fbpx
Nieuws
isolatie spouwmuur vleermuizen

Als een eigenaar van een bestaande woning de spouwmuren wil isoleren, moet hij eerst voldoende ecologisch onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Dat is de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag in een zaak tussen een isolatiebedrijf uit Best en het college van gedeputeerde staten van Utrecht.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor de werkwijze van de hele branche en mogelijk ook voor het tempo waarin huizen in Nederland worden geïsoleerd.

Endoscopie niet genoeg

De provincie vond dat het bedrijf met zijn werkwijze – o.a. endoscopisch onderzoek – de zogenoemde zorgplicht uit de Wet natuurbescherming heeft overtreden. Bij endoscopisch onderzoek kijkt men met een camera in de spouwmuren.

Bij deze methode worden vleermuizen worden makkelijk over het hoofd gezien. Ten eerste omdat het kleine diertjes zijn, ten tweede omdat materiaal in de spouw het zicht ontneemt.

Het bedrijf deed niet genoeg onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren. De provincie legde daarom in 2019 een dwangsom op. Doel hiervan was deze werkwijze te staken en af te dwingen dat het bedrijf ecologisch onderzoek zou (laten) uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen. Hier was het Brabantse bedrijf het niet mee eens.

Dwangsom terecht

De Afdeling bestuursrechtspraak komt nu tot de conclusie dat het isolatiebedrijf met deze werkwijze inderdaad de zorgplicht overtreedt. De provincie legde de dwangsom dan ook terecht op. In deze zaak gaven belanghebbenden en experts op verzoek van de Raad van State hun visie op de kwestie. Bijna vijftig personen en organisaties deden dit. Onder deze partijen verenigingen die zich bezighouden met soortenbescherming, woningcorporaties en andere bedrijven uit de isolatiebranche.

Op basis hiervan concludeert de hoogste bestuursrechter dat er de laatste jaren “veel ontwikkelingen zijn geweest en werkwijzen zijn gevonden voor een grootschaligere aanpak van woningisolatie, waarbij ook de bescherming van vleermuizen wordt betrokken”.

1 reactie op “Raad van State: spouwmuur isoleren? Dan eerst grondige vleermuischeck

  1. Geim schreef:

    Gatver, je zal die stinkbeesten maar in je spouw hebben. Reden des te meer om hem maar dicht te schuimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.