fbpx
Nieuws

‘Ketel 1 op 1 vervangen per 2021 in de ban’

Een hogere rendementseis op cv-installaties, zou ervoor moeten zorgen dat huiseigenaren vanaf 2021 hun cv-ketel énkel nog mogen vervangen in combinatie met warmtepomp, zonneboiler of duurzaam alternatief.

Dit idee oppert een branchebrede coalitie aan de opstellers van het nieuwe Klimaatakkoord, dat er komende kabinetsperiode voor moet zorgen dat er meer vaart komt achter de energietransitie, om zo dichter bij de klimaatdoelen van Parijs te komen.

Een manifest met deze mogelijke maatregel wordt ondersteund door onder meer installateurskoepel Uneto-VNI, warmtepomp- en ketelfabrikanten (VFK en DHPA) en milieuorganisaties, en is geïnitieerd en opgesteld door adviesbureau Berenschot. De rendementseis bij toestelvervanging, die verpakt zou moeten worden in bestaande normen en bouwregelgeving zoals Ecodesign en NTA8800. Meer details zijn niet beschikbaar: het voorstel moet nog nader worden uitgewerkt, zo wordt nadrukkelijk gesteld.

‘Geen plek meer voor mono-cv-ketel’

Het is volgens de ondertekenaars van groot belang om meer snelheid te gaan maken met het verduurzamen van de warmtevoorziening door meer te isoleren, gebruik van fossiele brandstoffen sneller te reduceren en een sneller hoger aandeel duurzame installatietechniek in de bestaande bouw toe te passen. Volgens initiatiefnemer Berenschot moeten de nieuwe rendementseisen zo hoog zijn, dat er na 2021 geen plek meer is voor nieuwe cv-ketels zonder duurzame toevoeging. Op dit moment worden er jaarlijks zeker 350.000 cv-ketels in Nederland één op één vervangen. “Er zijn inmiddels alternatieven beschikbaar met betere rendementen en duurzaamheidseisen”, stelt het manifest.

Uitzonderingen

De rendementseis geldt niet voor woningen die (nog) niet worden afgekoppeld van het aardgas door de toepassing van bijvoorbeeld all-electric warmtepompen, warmtenetten of duurzaam gas. Ook gebouwen die op termijn gesloopt gaan worden, in de nabije toekomst op een warmtenet gaan, of waar de uitvoering om praktische redenen onuitvoerbaar is, blijven gevrijwaard.

CO2-besparing

Het invoeren van de rendementseis per 2021 heeft volgens het manifest de potentie om in 2030 te resulteren in een CO2-besparing van 3,6 Mton/jaar (17 Mton cumulatief) en een aardgasbesparing van 2,3 bcm/jaar (13 bcm cumulatief).

Boost voor hybride

De maatregel zou met name een boost moeten gaan vormen voor de installatie van hybride warmtepompen, voor plaatsen waar complete verduurzaming (nog) niet aan de orde is. Bij dergelijke warmtepompen wordt in een groot deel van de energievraag voorzien door de duurzame warmtepomp, waarbij de gasketel enkel nog bijspringt in piekbelasting, bijvoorbeeld in de winter of bij hoge tapwatervraag. Er zijn inmiddels veel systemen op de markt, die gebruik maken van energie uit de buitenlucht, of die de energie uit afgezogen ventilatielucht aanwenden voor de verwarmingsvraag.

Wie betaalt de rekening?

Voorkomen moet worden dat huiseigenaren hiervoor een pittige rekening krijgen gepresenteerd. Hiervoor zou volgens Berenschot de kostprijs van de installatie door opschaling flink naar beneden moeten, en wordt van de overheid gevraagd (gebouwgebonden) financieringsmodellen en subsidies ter beschikking te stellen. Ook zouden installatie en energiebedrijven huurmogelijkheden aan moeten gaan bieden, om de overstap naar duurzaam aantrekkelijk te maken. Nu is de hybride warmtepompcombinatie, zelfs met ISDE-subsidie, nog aanzienlijk duurder dan een ketelvervanging.

Het manifest, hier te bekijken, is een initiatief van Berenschot. Naast Uneto-VNI, Energie Nederland en Greenpeace hebben de VFK (vereniging van cv-ketelfabrikanten), DHPA (warmtepompfabrikanten), Eneco, Enpuls, Essent, Gasunie, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK en BDH het manifest ondertekend.

28 reacties op “‘Ketel 1 op 1 vervangen per 2021 in de ban’

  1. Revels schreef:

    Wat wordt bedacht voor flats met een CLV systeem?

  2. R.Basting schreef:

    All-electric. Lage warmtevraag, icm collectieve tapwatervoorziening.

  3. jan reuvers schreef:

    Ga eerst eens isoleren. Maar dan verkoop je geen toestellen beste wc-eend

  4. Peter schreef:

    Dat wordt dus nog even een een reserve ketel kopen in 2020 dan kan ik voorlopig voort tot 2030.
    Tegen die tijd is er misschien eindelijk eens een masterplan om het energie vraagstuk serieus aan te pakken want zoals er nu aangerommeld wordt dat lijkt nergens op.

    Wat ik wel las van de week dat ze in Raalte en omgeving 40 duizend huurhuizen gas neutraal willen gaan maken kosten ruim 2 miljard (50 k per woning) daar moet men zich op focussen neem het als een soort proef leer project

    Door de bomen het bos niet meer zien
    -Dan zijn de pellet kachels ook niet zo milieu vriendelijk als wordt voorgesteld
    -Essent komt met bio gas dus evengoed een gasleiding
    -De overheid wil een stikstof fabriek bouwen dus evengoed een gasleiding.
    -hybride pomp is een tussen oplossing evengoed een gasleiding
    -Met een luchtwater pomp heb je evengoed een gasleiding

  5. andre schreef:

    Mooi verzonnen 1april grap

  6. Richard schreef:

    In Nederland wordt 25% van het gas gebruikt voor het maken van kunstmest, 40% is voor de industrie totaal 4 miljard M3 gas, verder staan rond de 3000 stoomketels opgesteld. Deze stoomketels verstoken circa 7,5 miljard m3 gas, zo’n 15% van het totale aardgasverbruik van Nederland,

    Wordt het niet eens tijd dat deze verslinders worden aangepakt?
    nee de gewone man moet dit ophoesten natuurlijk dmv besparen met een warmtepomp

  7. andre schreef:

    Waar heb je deze getallen vandaan? Dat de gewon man het moet ophoesten is wel duidelijk.

  8. Jan Vink schreef:

    Vanaf 2021 gaan we massaal aan de oordoppen vanwege het lawaai dat van de warmtepompen komt. De compressoren/ventilatoren aan gevels, op daken, in tuinen gaan een hoop overlast geven! Resonantie, vervelend gezoem, en contactgeluid door monolitische constructies: het wordt een ware hel om in te leven. Bestel de oordoppen maar vast, ze zijn dan uitverkocht.

    • g van dijk schreef:

      ik ben al aan de oordoppen en ze helpen haast niet dus ben ik nu aan het verhuizen om de warmtepomp van de buren niet meer te hooren

  9. klaasbosma schreef:

    Ik las vol verbazing deze morgen de warmtepomp leugen met de voorgespiegelde besparingen.mensen werden lekker gemaakt met besparingen tot 275 euro per jaar. De instalaties waar over gesproken werden waren gebaseerd op het investeringsniveau lucht/water units.
    Helaas gaan veel mensen de voorgespiegelde besparingen niet bereiken om volgende redenen. de meeste warmte pompen hebben het beste rendement bij +7 lucht temperatuur en 30-35 graden water circulatie temperatuur. gaat de buitenlucht naar beneden wordt het bij rendement bij de toestellen rap minder mede door de noodzaak om de luchtzijdige warmte wisselaar electrich te ontdooien. Voor oudere huizen van voor het vinex tijdperk is het zonder verdere cv aanpassingen onmogenlijk om het huis met een circulatie temperatuur van 35 graden te verwarmen dus moet de circulatie temperatuur omhoog wat het rendemend ook geen goed doet.

  10. Ron schreef:

    Voor de gewone standaard woningen kan men ook een cv ketel van ACV gebruiken.
    Deze maken cv ketels op electriciteit

  11. Rob schreef:

    Ik geloof er ook nog niet in. Ga maar eens een rondje maken bij mensen in nieuwbouwwoningen. Zijn zij tevreden? Nee! Oncomfortabel ! Niet te regelen ! Duur in gebruik! Niemand begrijpt de installatie! Is een veel gehoorde klacht voor mij als servicemonteur. Als de doorsnee klant nu al niet meer wil betalen dan € 1200a€1300 voor een ketelvervanging waarom zullen ze dan ineens wel het 6 a 8 voudige kwijt willen zonder dat daar extra een besparing tegenover staat. Het word alleen maar duurder in onderhoud. Zolang er nog te weinig “ schone stroom” beschikbaar is moeten we de energie verspillende warmtepomp nog niet in onze huizen toelaten

  12. J.K.Boks schreef:

    Dit is zo belachelijk, technisch en organisatorisch niet mogelijk. dit is met de zelfde gedachte als die van ING over het salaris van de directeur. De aannemers, architecten, en Uneto-VNI die zicht rijk rekenen over de ruggen van de burgers.
    juiste de aannemers en architecten hebben al meer dan 25 jaar niets aan duurzaamheid gedaan wel aan het duurder maken van woningen en gebouwen. de technsiche installaties verspillen ook in nieuwbouw 30% energie door verkeerde installaties dat komt oa door het uitmelken van het budget voor installaties.
    de architect ontwerpt, de aannemer bouwt maar moeten beide met hun handen van de installaties afblijven. ook de EPC berekening mag alleen bouwkundige onderdelen bevatten de installaties moeten ontworpen worden installatie deskundigen
    Hebben de betrokken organisaties wel eens met Netbeheer NED gesproken? voor al die warmtepompen zal het net sterk verbeterd moeten worden, kosten?

  13. Pieter Koppes schreef:

    Het voordeel is wel dat door de afkoeling van de buitenlucht door al die warmtepompen we weer jaarlijks een Elfstedentocht hebben.

  14. Marcel schreef:

    Koelkast met A label bij

  15. dirk van keulen schreef:

    ik ben zelf oud cv installateur Mijn neef uit Gorkum kwam in het koudste getijde van dit jaar op bezoek en liet mij vol trots zijn Toon zien .Daar kun je allerlei kunstjes mee overhoop halen. Zelfs z’n vrouw op 75 km afstand in de kou zetten.Wat hij ook liet zien daar was ik werkelijk nieuwsgierig naar de stook curve van één dag. Dat gaf aan 73 kW gas. En wat doet een warmtepomp hoeveel kan die aan.?Hoe goed moet dit van voor de oorlogse bouw geisoleerd worden om tevreden te zijn met 12 kW.Tja de gemeente heeft wel een brief gestuurd met daarin een isolatie aanbod.Ik laat me verrassen.

  16. van Eck schreef:

    Hallo,

    Tuurlijk wil ik ook verduurzamen.
    Alleen wel eerlijk. Wat hier ook gezegd wordt. Eerst de (grote) industrie aanpakken, de bedrijven met geld ipv de kleine “man” (klant) en de kleine installateur die zo ff uit de markt wordt gezet.
    En het praktische, iedereen weet waar de gemiddelde cv ketel hangt, past daar ff een hybride apparaat bij….?

  17. Nico van der Vegt schreef:

    Ho…. Ho… geen paniek.
    Ook deze soep wordt vast niet zo heet gegeten als……
    De wal keert ook hier vanzelf het schip.

    Maar toch, ik sla met stomme verbazing het hele gebeuren gade.
    Het is toch ongelooflijk hoe een hele maatschappij van leg raakt door stemmingmakerij van bobo`s en politici. Wat men zegt te willen, kan simpelweg niet. In bovenstaande bijdragen wordt dat op diverse punten aangetoond.

    Natuurlijk moeten er dingen veranderen, daar zijn we het wel over eens, maar dat gaat een jaar of acht tot tien duren, sneller kan niet.

    Ik gooi nog maar eens een blokje hout in de kachel.
    kalmte kan je redden, mensen.

  18. frits rademakers schreef:

    ja allemaal leuk ik had vandaag met 20 PV panelen 7 kw bij elkaar, daar kan ik mijn huis niet van verwarmen en warmwater maken de verlichting en huishoudelijke apparaten laten draaien op een zonnige dag is het wel 20….. 25 Kw maar die hebben we in de winter en herfst en lente niet heel veel en waar komt dan die energie uit???? als ik het echt nodig heb koude donkere dagen haal je de 1000 watt per dag nog niet
    domme ideeën allemaal , verzonnen door ondeskundig bestuur in den Haag
    ze zitten zelf in een gebouw waar airco in zit en geen PV paneel te zien , begin daar eens mee!!!

  19. Willem schreef:

    http://www.climategate.nl

    Gaat een wereld voor je open.

  20. Andre schreef:

    De nieuwe miljarden industrie is geboren waar iedereen met open ogen intrapt

  21. Wilma schreef:

    Per 1 januari dit jaar moesten alle nieuw geproduceerde gastoestellen geschikt zijn voor K-gas: Groningsgas gemengd met laag-calorisch (Russisch) gas want in 2030 (!) zouden we dit gaan mengen. Ha, ha, en nu wil den Haag in één keer dat er over 3 (!) jaar geen cv-ketels meer verkocht mogen worden en in 2030 helemaal geen gas meer. Belachelijk! Zoveelste voorbeeld van een onbetrouwbare overheid. Je investeert in zaken en zij laten je bedrijf gewoon over de kop gaan omdat je afzetmarkt als sneeuw voor de zon verdwijnt. En inderdaad zoals André schreef: een nieuwe miljarden industrie is geboren waar veel mensen heel rijk van worden. Niet in de laatste plaats de installateurs want die hebben werk zat tot in lengte van dagen. Vandaar dat onze Doekle Terpstrat zo’n voorstander is. Want hij zou beter moeten weten dat al deze plannen veel te overhaast en ondoordacht worden doorgevoerd.

  22. Willem schreef:

    jup en intussen willen ze ons ook nog in de kosten jagen met een nieuwe certificering…. waarvan ze nog geens weten hoe dit er uit gaat zien… onbetrouwbare bende is het!

  23. Willem schreef:

    ik loop al mee in de HR ketels sinds halverwege de jaren 80 met de Nefit Turbo.
    Maar het lijkt er op dat ik mijn meters binnenkort aan de wilgen ga hangen. Ik verdom het om nog meer kosten te gaan maken om mijn werk te mogen blijven uitvoeren! Hoppa, ruim 30 jaar ervaring met gaswandketels door de plee. Denk dat ik de politiek maar in ga… daar mag alles zonder enig certificaat of blijk van kunde

  24. Revels schreef:

    ik woon in een 20 jaar oude torenflat met een CLV (open systeem) dat blijkens inspectie in goede staat verkeerd. Een aantal CV’s zijn vernieuwd in VR, een aantal in HR; maar ruim de helft van de CV’s is nog een originele goed werkende VR CV, waarvoor nog genoeg onderdelen bij de leverancier aanwezig zijn. Waarom moeten we nu ons CLV systeem verbouwen naar een gesloten systeem tegen 3000 euro per aansluiting omdat er geen VR ketels meer te koop zijn? En wanneer we dit niet doen, wat moeten we dan in 2021, als ook HR ketels niet meer te koop zijn? Moet dan de elektriciteits voorziening in onze torenflat verzwaard (=vernieuwd) worden? Beste lezers, u bent experts, wat moeten we nu doen??

  25. vink schreef:

    wat in dit hele verhaal vergeten wordt is het kostenplaatje van de radiatoren in bestaande bouw.deze zijn allemaal uitgerekend met een vermogen dat geschikt is voor een delta t van 60/80 of 70/90,
    dit betekend bij gebruik van een warmtepomp 30/40 graden dat het vermogen van je radiatoren te laag is.
    dus vloerverwarming of grotere radiatoren monteren ,wie gaat dat betalen.

  26. […] komt er voorlopig geen rendementseis voor CV-ketels, één van de punten die door Uneto-VNI aan de onderhandelingstafel werden ingebracht. Die […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.