Ga naar hoofdinhoud

Rondgepompt grondwater isoleert woning

Grondwater houdt gevel en dak van een woning op 10 ⁰C. Dat is warm in de winter en koel in de zomer. Deze ‘actieve schil’ maakt isoleren feitelijk overbodig. Voor het systeem is geen warmtepomp, maar alleen een energiezuinig circulatiepompje nodig

 

 

In Bakhuizen loopt op dit moment een experiment met deze zorgeheten ‘actieve schil’. Monitoring van de woning moet de efficiëntie van het systeem aantonen. 

 

Verwarmen van een kelder kost veel minder energie dan verwarmen van bovengrondse ruimtes, ontdekte Menno Bekkema in de praktijk nog maar weer eens toen hij bij zijn woning in Bakhuizen een kelder liet bouwen. Het zette de directeur van Bekkema Bruinsma Installatietechniek aan het nadenken. “De constante grondtemperatuur zorgt voor een verlaging van de ∆T, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. En daarmee voor lagere kosten voor verwarming en koeling.” Bekkema bedacht dat dat principe ook bruikbaar zou zijn voor bovengrondse bouwwerken, door simpelweg grondwater rechtstreeks door de schil te pompen.

 

Monitoren

In Bakhuizen worden de komende twee jaren twee woningen gemonitord; één met leidingen behangen gevel en dak, en één zonder. Om het grondwater op te pompen is een bron van 75 m geboord. De bronnen zijn zo berekend dat zelfs bij -20 graden, de schil nog op 10 graden gehouden kan worden.

 

Subsidie

Bekkema Bruinsma Installatietechniek is gespecialiseerd in engineeren en aanleggen van duurzame energiesystemen, maar heeft ook een eigen afdeling meet- en regeltechniek en programmeert zelf gebouwbeheersystemen. Het bedrijf besloot daarom partijen te interesseren voor een pilot met dit systeem, dat Bekkema zelf ‘actieve schil’ noemt. Dit in tegenstelling tot de passieve werking van thermische isolatie. De provincie Friesland verleende subsidie en de woningcorporatie Wonen Zuidwest Friesland stelde twee leegstaande oudere woningen beschikbaar.

 

Klik hier voor meer details en foto’s over het project

9 reacties op “Rondgepompt grondwater isoleert woning

  • Wietse van der Zanden

    Dit principe bestaat al lang. Wij (Volantis) hebben het ook toegepast in Villa Flora (Floriade 2012).
    Misschien is het toeval dat deze installateur hetzelfde bedenkt. (Ik denk niet dat concepten maar 1x bedacht worden.)
    Maar in mijn beleving is dit principe, de Smart Skin, al veel eerder bedacht door Jon Kristinsson (emeritus hoogleraar aan de TU Delft).

  • danny

    Mooi mooi mooi,

    En dit wordt gestuct neem ik aan? En natuurlijk leuke kleur sausje er tegenaan? Dus lang leven de schilder die om de 3a4 jaar weer wat m2 kan sauzen! Na 10 jaar misschien wat stucwerk reparatie. Netto rendement besparing op 12 jaar?? Eff doorrekenen… Lood om oud ijzer dus.
    Voor de installateurs leuke nieuwe markt renovatie!!
    Dus laten we heel nederland maar snel inpakken met die slangen!!

  • Frank van Leeuwen

    En als de stroomvoorziening uitvalt in hartje winter, pex buis kan wat druk van binnen uit verdragen van bevroren ijs als dit niet tevaak voorkomt.

  • Frank van Leeuwen

    En als de stroomvoorziening uitvalt in hartje winter, pex buis kan wat druk van binnen uit verdragen van bevroren ijs als dit niet tevaak voorkomt.

  • Cock Bouman

    Ja, hoor als echte Nederlanders zeiken we alles weer af door zoeken naar mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Als we deze energie nu eens gaan gebruiken op te komen tot oplossingen en verbeteringen zal dit ons vakgebied zeker ten goede komen.

  • Bert van der Graaf

    goed concept!
    de slangen moet inderdaad in de BUITENGEVEL aangebracht worden.
    dus standaard metselwerk aan de buitenkant kan dus niet.
    ook niet in de spouw.
    De investering in de isolatie kan men gebruiken voor de slangen en de pomp.
    De ‘nep buitentemperatuur’ is altijd 10C.
    Bevriezen? voor nood een aftapsysteem, of een verhoogde stand van de pomp toepassen.
    besparing? in ieder geval duidelijk bij het toepassen van koeling= heel veel.

  • Gerrit Sinkgraven,
    SOLAR Nederland.

    Eigen bedenksel dus niets gekopieerd!

  • Martin Bouwhuis

    We zijn nu 10 jaar verder, hoe is de monitoring gegaan? Zijn er uitslagen van bekend? En natuurlijk hoe functioneert het systeem nu.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Markt valt tegen: Bosch stopt met prefab in Deventer

Peter Cool nieuwe voorzitter Vereniging voor Duurzame Warmte

Podcast: zelfconsumptie zonnestroom opkrikken

Premium

Ondiepe bodemwisselaar in thermische buffer

Hotspots in waterleidingen: nieuw rapport

Premium

Warmtepomp zonder koudemiddel