fbpx
Nieuws

Radiatorventilator is populair

De verkoop van radiatorventilatoren is fors toegenomen. De techniek kan de snelheid van convectie van een bestaande radiator aanjagen. Een snelle oplossing wanneer de aanvoertemperatuur van de cv-installatie is teruggeschroefd, of wanneer een (hybride) warmtepomp is geplaatst.

Op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg sprak Bram de Groot van Heatfan van een verdubbeling van de afzet. Eind van het jaar verwacht hij in Nederland zeker 100.000 ventilatorensets aan de man te hebben gebracht. Volgens de producent grijpen veel consumenten door de hoge gasprijs naar deze techniek.

Ventilatoren op radiator

Naast Heatfan, zijn er meerdere leveranciers van dergelijke ventilatoren. De bekendste zijn SpeedComfort en ClimateBooster. Ook radiatorfabrikanten, zoals Jaga (Dynamic Boost Hybrid) en Radson (Ventilo) hebben de techniek ingebouwd in hun radiatoren en convectoren om de lagetemperatuur-afgifte in zowel verwarmings- als koelbedrijf te verbeteren.

Aanvoertemperatuur

Radiatorventilatoren worden veel geadviseerd of toegepast wanneer de aanvoertemperatuur van de verwarming verlaagd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer woningen met een (hybride) warmtepomp verwarmd worden, of wanneer vanwege gasbesparing de maximale aanvoertemperatuur van een gasketel wordt teruggeschroefd. Een ventilatortje kan zorgen voor extra convectie en snellere verspreiding van warmte lucht door een woonkamer. Op deze manier kan met een lagere aanvoertemperatuur toch een goed comfortniveau worden bereikt, of een woning sneller worden opgewarmd.

Magneetjes

De radiatorventilatoren worden met magneetjes (bij voorkeur) onder een radiator gemonteerd. De ventilatoren van Heatfan hebben een gepatenteerde magneettechniek die ervoor zorgt dat het apparaatje zowel onder als boven, en ook in verschillende diepten op een een- of meerplaatsradiator kunnen worden geplaatst.

De ventilatorradiator van Heatfan kan moduleren: een nieuwe optionele sensorgestuurde controller zorgt ervoor dat dat de stand van de ventilator zich aanpast aan de opwarming: hoe lager de stand, hoe minder geluid. De sensor meet de temperatuur en laat het apparaatje moduleren. De controller zorgt ervoor dat de ventilatoren altijd op het juiste niveau blazen. De controller heeft zes standen, waarbij standje 6 de (maximale) boost-functie is. Die is vooral voor snel opwarmen bij afwezigheid, of om te koelen. Voordeel van het moduleren is dat ook de geluidsproductie minder is.

29 reacties op “Radiatorventilator is populair

 1. Rens schreef:

  Goed om te horen dat mensen het voordeel er eindelijk van in zien, wij roepen dit al jaren!

  • Hans schreef:

   Hebben die ventilatoren en isolatie folie ook zin bij Jaga convectoren (geen radiatoren dus)??

   • John schreef:

    Jazeker, is zelfs een hele community die zich daarmee bezig houd. Jaga wordt met en zonder verkocht.
    Op het tweakers forum vind je onder andere een geheel eigen topic hierover.

  • Etienne schreef:

   Als je met minder warm water verwarmd kan dit helpen om eerder je huis op temperatuur te krijgen. Verder zie ik niet dat je er gas mee bespaart, beter isoleren zal meer effect hebben.

 2. Ben schreef:

  Harder roepen Rens, om boven het geluid van die ventilatoren uit tekomen.

 3. J. schreef:

  Ik heb ze al jaren.

  Je hoort ze niet.

  • Paul schreef:

   Ook ik heb heatfans geplaatst en twijfel erg of dit nu wel sneller opwarmt en gas bespaart.

   Ik heb tests uitgevoerd met aan en uit en merk geen verschil in gasverbruik danwel snellere opwarming Tot 30% minder gasverbruik zeggen ze. Ik merk het in ieder geval niet

  • Hanny schreef:

   Ik heb ze van speedcomfort.
   Maar doordat het aan de grond wat kouder is (kou zakt) wordt er koude lucht de kamer ingeblazen ipv warme lucht.

 4. Bas schreef:

  Alweer 4 jaar in gebruik. Vooral werkt de convectorput vele malen beter.

 5. Hans schreef:

  Hebben die ventilatoren en isolatie folie ook zin bij Jaga convectoren (geen radiatoren dus)??

 6. Barriebeun schreef:

  Moeten ze niet aan de onderkant??
  Ik heb veel getest met een openhaard
  En merkte dat lucht door de radiator drukken meer afgifte teweeg bracht dan het er doorheen zuigen

  Zeker gezien de bouw van dit soort ventilatoren produceren een turbulente luchtstroom

  Jaga heeft het al jaren (dbe ventilatoren)

  Snap niet dat ze geen radiaal ventilator gebruiken, veel minder geluid en 10 keer betere luchtstroom
  Mja ben maar een beunhaas

  Denken jullie ook even eraan om jullie kraan opnieuw af te stellen? Die hebben nu iets meer qv nodig

  • Dirk schreef:

   Hallo beste mensen, ik wil even een bericht sturen betrefd verwarmen van kamer of leefkeuken.wanneer jullie laminaat hebben kunnen jullie ook het vertrek verwarmen door flinterdunne infraroodfolie onder het laminaat te leggen, hier op zit dan een thermostaat .voordeel hiervan is dat je vertrek over het hele vloeroppervlakte warm wordt, en je krijgt binnen 20 minuten warme voeten is heerlijk, en nee dit is geen reclame. Verwarmen met CV duurt vele malen langer.

 7. Willem schreef:

  Keteltemperatuur op 60′ gr. En het werkt perfect. Zo goed als niet hoorbaar.
  En ,eer eenvoudig aan te brengen.
  Iedereen kan het.

 8. adrie schreef:

  Had ze vorig jaar aan geschaft en dit jaar veel minder verbruikt als anders en decqarmtevin huis is heel anders ben er blij mee heb ze schoongemaakt van de zomer ze doen hier nu weer goed hun werk. ze zijn haast niet hoorbaar

 9. Bouk Stoelwinder schreef:

  Heb ze nog maar pas gekocht omdat ik ze via de ing bank met punten een flinke korting van 40 a 50 euro dus dat was lekker en ze zijn stil hoor ze niet en het is zo maar 21 graden een aanrader

 10. Harm schreef:

  Goedemiddag de ventilatoren vaan speed comfort bevallen mij prima , makkelijk te bevestigen .
  Zeker met deze gasprijzen een goede aanrader …

 11. H schreef:

  Speedcomfort een Nederlands product , sinds 3 jaar in mijn convector put, 3 stuks onder mijn convector geplaatst heel makkelijk te bevestigen en heel stil .

 12. Krav schreef:

  Ik heb ze ook al een paar jaar, maar betwijfel het rendament. Ondertussen werk ik ook in de verduurzamingssector en heb ondertussen geleerd dat energieoverdracht niet zomaar ineens verbeterd wordt door snellere luchtstroming. De lucht komt er minder warm uit door snellere stroming van lucht maar is minder warm. Eigenlijk kan je beter in het midden van je kamer een plafond ventilator plaatsen en je warmte naar beneden laten blazen, waardoor het via je radiator sneller zal stijgen.

  Ik denk dat je die 150 euro beter kan investeren in radiatorfolie, raamgolie, wandisolatie daarachter en een slimme thermostaat. Of start met de gratis dingen als: verwarm alleen waar je bent (zonering) en hou tussendeuren dicht. Verzamel voordelig of zelfs gratis eps via marktplaats en isoleer waar je kan.

 13. Huub schreef:

  Doordat je de lucht erdoor “jaagt” krijgt het minder tijd op opgewarmd te worden zodat de kachel langer moet branden. Dus besparing?

  • Erik schreef:

   Huub

   Dit effect kun je niet zo 1-2-3 benoemen.
   Het is namelijk ook zo dat de warmteoverdracht afneemt naarmate het temperatuurverschil tussen de radiator en de lucht kleiner wordt.
   Ofwel: het is niet zo dat de lucht tweemaal zo warm wordt indien deze er tweemaal langer over doet om door de radiator te stromen.

   Ergens is een optimum, maar het kan wel degelijk de warmteafgifte ten goede komen als de luchtstroom wat versterkt wordt

 14. Erwin Nieuwenhuis schreef:

  Een HR ketel heeft een hoger rendement bij een lagere watertemperatuur.
  Gewone radiatoren geven bij een lagere watertemperatuur niet voldoende vermogen af.
  Dankzij deze ventilatoren krijg je toch meer vermogen, bij de lagere watertemperatuur.
  Dit geeft dus een beter rendement. Hier zit de besparing in.

  Vervangen van radiatoren door LTV radiatoren kan ook, maar is veel ingrijpender.

 15. Willem schreef:

  Beste Barriebeun. Goede opmerking. Jaga gebruikt axiaalventilatoren om nog zoveel mogelijk natuurlijke convectie toe te laten. Radiaal ventilatoren worden toegepast in de ventiloconvectoren zoals de Briza’s. Deze toestellen werken enkel dynamisch maar zijn zeer performant.

  Aan de anderen in dit forum: De winst van ventilatoren toe te passen op een radiator of convector ligt niet in het toestel. De warmteverliezen in de ruimte blijven uiteraard hetzelfde. De energie winst ligt erin dat je opwekker water kan leveren aan een lagere temperatuur. Zijn rendement zal dus hoger liggen en dus energiezuiniger zijn.

 16. Leonora schreef:

  Bij mij zijn ze aan de onderkant geïnstalleerd.
  Moeten ze aan de BOVENkant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.