fbpx
Nieuws

Rijk wil regie op waterstof

Het Rijk wil een regisserende rol bij de aanleg van een nationaal waterstoftransportnet. Nu is die rol, anders dan bij aardgas, nog niet wettelijk vastgelegd.

Waterstof zal in de toekomst een belangrijke rol spelen in de energievoorziening, zo is de verwachting. Er wordt dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van een ‘waterstofbackbone’, die industrieclusters in Zeeland, Rotterdam, Amsterdam, Noord-Nederland en Limburg aan elkaar koppelt. Vooralsnog zijn woningen niet in beeld.

Ontbrekende wetgeving

Omdat waterstof als brandstof een relatief nieuw gas is, is het wettelijk kader er nog niet voor opgesteld. “Voor het landelijk transportnet voor aardgas is in de Gaswet de bevoegdheid voor ruimtelijke inpassing bij het Rijk gelegd. Echter, waterstofgas valt niet binnen de definitie van gas waarop de Gaswet ziet. Deze wet is daarom niet van toepassing op waterstofgas. Vooralsnog is de bevoegdheid voor de ruimtelijke inpassing van landelijke infrastructuur voor het transport van waterstofgas dus niet bij wet specifiek geregeld”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Daar moet verandering in komen, vindt het ministerie, omdat de uitrol van een waterstofnet een zaak is van nationaal belang, dat gemeentelijke en provinciale bevoegdheden overstijgt. “Nu de eerste deelprojecten van het landelijk transportnet op korte termijn ruimtelijk moeten worden ingepast, en gezien het nationaal belang van dit landelijk transportnet, vindt het Kabinet het wenselijk de bevoegdheid voor de ruimtelijke inpassing van het landelijk transportnet voor waterstofgas bij het Rijk te beleggen.”

De Tweede en de Eerste Kamer kunnen zich nog tegen het voornemen van het Kabinet uitspreken.

1 reactie op “Rijk wil regie op waterstof

  1. Jan-Willem Schmid schreef:

    Goed dat het Rijk de regie neemt op 1 van de 3 cruciale energienetten voor de energietransitie op de lange termijn (2050 en verder). En goed dat de laagwaardige verwarming van woningen niet in beeld is voor de hoogwaardige waterstof, deze moet gereserveerd blijven voor industrie en zwaar transport zoals schepen en vliegtuigen. Nu zou het Rijk ook nog de regie moeten nemen op het 3e energienet: naast waterstof (moleculen) en elektriciteitsnet is dat thermische energie: bij voorkeur Zeer Laag Temperatuur, zodat energie vanuit WKO’s, TEO, TEA, restwarmte etc. eenvoudig uitgewisseld kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.