fbpx
Nieuws

Raampje open, binnen muf

Ventileren met alleen het openen van een paar ramen leidt lang niet altijd tot frisse lucht binnen. Dat toont ventilatiefabrikant Zehnder aan in een Zwitserse projectstudie in vier appartementen.

Het gaat om een appartementencomplex uit 2017 met vier bewoonde woningen in het Zwitserse Büren, die werden volgehangen met sensoren. Twee appartementen op de begane grond werden voorzien van van een Zehnder ComfoAir Q350 balansventilatie-unit, bij de twee verdiepingen op de eerste verdieping bestond de ventilatie uit louter te openen ramen en schuifdeuren.

De metingen vonden een jaar lang plaats, van juni 2019 tot juni 2020. De data waren afkomstig van verschillende sensoren: de ComfoAir Q-units leverden de gegevens van de gebalanceerde ventilatie, luchtkwaliteitssensoren verzamelden elke minuut gegevens over de binnenluchtkwaliteit, het openen van de ramen werd bewaakt met contactsensoren die het verschil herkennen tussen een gekanteld en een geopend raam en een afstandssensor werd gebruikt om te meten hoe ver de schuifdeur open staat.

Klik op de figuur voor groter beeld.

Grenswaardes

Uit de metingen blijkt dat de binnenlucht in de woningen die louter gelucht worden met open ramen in ongeveer 40 procent van de tijd een CO2-waarde heeft die de 1000 ppm overschrijdt, voornamelijk in de avond. In woningen met gebalanceerde ventilatie wordt die waarde maar in 1 procent van de tijd overschreden.

Overigens is er geen wet die 1000 ppm als grens stelt. In het Bouwbesluit staan wel minimale ventilatiedebieten, maar daaraan zijn geen CO2-concentraties verbonden. In de PvE’s Gezonde Scholen en Gezonde Kantoren wordt 1.200 ppm CO2 als grenswaarde voor Klasse C aangehouden en 950 ppm als grenswaarde voor Klasse B, wat tevens de grens is voor nieuwbouwprojecten.

Webinar

Op 31 maart (11-12u) presenteert wetenschapper Bart Cremers de resultaten van zijn onderzoek naar het verschil in binnenluchtkwaliteit tussen handmatige raamventilatie en gebalanceerde ventilatiesystemen. Hierbij gaat hij ook in op de factoren energieverbruik en geluidsniveaus. Aanmelden kan via https://www.zehnder.nl/webinars

1 reactie op “Raampje open, binnen muf

  1. Ewoutmuntz schreef:

    Ben erg blij met deze metingen. Al te vaak geef ik mee als adviseur dat de binnenruimte niet vanzelf geventileerd wordt. een m3 lucht weegt ongeveer 1,2 kg. een gemiddelde slaapkamer bevat tussen de 30 en 50 kg aan lucht. Waarom zou deze massa zich met een beetje stuwing verplaatsen?
    Meten is weten. Dit merken we nu pas met Corona. Ons bedrijf met kantoren wordt door Zehnder WTW 600.geventileerd bij een gemiddelde spoeling van 300 m3/h wordt nergens meer dan 800 ppm CO2 gemeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.