fbpx
Nieuws

Recycle de rookgasafvoer

De rookgasafvoer, die bij elke ketelvervanging meevervangen dient te worden, kan mogelijk hergebruikt worden. Groothandel Rensa en fabrikant Ubbink onderzoeken de mogelijkheid voor circulaire kunststof rookgasafvoersystemen.

De groothandel heeft op haar vestiging in Ridderkerk het rookgasafvoermateriaal gescheiden van het andere afval. In korte tijd is hier 3 kuub aan materiaal verzameld. Dit wordt momenteel in een laboratorium onderzocht op de kansen voor hergebruik.

Het plastic wordt dus nog niet daadwerkelijk hergebruikt in bijvoorbeeld nieuwe rookgasafvoeren. Duurzaamheidscoördinator Jur Hofland hoopt dat hij met de inzameling installateurs en andere fabrikanten op een idee heeft gebracht. Volgens hem is dit een mooi voorbeeld van verduurzamen op micro-niveau. “Circulariteit is niet alleen een doel van Rensa maar op den duur ook bittere noodzaak. Grondstoffen worden steeds schaarser en dus duurder.”

Deze gedachtengang past in de verduurzamingsstrategie van de groothandelaar. Rensa zamelt in haar Groene Onderdelenprogramma ook al ketelonderdelen in voor revisie, en heeft een inruilvergoeding voor oude ketels.

Kunststof systemen
De markt van rookgasafvoersystemen is vergelijkbaar met de cv-ketelmarkt. Dit betekent dat jaarlijks honderdduizenden rookgasafvoer vervangen dienen te worden. Nieuwe individuele rookgasafvoeren van cv-ketels worden de laatste jaren bijna standaard in kunststof uitgevoerd. Andere trend in rookgasafvoerland is dat het aandeel concentrisch in ons land aanzienlijk groeit. In Nederland zijn Burgerhout en Ubbink marktleidend met deze systemen.

2 reacties op “Recycle de rookgasafvoer

  1. Arnold Bakker schreef:

    Tip: Ga eens praten met Bureau Leiding. https://www.bureauleiding.nl/bis-buizeninzamelsysteem/
    De fabrikanten van kunststofleidingsystemen in NL hebben dat principe al decennia operationeel en hergebruiken dat beetje rookgas-PP moeiteloos. Daarbij heeft de installateur dan het gemak van het zelfde innameproces als de restanten PVC van bijv. condensafvoer etc.

  2. Bij vrijwel iedere gemeentelijke vuilstort is tegenwoordig ook een container geplaatst waarin je “hard plastic” separaat kunt dumpen. Ik heb navraag gedaan of rookgasafvoer daarin mag/kan en dat werd goedgekeurd…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.