebouwd die de ketel van waterstof zal voorzien. Deze elektrolyzer heet de Silyzer 300 en werkt op basis van PEM-technologie. Vorige maand is deze in gebruik genomen.
De demofase biedt ook een kans voor alle belanghebbenden – van nutsbedrijven tot leveranciers van energienetten, overheden en gebouweigenaren. Zij kunnen hierdoor meer te weten komen over het potentieel van waterstof voor verwarming.
Flexibiliteit
“We willen onze klanten flexibiliteit bieden. Met dit in gedachten werken we momenteel aan het 100% waterstof-ready maken van ons volledige assortiment commerciële ketels in Europa. De meeste ketels in ons huidige portfolio zijn 20% waterstof-ready. Maar we zullen ook een conversiekit lanceren voor toekomstige ketels, waarmee zij kunnen overschakelen van aardgas naar 100% waterstof”, zegt Business Director Emilia Cabral.
Hoe zit dat nu met waterstof? Hier ons achtergrondartikel over de verbrandingstechniek en de verschillen tussen aardgas en waterstof.
Eindelijk
Goede ontwikkelingen
Nu de overheid zich met de infrastructuur gaan bemoeien!
En de Electra lobby laten stoppen met die vreselijke lucht/water warmte pomp.
Wijk per wijk in Nederland ombouwen naar waterstof.
Behoorlijk kansloos. Meeste waterstof wordt gemaakt uit gas. En waterstof uit zonne energie en windmolens kun je beter de electriciteit in een warmtepomp stoppen. Tevens is waterstof de kleinste molecuul. Dat betekend dat opslag heel moeilijk is. Als je een waterstof auto een maand stil laat staan is die velen malen meer energie verloren door lekage dan een lithium batterij. Dus ook voor opslag is waterstof slechter dan een lithium batterij.
Daarnaast is waterstof heel duur, en is het zelfs goedkoper om het waterstof in een fuel cell te stoppen en dan die stroom in een warmtepomp te stoppen.
Waterstof verbranden in een ketel is gigantische onzin. Ik snap niet dat ze hier mee bezig zijn, want het bespaard helemaal geen geld.
Warmtepomp wordt hem niet. Ook erg duur. En waterstof staat nog in de kinderschoenen, daarom is het nog duur. Wel eens van de Toyota Mirai gehoord. Die doet het in de praktijk erg goed nl.
En PV’s brengen niets als je ze nodig hebt, s’avonds bijv.
En het overgrote deel van de waterstof wordt op de “groene” manier gemaakt.
In mijn omgeving rijden alleen nog maar OV bussen op waterstof.
Waterstof heeft idd de toekomst.
80% van alle stadsbussen waren in 2020 elektrisch.
De Toyota Mirai werd 692 keer verkocht in 2021 in Europa. Tesla verkocht in Europa dat jaar 170.000 elektronische auto’s.
En nee, het overgrote deel van waterstof wordt niet groen gemaakt. Slechts 1% is momenteel groen.
KU Leuven heeft een zonnepaneel ontwikkeld dat waterstof uit de waterdamp in de lucht maakt. 20 panelen voorzien een heel gezin een jaar lang van enrgie. men hoopt op 2030 voor massa productie. lijkt mij prima richting en voor ieder zijn eigen keuze.
Kan ik als particulier ook meedoen aan deze waterstof ketel?
En zo ja hoe geef ik me op.
Dit is een goed alternatief voor oudere woningen.