fbpx
Nieuws

Robot boort en plaatst de ankers

Een robot die gaten boort, het stof afzuigt en daarna meteen de ankers plaatst. Pluggenfabrikant Fischer presenteerde de nieuwe technologie op een persevenement op het hoofdkantoor in Duitsland.

Het gaat om de BauBot MRS12-3120, die kan boren in plafonds tot een hoogte van vijf meter. De robot kan zowel in het plafond, in de wand en in de vloer boren. De boordiameter loopt van 6 tot 18 millimeter. Het boorgat wordt met een maximale afwijking van 3 millimeter geboord.

Ingezet op grote werken

Fischer heeft de BauBot niet zelf ontwikkeld, maar heeft vorig jaar een meerderheidsbelang genomen in een startup uit Wenen, met dezelfde naam. Dat bedrijf, BauBot, blijft vooralsnog ook als startup in Wenen gevestigd. Fischer ziet voor de BauBot MRS12-3120 toekomst in de grotere infrastructurele werken, zoals tunnels, maar ook in grote gebouwen waar veel repeterend boorwerk te doen is.

Fischer heeft op dit moment drie BauBots operationeel. Het is de bedoeling om de productie op te schalen, maar eerst zullen de drie robots in pilotprojecten in Duitsland, Oostenrijk en Nederland worden ingezet. De BauBot MRS12-3120 zal in februari aan het Nederlandse publiek worden getoond tijdens de Bouwbeurs in Utrecht.

Hilti

Fischer is niet de eerste die het strijdtoneel van de boorrobots betreedt. Het bedrijf heeft namelijk concurrentie van Hilti, dat de Jaibot op de markt bracht. Deze werd zelfs al een paar jaar eerder geïntroduceerd en heeft met De Groot Installatiegroep en Kersten Techniek al enkele gebruikers gevonden.

Volgens Fischer verschilt de BauBot van de robot van Hilti op verschillende punten. Zo kan de BauBot hoger boren, en ook in wanden en vloeren. Ook kan de robot van Hilti geen pluggen en ankers monteren.

Vakinformatie

In het komende nummer van vakblad Installatie is een groot artikel te lezen over de innovatieve boorrobot van Fischer. De nieuwe Installatie is te bekijken in ons online vakbladenoverzicht. Hier ook verschillende abonnementsvormen op onze vakinformatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.