Ga naar hoofdinhoud

RIVM: aanpassen ventilatie niet nodig

Het is niet nodig om gebouwen, waaronder scholen, maximaal te ventileren en het is om coronatechnische redenen ook niet nodig extra zorg te besteden aan warmtewielen en om recirculatiesystemen uit te zetten. Met dat advies komt het RIVM, nadat Techniek Nederland om opheldering had gevraagd.

“Zijn aanvullende maatregelen aan ventilatiesystemen in gebouwen noodzakelijk? Nee, op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen niet nodig”, laat het RIVM weten. Op dit moment heeft het RIVM namelijk onvoldoende bewijs gevonden dat het virus over langere afstand verspreid kan worden, en of het in dat geval daadwerkelijk infectieus is en tot besmettingen kan leiden.

Verspreidingsrisico’s

“Dit is een helder advies. Duidelijk en concreet, dat wij natuurlijk gaan opvolgen”, zegt woordvoerder Dick Reijman van Techniek Nederland. De branchevereniging wilde weten welke boodschap rondom de verspreidingsrisico’s aan installateurs meegegeven moet worden, nadat eerder de vakverenigingen TVVL en REHVA hadden gepleit voor een reeks maatregelen die verspreiding van het virus zouden kunnen vertragen.

“Installateurs krijgen steeds meer vragen van klanten over de relatie tussen het gebruik van ventilatiesystemen en sanitaire voorzieningen in scholen, kantoren en andere gebouwen en de verspreiding van het coronavirus”, zei Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra eerder. “Techniek Nederland vindt het van groot belang dat installateurs en technisch dienstverleners hun klanten correct kunnen adviseren.”

Better safe than sorry

Francesco Franchimon, een van de opstellers van het REHVA- en TVVL-advies, blijft erbij dat gebouwbeheerders hun installaties beter wél kunnen aanpassen. “RIVM baseert zich met zijn advies op wat we allemaal nog niet weten. Wij op wat we al wél weten. Het klopt dat nog niet onomstotelijk is aangetoond dat aerosolen met het virus daadwerkelijk infectieus zijn. Daar willen we, in samenwerking met virologen, ook nog nader onderzoek naar doen.”

Tegelijk, zo stelt Franchimon, zijn er genoeg aanwijzingen dat besmetting via aerosolen die lang in de lucht kunnen blijven hangen wél plaats vindt. “Wij zeggen: better safe than sorry. En wat dat betreft is het aanpassen van het ventilatiesysteem een proportionele maatregel.”

6 reacties op “RIVM: aanpassen ventilatie niet nodig

  • Adriaan Keij

    ‪Onvoorstelbaar hoe het RIVM er steeds weer in slaagt het domste betwetertje van de klas te zijn – ten koste van de mensen/volksgezondheid en de economie.

    Het is toch logisch dat je in gerecirculeerde (niet voldoende gefilterde) lucht meer risico loopt? https://www.cnn.com/2020/05/18/us/coronavirus-time-risk/index.html

    Maurice de Hond onderbouwde dat met cijfers, zie https://youtu.be/yKqnvvJBb5c

    Dus idd better safe than sorry, volg liever Francesco Franchimon die zei dat gebouwbeheerders hun installaties beter wél kunnen aanpassen.

    1. klopt Adriaan, het RIVM wordt waarschijnlijk gestuurd door de farmaceutische industrie.
      Maurice de hond heeft verklaard dat de pers meer dan een maand geleden Lesbos tot een rampgebied zou worden, en nu we horen helemaal niets hiervan!!!!
      het RIVM heeft grote schade aangebracht aan de economie wat niet nodig was.
      er zou gecontroleerd moeten worden of die virologen – welke in het OM team zitten – banden hebben met de farmaceutische industrie.

  • Het advies is gebaseerd op de horizontale 1,5 meter samenleving. Voor de binnenruimte en halfopen buitenruimte moeten we naar de verticale 1,5 meter samenleving met fijnmaziger verticale ventilatie met eventueel filtratie. Of deze van boven naar beneden of andersom moet hangt van de omstandigheden af,
    Op die manier kunnen restaurants, theaters en het OV etc. meer mensen per m2 hebben. een eventueel virus wordt afgebogen en afgezogen naar boven of beneden en zal zo niemand kunnen besmetten.
    Wel zal onderzoek uit moeten wijzen hoe fijnmazig de ventilatie moet zijn.
    Voor de halfopen ruimte is het raadzaam om intelligente systemen toe te passen, die reageren op de wind.
    Dat is ook nuttig voor andere infectieziektes als Influenza.

  • Wim Reijntjes

    Iedereen pikt uit alle onderzoeken en opvattingen de informatie die hem of haar het beste uitkomt. Zo zijn de beweringen van Maurice de Hond ook niet zaligmakend. Virologen en epidemiologen maken nuances bij zijn uitlatingen. Ofwel: ze bevatten een kern van waarheid maar vertellen niet het hele verhaal. Daarom is het RIVM zo terughoudend. Nou vind ik wel dat je beter op safe kunt spelen.

  • H.J.T. Kwant

    Mondkapjes en transmissie door de lucht
    “Als druppeltransmissie de enige besmettingsweg zou zijn, waren er in landen waar mondkapjes binnen en buiten verplicht zijn geen corona besmettingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte

Lekker geïsoleerd, dat wel

Hybride warmtepomp kent meerdere smaken

Podcast met Doekle Terpstra: ‘méér middelen naar bedrijfsscholen’

Daikin vernieuwt Perfera-airco