fbpx
Nieuws

Richtlijnen voor installeren infraroodpaneel

Infraroodpanelen zijn populair bij het verwarmen van slaapkamers, keukens of badkamers. In een nieuwe publicatie geeft kennisorganisatie ISSO handvatten over hoe en waar ze precies geplaatst moeten worden.

Het gaat om het Kleintje Infraroodpanelen, dat aanwijzingen geeft voor toepassing, het benodigde vermogen en hoe dit vermogen over de ruimtes te verdelen. “In de basis is infraroodverwarming een slimme keuze”, zegt Dennis van der Kooij van ISSO, “maar er zijn wel veel randvoorwaarden die bij de keuze en installatie komen kijken.”

Lokale verwarming

In de moderne woningbouw is all-electric steeds vaker het uitgangspunt. Dat wil zeggen dat de klimaatinstallatie uitsluitend met elektriciteit wordt gevoed. Om die reden kijkt men steeds kritischer naar het klimaatsysteem en overweegt de ontwerper om weinig gebruikte ruimtes niet meer op een centraal verwarmingssysteem aan te sluiten. In dat geval kiest hij of zij voor lokale verwarming en niet zelden zijn dit elektrische infraroodpanelen. Ook gebeurt het dat hele appartementen louter nog door infraroodpanelen worden verwarmd.

Aan bod in het Kleintje Infraroodpanelen komen onderwerpen als goed dimensioneren, de optimale regeling, de comfortbeleving van elektrische infraroodverwarming en vooral hoe en wanneer je deze toepast. De wettelijke eisen die gelden voor verwarming met IR-panelen worden ook besproken. Wie elektrische infraroodpanelen als verwarmingssysteem voor ruimtes toepast, krijgt te maken met speciale randvoorwaarden. Zo is minimaal een goede kierdichting en na-isolatie bij renovatietoepassingen nodig.

Voors en tegens

Voordelen van infraroodpanelen zijn lage aanschaf- en installatiekosten, weinig ruimtebeslag, nagenoeg geen onderhoud, snelle responstijd en vrijwel geen systeemverliezen. Nadelen zijn er ook, bijvoorbeeld de potentieel hogere energielasten (onderzoeksbureau DWA berekende een tijdje terug dat de TCO van infraroodpanelen over 30 jaar veel hoger is dan van een warmtepomp) en de toenemende druk op het elektriciteitsnet door een hogere piekbelasting. Het Kleintje is beschikbaar via https://open.isso.nl.

41 reacties op “Richtlijnen voor installeren infraroodpaneel

  1. Kees Pechie schreef:

    Stroomvreters!

    • An schreef:

      Voor mij 14 eurocent per uur.

    • Reinier schreef:

      Ik moet een relatieve kleine kamer verwarmen, dat moest ik voorheen doen met een elektrisch kacheltje van 2200 W . Nu verwarm ik dat kamertje met een infraroodpaneel van 700 W. Hoezo stroomvreters? Dit is 1/3 van wat het was!

      • Driek schreef:

        Die 2200 Watt kachel zal niet continu aan zijn, het infrarood paneel wel.

        • Billy schreef:

          Nee dat is niet waar zit ook op een thermostaat

        • Mat schreef:

          T maakt niet uit wat voor elektrische technologie je gebruikt. Alle elektriciteit wordt in warmte omgezet, of t nu een kachel is, een gloeilamp of infrarood. Je energie verbruikt hangt af van hoeveel energie er weg lekt m.a.w. hoe goed je isolatie is.

          • Sjoerd schreef:

            Dat is wel waar. Maar dat zegt helemal niks. Zo kan je met een warmte pomp met 1kW electrisch vermogen tot wel 5 kW verwarmen. Met infrarood panelen verwarm je direct jezelf. Terwijl een kachel de lucht verwarmd. Met Infrarood kan de kamer temperatuur omlaag.dus minder warmte verlies, dus goedkoper.

        • Cor schreef:

          Je laat een infrarood niet heel de dag aan
          Dat zal fom zijn

          • Karine schreef:

            In mijn gebouw geen akkoord of mogelijkheid voor warmtepomp of airco. Niet iedereen heeft de keuze. Dit zou een goed alternatief kunnen zijn voor mijn accumulatoren.

        • D schreef:

          Neehoor, ook het ir paneel is middels een thermostaat te regelen. Slaat af en toe aan. E. Is veel voordeliger omdat je niet de hele ruimte verwarmd maar alleen lokaal.

          • Tjeerd schreef:

            Wat heeft een thermostaat voor zin als een IRverwarming niet de lucht verwarmt maar de persoon in de kamer?

        • Billy schreef:

          Niet waar, er zit een thermostaat tussen

          • Guy schreef:

            Denk erover omer eentje te plaatsen op de badkamer als bijverwarming, nu zet ik telkens de cv hoger tot 24 graden om het warmer te hebben op de badkamer de thermostaat staat in de living denk met zo een klein paneel dat ik een 5 tal minuten op voorhand aanzet energie kan besparen

  2. H.veenstra schreef:

    Onzin mijn infrarood paneel reageerd prima op de thermostaat , dus schakels keurig aan en uit .En verwarmd de hele ruimte .
    Ben er erg tevreden over

  3. Cor schreef:

    Gewoon nano infrarood panelen instaleren. Voor een kamer van 20m2 5×200 watt panelen is goed te doen. Ons verbruik is gehalveerd. En gaan volgend jaar van het gas af. Als het erg koud wordt een olie gevukd radiator kacheltje erbij en klaar. Niks geen hybride- of warmtepomp.

  4. Loet schreef:

    Loet
    Wij hebben al enkele maanden in infrarood paneel op de badkamer.
    Het paneel is 850 watt en heeft verlichting.
    Wij zetten het paneel aan als wij in bad gaan en de badkamer van 2×3 meter is zo warm.
    Als wij uit bad komen zetten wij het paneel weer uit.
    Dit werkt prima en het stroomverbruik val 100% mee.

  5. Frits schreef:

    Hallo Rob, Ikzelf heb 2 IR-panelen 60 x 60 met led-verlichting à 350 w. in de badkamer aan het plafond. Werken prima. Merk KLARSTEIN, type WONDERSKY. Besteld via internet. Succes

  6. Piet schreef:

    1000w infrarood paneel is evenveel warmte als 1000w straalkachel de cop is 1. 1kw er is is 1kw er uit. Een airco of wp heeft een cop van 4 of 5
    Dat wil zeggen 1kw er in is 5 kw er uit.dus voor de prijs van. 1 paneel kan er 5 aan hebben.
    Reken dat eens uit over 10 jaar tijd.
    Energie rekening 4 tot 5 keer lager. Met als enige nadeel de installatiekosten die ietsje meer zijn. Een airco heb je ook al rond de €2000

    • Gew schreef:

      Zeg je nou dat een airco 5X hogere rendement heeft als een ir paneel?!
      Dat lijkt me sterk !?

      • Frank van Rhijn schreef:

        Dat klopt, een warmtepomp (airco) haalt de energie uit de buitenlucht. Enige energieverbruik is de ventilator en pomp van het gas. Vaak een rendement van 1 op 4 (met hoge buitentemperatuur zelfs 1 op 5 of hoger)

        Een IR warmte paneel zet de elektrische energie 1 op 1 om in warmte.

        Verschil is wel dat de airco de complete ruimte verwarmd en de warme lucht zich kan verplaatsen naar plekken die niet verwarmd hoeven te worden. Een IR paneel verwarmd alleen de plek waar je bent op het moment dat je er bent.

      • H schreef:

        Veel mensen weten dit niet danwel praten over zaken zonder te weten waarom ze wat zeggen

    • Andy schreef:

      Je hebt er weinig verstand van Piet. Lees je eerst eens in wat luchtverwamring is en massaverwarming. Met natuurkunde krijg je mooiste wetten uitgelegd. Geen appels met peren vergelijken dus. En zet het dan eerlijk naast elkaar de systemen verspreid over 20 en 30 jaar. Infrarood panelen gaan 30 jaar mee en behoeven geen onderhoud. De investering is vele malen lager en installeren is vrij simpel. En de warmte is weldadig, de lucht kwaliteit beter.
      Dus als je mening ventileert doe het dan eerlijk en op feiten.

  7. Ellen schreef:

    Een infrarood paneel geeft geen geluid en een aico en warmtepomp wel daarom is een infrarood voor mij beter. En als de infrarood aanstaat en je komt die ruimte binnen voelt het gewoon warm aan.

  8. Danielle schreef:

    Heb in de leefruimte infraroodpanelen met ledverlichting. Bij het doven van de verlichting blijft een lichte schijn bestaan. Enkel te zien in het donker. Nog iemand dit probleem?

  9. Ramgool schreef:

    Ik heb ze al vanaf 2019 en alleen in de huiskamer 2 stuks van 1500 kw ook heb ik mijn glas aan gepast door Hr+ 2022 tot nu aan jan-okt 200 kw.
    2021 300kw en 2019 half jaar 85 kw.
    Geen onderhoudskosten 250 euro per jaar voor de ketel.
    Boiler 30 liter genoeg voor twee personen ook weinig in gebruik en in de doch klein ventilator en staat alleen 5 minuten aan lekker warm en tevens geen condens
    Ik ben heel tevreden met infrarood wel moet je aan deze warmte wennen je zit heerlijk warm zogauw je gaat lopen is er een verschil in temp van een halve graad.

  10. Lambert ten Velde schreef:

    Wie heeft er ervaring met een IR paneel als bijverwarming in de zithoek vd kamer, gebruik nu een gashaard als het even fris wordt (is)

    • Casper schreef:

      Werkt super goed, vooral als het paneel richting de zithoek is gericht. (IR panelen verwarmen door straling objecten op, ipv de lucht.) De zithoek wordt dus in no-time lekker warm.

  11. sjoerd schreef:

    ik heb 600 w paneel boven mijn bank in de woonkamer werkt super , wel even wennen aan manier van warmte ( straalt zoals de zon )
    Totaal anders dan vloer verwarming , dat koste 3 tot 9 m3 koud/ tot zeer koud
    ir paneel gewoon elke dag aan als ik in de woonkamer loop , de stroom komt van mijn zonnepanelen
    heb nog eentje van 600 w maar die komt in januari erbij

  12. Jos schreef:

    Gebruik al 3 jaar lang IR-panelen. 1 van 1200w in de woonkamer en 1 van 700w in de slaapkamer. Gebruik ze dus nooit gelijktijdig. Was even wennen. Anders soort (prettige) warmte. Ook overgestapt op inductiekoken. Gewoon plaatjes van de Aldi. Werken prima. Geen montage of extra groep aanleggen. Gebruik alleen nog gas om te douchen. Heb 6 zonnepanelen. Energierekening drastisch verlaagd hierdoor. Mijn investering was € 380,00!

  13. Wim schreef:

    Vraag.
    Voor een nieuwbouw project.
    Mij is verteld dat als je infrarood panelen aanschaft voor verwarmen er geen vloerverwarming nodig is. Iemand hier ervaring mee?

  14. Freddy De Winne schreef:

    Ir laten installeren 550watt 1 x 0,6m in badkamer aan plafond bediend met thermostaat in vakantiewoning. Afwachten naar verbruik. Wel duur in aankoop 1100 euro eindtotaal

  15. Rietje schreef:

    Hi, iemand ervaring met verwarmd glas, of wel knuffelglas ik wil de isolatie verbeteren in de woonkamer door betern glas in mijn kozijnen. Nu bestaat er ook glas dat electrisch verwarmd kan worden.

  16. Marja Beuken schreef:

    Moet een verplaatsbaar ip op een geaard stopcontact?

  17. Sandra schreef:

    Ik ben de badkamer van nog geen 3m2 aan het renoveren. Heeft iemand tips welke verwarming? Hoeft alleen snel op te warmen op het moment dat we er er gebruik van maken?

  18. Ramon Stoffelen schreef:

    Ik woon sinds 2018 in een hoekwoning van 1976. Deze hebben we volledig nageisoleerd en hebben de gasaansluiting vaarwel gezegd. Wij verwarmen ons complete huis met uitsluitend infrarood verwarming. Werkt prima en is zeer comfortabel.
    Mijn verbruik zit rond de 10K per jaar wat ik voor 80/85 % afdek met mijn zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.