fbpx
Nieuws
Gezond binnenklimaat

Met de introductie van het Programma van Eisen (PvE) Gezonde Woningen heeft de bouwsector, na PvE’s voor kantoren en scholen, nu ook een heldere richtlijn om een gezond binnenklimaat in woningen te realiseren.

“Het is hoog tijd dat we bij het bouwen of aanpassen van woningen niet alleen aandacht hebben voor financiële en duurzaamheidsaspecten, maar ook voor een gezond binnenklimaat voor bewoners”, aldus binnenluchtexpert Piet Jacobs van TNO.

Op basis van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en best practices zijn onder meer prestatie-eisen op de gebieden lucht, klimaat, licht en geluid geformuleerd. De richtlijn is in samenwerking met Binnenklimaat Nederland, TU Eindhoven, BBA Binnenmilieu en TNO ontwikkeld en geïntroduceerd door platform Gezond Binnen.

Een belangrijk deel van alle verontreinigende stoffen die we inademen, komt uit binnenruimtes. Dit is zorgelijk, aangezien mensen gemiddeld 90 procent van hun tijd binnen doorbrengen. Een ongezond binnenklimaat heeft impact op de gezondheid en productiviteit van mensen en kan onder meer leiden tot luchtwegklachten, astma, slaapproblemen, concentratieverlies en hart- en vaatziekten. Door een gezond binnenklimaat in woningen te realiseren, zijn veel van deze gezondheidsklachten te voorkomen, bepleit het platform Gezond Binnen.

Energiezuiniger is niet per se gezonder

Zeker nu er vanuit financiële en duurzaamheidsoverwegingen veel aandacht is voor isolatie van woningen is het volgens het platform Gezond Binnen relevant om ook extra aandacht te besteden aan de gezondheidsaspecten van het binnenklimaat. “Daarbij is het belangrijk om al deze aspecten integraal te benaderen bij de bouw of renovatie van woningen”, zegt professor Marcel Loomans van TU Eindhoven.

“Er zijn de nodige verbanden tussen verduurzamingsmaatregelen en de gezondheid van het binnenklimaat te trekken. Bijvoorbeeld, hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt om bewust te ventileren. Het PvE Gezonde Woningen biedt hiervoor het houvast dat tot nu toe ontbrak.”

PvE’s gebruikelijk

Er bestaat al een PvE Frisse Scholen, ontwikkeld in opdracht van RVO, en een PvE Gezonde Kantoren dat op initiatief van het platform Gezond Binnen is ontwikkeld. Net als bij de PvE’s voor kantoren en scholen, biedt de nieuwe richtlijn voor woningen concrete prestatie-eisen waarmee partijen die betrokken zijn bij het ontwerp, de ontwikkeling of renovatie van woningen hun ambities voor een gezond binnenklimaat kunnen verwezenlijken.

Verschillende ambitieniveaus

In het PvE Gezonde Woningen zijn prestatie-eisen op de gebieden lucht, klimaat, licht en geluid geformuleerd. Deze vier thema’s zijn verdeeld over drie ambitieniveaus: klasse A, klasse B en klasse C. Deze classificaties geven op een laagdrempelige manier inzicht in de gezondheidskwaliteit van een woning per gebied.

Zo voldoet een woning met klasse C op bijvoorbeeld het gebied van luchtkwaliteit, aan de kwaliteitseisen van het door de overheid opgestelde Bouwbesluit. Klasse B gaat een stap verder en hanteert eisen waarmee de gezondheid van het binnenklimaat – in dit geval van de luchtkwaliteit – als  ‘goed’ te kwalificeren is. Dit is met name voor nieuwbouwwoningen en grootschalige renovatieprojecten interessant.

De Klasse A-eisen zijn bedoeld voor woningen waarbij op de verschillende gebieden het hoogste kwaliteitsniveau wordt nagestreefd. In een woning voor personen met een luchtwegaandoening kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om op het thema luchtkwaliteit de klasse A-eisen na te streven. En voor klimaat, licht en geluid klasse B of C. Zo kan per onderdeel gedifferentieerd de woning worden bestempel met een bepaalde klasse.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.