fbpx
Nieuws

Rvs vat groeit mee met warmtepomp

De markt voor rvs-vaten groeit zo hard, dat warmtepomp-marktleider Itho Daalderop voortaan zelf haar vaten gaat produceren. In de nieuwe hypermoderne productiestraat kunnen straks jaarlijks 70.000 vaten worden geproduceerd voor warmtepompen en elektrische boilers.

Toeleveranciers, groothandelaren en vakpers werden in Tiel ontvangen voor de feestelijke opening. De groei van de markt voor tapwatervaten loopt parallel aan de verduurzaming van Nederland. Bij warmtepompinstallaties in nieuwbouw en renovatie moet nu eenmaal tapwater worden opgeslagen. Anderzijds is het lokaal en decentraal opslaan van water sowieso een trend: ook de verkoop van kleine close-in-boilers en grotere elektrische boilers zit nog altijd in de lift.

Koper versus rvs

In Nederland worden de koperen vaten het meest toegepast: hiervan zijn er zo’n één miljoen in de markt. Nadeel van het materiaal is dat het duurder is en minder duurzaam. De grondstoffen worden schaarser en het materiaal geleid nogal goed. Dit laatste maakt rvs in een warmtepomp-toepassing meer geschikt, omdat dan beter gebruik gemaakt kan worden van gelaagdheid, en dus de temperatuurverschillen in het vat. En dat kan weer veel energie besparen. Itho Daalderop kocht de rvs-vaten voorheen altijd extern in. Het bedrijf ziet echter de vraag naar vaten toenemen, terwijl de productiecapaciteit gelijk blijft. En Itho Daalderop wil innoveren in maatwerk-oplossingen.

Bekijk hier hoe een close-in-boiler wordt geproduceerd

Links de cilinders, in het midden de laserlasser, en rechts de volledige boiler.

Laserlassen

Daarom bouwde de Tielse onderneming in twee jaar tijd een eigen lijn waarin metalen rvs444 platen van 1,3 mm worden verwerkt tot cilinders en deksels. Deze worden met laserlassers in 90 seconden aan elkaar gemaakt, en vervolgens gereinigd, afgemonteerd en getest. Saillant detail: de ruimte in de fabriek is vrijgekomen doordat Itho Daalderop de productie van haar HR-ketel Comfort Classic voor Nederland staakte. Ook opvallend: in de productie is maar weinig mankracht nodig. Robots doen het zware werk. (tekst gaat verder onder de video)

70.000 vaten per jaar

In een shift van acht uur kan Itho Daalderop op jaarbasis 70.000 vaten produceren, wat neerkomt op 400 vaten per dag, in drie diameters en verschillende lengtes. Itho Daalderop CEO Bas Korte zegt dat zo’n 20.000 daarvan nodig zijn voor de eigen warmtepompen, waarin het bedrijf marktleidend is in Nederland. Eenzelfde hoeveelheid vaten wordt gebruikt voor de elektrische boilers, waar klanten voorlopig keus houden tussen koper en rvs. De capaciteit van 30.000 exemplaren wordt ingezet voor de zogeheten OEM-markt. Dit betekent dat Itho Daalderop halffabrikaten produceert voor derden. Koper verdwijnt niet: de materialen blijven naast elkaar geproduceerd worden. Maar in de warmtepomp- en elektrische boilers krijgt rvs de voorkeur. De kleine vaatjes blijven nog langer van koper.

Duurzaam reinigen

Itho Daalderop claimt de meest duurzame productieplant van rvs-vaten ter wereld te hebben. Bij de productie van RVS moet het verbindingsoppervlak na het laserlassen gebeitst en daarna gepassiveerd worden. Traditioneel gebeurt dit door de vaten in een chemisch bad te dompelen. In de nieuwe productielijn worden deze processen gedaan door de vaten van binnenuit te stralen met glasparels, perslucht en water. Het water wordt gereinigd en herbruikt. Eventuele metaaldeeltjes worden er door een magneet uitgehaald. Doordat de productie in Nederland gebeurt, wordt op CO2-uitstoot van transport bespaard. Immers, het transport van vaten neemt meer ruimte in beslag dan transport van vlakke platen RVS.  Bas Korte: “We zijn er trots op dat we een modern stukje maakindustrie in Nederland kunnen houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.