fbpx
Nieuws

Rondgepompt grondwater isoleert woning

Rondgepompt grondwater isoleert woning

Grondwater houdt gevel en dak van een woning op 10 ⁰C. Dat is warm in de winter en koel in de zomer. Deze ‘actieve schil’ maakt isoleren feitelijk overbodig. Voor het systeem is geen warmtepomp, maar alleen een energiezuinig circulatiepompje nodig

 

 

In Bakhuizen loopt op dit moment een experiment met deze zorgeheten ‘actieve schil’. Monitoring van de woning moet de efficiëntie van het systeem aantonen. 

 

Verwarmen van een kelder kost veel minder energie dan verwarmen van bovengrondse ruimtes, ontdekte Menno Bekkema in de praktijk nog maar weer eens toen hij bij zijn woning in Bakhuizen een kelder liet bouwen. Het zette de directeur van Bekkema Bruinsma Installatietechniek aan het nadenken. “De constante grondtemperatuur zorgt voor een verlaging van de ∆T, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. En daarmee voor lagere kosten voor verwarming en koeling.” Bekkema bedacht dat dat principe ook bruikbaar zou zijn voor bovengrondse bouwwerken, door simpelweg grondwater rechtstreeks door de schil te pompen.

 

Monitoren

In Bakhuizen worden de komende twee jaren twee woningen gemonitord; één met leidingen behangen gevel en dak, en één zonder. Om het grondwater op te pompen is een bron van 75 m geboord. De bronnen zijn zo berekend dat zelfs bij -20 graden, de schil nog op 10 graden gehouden kan worden.

 

Subsidie

Bekkema Bruinsma Installatietechniek is gespecialiseerd in engineeren en aanleggen van duurzame energiesystemen, maar heeft ook een eigen afdeling meet- en regeltechniek en programmeert zelf gebouwbeheersystemen. Het bedrijf besloot daarom partijen te interesseren voor een pilot met dit systeem, dat Bekkema zelf ‘actieve schil’ noemt. Dit in tegenstelling tot de passieve werking van thermische isolatie. De provincie Friesland verleende subsidie en de woningcorporatie Wonen Zuidwest Friesland stelde twee leegstaande oudere woningen beschikbaar.

 

Klik hier voor meer details en foto’s over het project

6 reacties op “Rondgepompt grondwater isoleert woning

 1. Wietse van der Zanden schreef:

  Dit principe bestaat al lang. Wij (Volantis) hebben het ook toegepast in Villa Flora (Floriade 2012).
  Misschien is het toeval dat deze installateur hetzelfde bedenkt. (Ik denk niet dat concepten maar 1x bedacht worden.)
  Maar in mijn beleving is dit principe, de Smart Skin, al veel eerder bedacht door Jon Kristinsson (emeritus hoogleraar aan de TU Delft).

 2. danny schreef:

  Mooi mooi mooi,

  En dit wordt gestuct neem ik aan? En natuurlijk leuke kleur sausje er tegenaan? Dus lang leven de schilder die om de 3a4 jaar weer wat m2 kan sauzen! Na 10 jaar misschien wat stucwerk reparatie. Netto rendement besparing op 12 jaar?? Eff doorrekenen… Lood om oud ijzer dus.
  Voor de installateurs leuke nieuwe markt renovatie!!
  Dus laten we heel nederland maar snel inpakken met die slangen!!

 3. Frank van Leeuwen schreef:

  En als de stroomvoorziening uitvalt in hartje winter, pex buis kan wat druk van binnen uit verdragen van bevroren ijs als dit niet tevaak voorkomt.

 4. Frank van Leeuwen schreef:

  En als de stroomvoorziening uitvalt in hartje winter, pex buis kan wat druk van binnen uit verdragen van bevroren ijs als dit niet tevaak voorkomt.

 5. Cock Bouman schreef:

  Ja, hoor als echte Nederlanders zeiken we alles weer af door zoeken naar mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Als we deze energie nu eens gaan gebruiken op te komen tot oplossingen en verbeteringen zal dit ons vakgebied zeker ten goede komen.

 6. Bert van der Graaf schreef:

  goed concept!
  de slangen moet inderdaad in de BUITENGEVEL aangebracht worden.
  dus standaard metselwerk aan de buitenkant kan dus niet.
  ook niet in de spouw.
  De investering in de isolatie kan men gebruiken voor de slangen en de pomp.
  De ‘nep buitentemperatuur’ is altijd 10C.
  Bevriezen? voor nood een aftapsysteem, of een verhoogde stand van de pomp toepassen.
  besparing? in ieder geval duidelijk bij het toepassen van koeling= heel veel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.