fbpx
Nieuws

Rekentool geluid buitenunit gereed

Buitenunit

De rekentool om het geluid van een buitenunit op de erfgrens te kunnen bepalen is gereed. De geluidseis voor buitenunits voor airco’s en warmtepompen wordt volgens planning 1 januari 2021 van kracht.

Vanaf volgend jaar mag een buitenunit overdag niet meer dan 45 dB produceren op de perceelgrens met de buren. ’s Nachts geldt een maximum van 40 dB. Maar hoe moet je nu bepalen welke buitenunit geschikt is en hoeveel afstand je tot de erfgrens moet houden?

Daarvoor is de rekentool bedoeld. In de bijbehorende handleiding schrijft akoestisch bureau LBP Sight: “De wettelijke bepalingsmethode is een meting op locatie, zoals gebruikelijk is bij geluideisen in de bouw- en milieuregelgeving. Dat de wettelijke bepalingsmethode een meetmethode op locatie is, betekent echter niet dat bij buiten opgestelde installaties daadwerkelijk moet worden gemeten.”

Geluid binnen de perken

“In de praktijk kan namelijk op basis van akoestische berekeningen vaak aannemelijk worden gemaakt dat voldaan zal worden aan de geluidseis. Voor deze berekeningen is de deze rekentool gemaakt.” Het doel van de tool is om op basis van de positie van de buitenunit ten opzichte van de perceelgrens het maximaal toelaatbare geluidvermogenniveau van een buitenunit te bepalen, voor een aantal veel voorkomende situaties. “In situaties waar de rekentool niet geschikt is, moet extra deskundigheid worden ingeschakeld, bijvoorbeeld van een akoestisch adviesbureau.”

Lees ook: ‘Hoe voorkom je overlast installatiegeluid?

Bij de berekening van het het geluid van buitenunits hebben veel variabelen invloed. Niet alleen de afstand tot de perceelgrens speelt bijvoorbeeld een rol, maar ook de weerkaatsing van muren. Bij de bepaling zijn ook belangrijk: de dempende werking van een eventuele omkasting voor de buitenunit en de hoeveelheid tonale (hinderlijke frequenties) geluiden die de buitenunit produceert. Het is aan leveranciers van warmtepompen en omkastingen om deze informatie aan te leveren.

Geen buitenunit-database

Er wordt bij de bepaling geen gebruik gemaakt van de ‘Duitse’ methode die in Duitsland Schallrechner wordt genoemd. Dat is een database met daarin een enorme lijst met buitenunits en de bijbehorende geluidsniveaus. Volgens LBP Sight is zo’n database omslachtig en lastig controleerbaar en beheerbaar. Daarom wordt er een appèl gedaan op de leveranciers om de juiste data bij hun product te leveren.

9 reacties op “Rekentool geluid buitenunit gereed

 1. Christian schreef:

  Het lijkt er helaas op dat de tool niet te downloaden omdat het bestand beschadigd lijkt te zijn.

 2. Menno van Eck schreef:

  Gezien het feit dat deze norm ook op bestaande situaties wordt losgelaten, zal het wel een dingetje worden.

 3. Gijs schreef:

  @Menno: gaat de norm ook voor bestaande situaties gelden? Waar kan ik dat vinden?

 4. g van dijk schreef:

  Die reken tools geven die aan of de buren jou warmtepomp horen of kunnen de buren dat ook zelf aangeven of ze jou warmte pomp horen

 5. peter van den Berg schreef:

  Wie is in staat deze rekentool toe te passen?

 6. peter van den Berg schreef:

  Wie kan de rekentool toepassen op mijn situatie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.