fbpx
Nieuws

Rookgasanalyse: installateur aansprakelijk

Rookgasanalyse: installateur aansprakelijk

Een grote groep installateurs staat nog onvoldoende stil bij de noodzaak om meetapparatuur regelmatig te laten onderhouden en keuren. Het gebruik van ongekalibreerde meetapparatuur kan een installateur (mede)aansprakelijk maken bij incidenten.

 

 

Dit zegt Maarten van Dam, directeur van Testo, in het komend nummer van Installatie en Sanitair. Zeker onder invloed van actualiteiten als koolmonoxidevergiftigingen en lekkages aan gasleidingen, groeit het besef van het belang van goede meetapparatuur. In een rapport van KIWA staat dan jaarlijks 57 ongevallen met gasinstallaties te betreuren zijn De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is in juni met een half jaar durend onderzoek naar koolmonoxidevergiftiging gestart.

 

Leveranciers van meetapparatuur in Nederland  hameren niet zozeer op aanschaf, maar vooral ook op onderhoud en kalibratie van meetapparatuur. Bij een kalibratie worden in een gecertificeerd lab de uitlezingen van de meter vergeleken met ijkgassen, waarbij afwijkingen geconstateerd kunnen worden en het meetinstrument gejusteerd kan worden. Ook meetcellen moeten periodiek vervangen worden. In januari werd een installateur veroordeeld wegens nalatigheid bij het installeren van een ketel. Onderdeel van de uitspraak was dat de CO-metingen waren uitgevoerd met ongekalibreerde meetapparatuur.

 

Belangstelling meetapparaat groeit

ins0814testo3webMet name de rookgasanalyse, waarbij het verbrandingsgas maar ook de aanvoer en retourtemperatuur van de ketel wordt gemeten, is sterk in opkomst, ervaart Testo. Bij deze analyse kan ook de branderdruk, verschildruk over de ventilator en de lekdichtheid van een leiding worden bepaald. Deze metingen zijn steeds vaker te koppelen aan een mobile device, waardoor de resultaten digitaal zijn op te slaan en te bewerken.

“Leveranciers bieden tegenwoordig onderhoudscontracten aan, die qua kosten niet opwegen tegen ad-hoc onderhoud, en het risico op fouten”, zegt Van Dam in Installatie en Sanitair. Daarnaast bieden goede metingen de installateur steeds meer mogelijkheden om zich te onderscheiden in de markt.  Wie wil gaan adviseren, moet gaan analyseren. Met goede apparatuur kun je op basis van optimaal inregelen het beste uit een installatie halen.”

6 reacties op “Rookgasanalyse: installateur aansprakelijk

 1. Flipmoerenhout schreef:

  de installatiewereld vraagt om een apk keuring voor gaskeuring van toestellen.
  mijn inziens word het dan veiliger als dit door gecertificeerde bedrijven gebeurd,waarbij gelijk het kaf van het koren word gescheiden

 2. wim bosch schreef:

  Door erkend te worden bij Sterkin zorg je er voor dat je niet bij het kaf hoort.
  Want Sterkin gaat voor vakmanschap met kwaliteit en veiligheid

 3. frans weber schreef:

  waarom wordt het bij nefit af geschaft de nieuwe trendline moet af gesteld worden op gasdruk -0.05 mb volgens de cursus en wij geven kapitalen uit aan nieuwe meters en kalibratie rapporten ??????

 4. rolf sonderkamp schreef:

  Geringe kosten onderhoudscontracten meetapparatuur ??
  Calibreren/justeren met vervanging sensor; E 455,00 excl. voor
  1 st eurolyser ( met Delta P)/jaar ! = 25% v/d aanschaf !
  (reaktie; so what?;die kosten bereken je toch gewoon door?)

  Daarom hameren de leveranciers niet zozeer op aanschaf (je moet het toch hebben) maar op jaarl.onderhoud, en daarom zijn veel installateurs terughoudend met het onderhoud van de meters.
  (Bij een winstmarge van 25% moet je 4 dgn “gratis” onderhoud plegen om kosten te dekken.) Als de kostprijs lager en redelijk gehouden kan worden, hoeft dit ook niet doorberekend te worden aan klant, is deze goedkoper uit en zal eerder bereid zijn periodieke controles uit te voeren;goede metingen, meer veilige installaties, iedereen blij !

 5. M. van Dam schreef:

  Geachte heer Sonderkamp,

  Vervelend te horen dat u een slechte ervaring heeft met het onderhoud van een meter. Als Testo bieden wij onze gebruikers de mogelijkheid van een all-in contract, dat afhankelijk per meter tussen de 140 en 170 euro per jaar kost. Dit is inclusief jaarlijkse kalibratie en de eventuele meetcel vervanging. U weet meteen waar u aan toe bent! Dat is met wat wij bedoelen: ontzorgen.
  Natuurlijk blijft onderhoud geld kosten, maar met goed onderhoud kunt ook u zorgen voor een goed afgestelde ketel die niet alleen veilig maar ook efficient brand.

 6. Erik van Egmond schreef:

  Ik bereken zonder onderdelen € 95,00 incl btw voor onderhoud aan een hr kete. daarmee ben ik zeker niet goedkoop, maar als je een conformiteitsverklaring af wil geven via sterkin wil de klant zelfs nog €65,00 uitgeven aan een meting aan de gasleiding ( controle op lekkage’s) dit leverd voor een anderhalf uur werk gewoon €160,00 op ongeacht de uitkomst van de meting, en wellicht vervolg werk als het wel lekt.
  Installateurs moeten eens ballen krijgen en gewoon durven rekenen voor dit soort zaken en kappen met onderhoud en installatie voor een kutprijs. Het gaat wel over de veiligheid van de klant.
  Met dit soort bedragen kun je ook best een apparaat met kws contract afsluiten, en jezelf als een betrouwbare partner voor de klant opwerpen. je zult verbaasd zijn hoeveel mensen dit waarderen en je ineens serieus gaan nemen. In het land der blinden is eenoog koning zij mijn ouwe altijd, laat ik twee ogen hebben!
  met de aanstormende maatregelen zijn de vakpiloten onder ons straks helemaal gelukkig en de minder serieuzen de sjaak. Blijf maar lekker voor €37,50/ uur werken, ik loop nu voor €52,50 ex en barst van het werk!
  Het kan dus wel…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.