fbpx
Nieuws

Rookmelder verplicht in elke woning

Iedere woning moet vanaf 1 juli 2022 op elke verdieping een rookmelder hebben. Dit wil minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vastleggen in het Bouwbesluit.

Voor nieuwbouw geldt al dat op iedere verdieping waar gewoond wordt een rookmelder moet hangen. Knops wil dat deze verplichting ook gaat gelden voor bestaande bouw. Het voorstel om dit vast te leggen in bouwregelgeving is inmiddels in internetconsultatie gegaan. Hiermee geeft de minister invulling aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen. De Tweede Kamer zal in april beslissen over dit voorstel.

Miljoenen rookmelders nodig

Minister Knops: “De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens.” Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Tussen 2008 en 2017 stierven in Nederland jaarlijks gemiddeld 31 mensen door woningbrand. De schatting is dat er 7,3 tot 10,6 miljoen nieuwe rookmelders moeten worden geplaatst.

Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers.

1 reactie op “Rookmelder verplicht in elke woning

  1. Hugo schreef:

    Wat een kolder verbied roken duizenden doden per jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.