fbpx
Nieuws

Tekort monteurs naar recordniveau

Hogere winsten, meer aanvragen en betere prijzen. Maar het vinden van (goede) installatiemonteurs was nog nooit zo lastig. Het aantal vacatures is gestegen tot recordhoogte, blijkt uit de Monitor Bouwketen, die het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) ieder half jaar publiceert in opdracht van onder meer Techniek Nederland.

Arbeidsmarkt

Door de aanhoudende productiegroei is de werkgelegenheid in de bouwketen sterk toegenomen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 nam het aantal banen toe met 4 procent. Hoewel de arbeidsmarkt krap is, wisten ondernemers toch méér personeel aan te trekken. Voldoende om de groei te kunnen bijhouden was het niet. In het eerste kwartaal van 2018 waren er nog 50 vacatures per duizend banen, een jaar later waren dat er 59. Dit is de hoogste vacaturegraad ooit gemeten in de bouwketen.

Orderportefeuille

Gemiddeld genomen heeft een installatiebedrijf voor 7,6 maanden werk in het orderboek staan. De verwachtingen wat betreft omzet en werkgelegenheid op een historisch hoog niveau en laten nog altijd een lichte groei zien ten opzichte van een half jaar geleden. Per saldo verwachten ongeveer vier op de tien bedrijven meer personeel aan te trekken en een hogere omzet te behalen.

De bouwproductie steeg in 2018 al met 7 procent ten opzichte van 2017, vooral in de utiliteit en woningbouw. De omzetwaarde van nieuwbouw en renovatie van woningen en utiliteit was het eerste kwartaal van dit jaar 12,5 procent hoger dan een jaar geleden. De prijzen verbeteren, zeggen de ondervraagde installateurs. Ook krijgen installatiebedrijven meer offerte-aanvragen te verstouwen: 43 procent ziet een toename in de eerste maanden van 2019.

Bekijk of download hier het onderzoek van het EIB. De Monitor Bouwketen wordt ieder half jaar gemaakt in opdracht van architectenkoepel BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en Techniek Nederland.

Meer buitenlandse arbeidskrachten

De sterk gegroeide capaciteit wordt voor nu veel ingevuld met buitenlandse arbeidskrachten, zo becijferde het EIB eerder deze maand. Waar er in 2015 naar schatting 34.000 buitenlandse arbeidskrachten werkzaam waren op de bouwplaats, bedroeg het aantal in 2017 naar schatting 41.000. Dit betreft een stijging van ruim 20 procent in twee jaar tijd. Hiermee zorgden buitenlandse arbeidskrachten voor 40 procent van de uitbreiding in de arbeidscapaciteit in deze jaren. Het aantal buitenlandse arbeidskrachten kan groeien tot 53.000 in 2020. Dan is een kwart van de bouwplaatsmedewerkers een buitenlandse arbeidskracht.

16 reacties op “Tekort monteurs naar recordniveau

  1. Tekort? schreef:

    Tekort naar een recordniveau en de werkgever wil nog steeds niet zijn personeel betalen, het personeel in de Metaal en Techniek heeft weer moeten staken voor een betere CAO. Werkgevers neem eens je verantwoording en zorg dat de techniek interessant blijft door het voor je personeel aantrekkelijk te maken en te houden.

  2. Charlie schreef:

    Wat Niet betalen ik betaal mijn personeel goed ver boven het cao en ook ik kan geen personeel vinden.
    Dit heeft niks meer te maken met betalen dit heeft te maken met willen werken in de techniek.
    Ik vind het prachtig werk en doe dit dan al meer dan 30 jaar het grote probleem is dat iedereen meteen half de directeur wil zijn en veel te veel papieren heeft de monteur van vroeger die bestaat niet meer en die willen we terug.

    • Bert schreef:

      Juist ja Charlie
      Bij ons verdienen ze ook een behoorlijk salaris € 500 per Vier weken meer dan bevoordeeld een schilder
      Maar een uurtje extra is er voor veel niet bij
      Ben op t moment op vakantie
      In Oostenrijk Italië bijna 40 gr
      Werkdagen van 6 dagen per week
      Van half acht s’morgens tot zes uur s’avonds ( voor echt minder geld)
      In Nederland staak de Arno en vakbond op de stoep

  3. willem schreef:

    Voor een goed opgeleide monteur met minimaal MBO met ervaring zal een redelijk salaris €4500 bruto moeten zijn. Inclusief bedrijfsauto. Uurloon zal dan omhoog gaan.
    Maar dat is resultaat van het wegbezuinigen van kwalitatief goede opleidingen.
    De roep naar een Erkende nationale school voor de branche MBO/ HBO installatietechniek zal een keer ingevuld moeten worden.

  4. Marcel schreef:

    MBO is voor de meeste te hoog. We moeten gewoon de 16 – 17 jarige lts’ers terug die met hun handen willen werken en dan al doende een vak leren. Al werkend de nodige opleidingen volgen omdat je dat aankan en zo naar een hoger niveau doorgroeien.

  5. Mokiem schreef:

    Ik werk al meer dan 10 jaar als zzper, heb meer dan genoeg opdrachtgevers, dus lever je goed en netjes werk af, dan heb je ook genoeg opdrachtgevers die je wilt hebben.

  6. joep schreef:

    Dat er oa in de installatietak vakmensen te kort zijn is er een rechte lijn te trekken naar de salarissen en voorwaarden en het imago van de branche (door werkgevers).

    De arbeidsvoorwaarden zijn voor een “standaard” (lees vakman) monteur echt nog beroerd.
    De salarisschalen zijn momenteel groot punt van discussie bij de werkgevers en bonden en nu de conclusie dat er mensen te kort zijn. Logisch!
    Kijk dan wekgevers hoe jullie jezelf te kijk zetten voor de branche.
    De bekende 5% erbij is al een probleem terwijl de bedrijven topwinsten draaien op projecten en ook vooral de investeringsmaatschappijen.
    Zo ook de conclusie van onze minister wat werkgevers naast zich neerleggen.

    Waar de ambtenaren het werk neerleggen uit onvrede over salering en voorwaaarden , werkt men in de installatie techniek hard door om deadlines te halen.

    Het wordt tijd dat de werkgevers alle handjes naar behoren betaald en je zal zien wat voor effect het heeft.
    Niet de lts’ers terug zoals in een andere reactie die niet veel betaald hoeven te worden, ook dat zijn jongens en meisjes met een degelijke MBO opleiding die recht hebben op een degelijk belegde boterham.

  7. Marcel schreef:

    Ik heb mijn als lts’ers 40 jaar geleden van hulpmonteur opgewerkt naar leiding gevende en nu al weer 20 jaar een kleine zelfstandige. Het is een mooi vak die techniek maar de praktijk vakmensen die we nu hard nodig hebben zitten veel te lang op school en willen geen vuile handen meer of onder de vloer. Met dat lage starters salaris heb ik gewoon een eigen huis kunnen aanschaffen, auto gereden en ieder jaar op vakantie geweest. Kunnen trouwen kinderen groot gebracht en weer scheiden. Maar door op mijn 16e te gaan werken heb ik wel van de grond af een vak geleerd en nog steeds met plezier. Jaren geleden werden ltsérs door grote bedrijven zonder diploma van school geplukt en de bouw op gestuurd waar ze de eerste winter niet overleefde en een verkeerd beeld hebben gekregen van het werk op de bouw. Het plezier om iets moois te mogen maken moet terug. Als ik te snel weer op de zaak stond na de klus was altijd de vraag van de werkgever “je hebt het toch wel netjes en goed gemaakt jongen”

    • Erwin schreef:

      Helemaal met je eens Marcel, je moet ze weer leren mooi werk te maken en plezier te hebben in het werk.
      Ik ben ook van jongs af begonnen en heel veel papieren gehaald.
      Afgelopen weken hebben we een stageloper gehad die ook echt aan het werk mocht.
      Het grootste complimenten dat je dan kunt krijgen is dat hij echt genoten heeft van zijn stage en veel geleerd heeft en wil proberen zijn volgende stage weer bij ons te komen.
      Vaak worden deze jongens voor domme klusjes aangenomen (vegen, gaatjes boren etc) waarna ze al snel klaar zijn in de bouw en wat anders gaan zoeken.
      Zorg dat je geen baas bent maar een collega met het laatste woord en je werknemers hebben plezier in het werk, dan heb je echt een goed team.
      Mensen die alleen maar zeuren over meer werk die beseffen niet dat ze uiteindelijk hun brood ook weer duurder moeten kopen omdat alles dan weer duurder wordt, in landen om ons heen verdienen de mensen minder en hebben ze het ook niet slecht, wij willen altijd maar meer, meer en meer….geld is de wortel van alle kwaad…

  8. Dominique schreef:

    Zou zeker wel weer de Data en telecom techniek weer in willen.

    Glasvezel netwerken aanleggen , utp/ftp, telefooncentrales programmeren, routers etc….

    Maar ben bang dat ik er al ‘ te lang’ uit ben waardoor waarsch veel moet bij leren , wat overigens niet erg is, leren is goed.

    Maar daardoor zou mijn salaris veel te laag worden als ik weer in de techniek stap.

    Nu werk ik zo 60 a 70 uur per week. Dus overuren maken zal voor mij geen probleem zijn.

  9. marcel schreef:

    Waar het salaris in de techniek zo’n beetje ophoudt begint ongeveer het salaris van iemand in bijv. de financiele dienstverlening.
    Oftewel, zo’n tuttebel in een mantelpakje achter de balie van een bank heeft een beter loonstrookje en arbeidsvoorwaarden dan een oudere techniscus van een (koel, verwarming of elektrische) installatie, gekleed in overal maar wel voorzien van de nodige kennis, ervaring en opleiding.
    Niet heel raar dat weinig jongeren nog kiezen voor een gedegen technische opleiding, voor zover nog te volgen want tja mts-e of tegenwoordig MBO klinkt toch meer sexy en heeft minder status dan havo of havo-vwo. Dat je met een goede mbo opleiding goed aan de bak kan doet er even niet toe.

    • MarkS90 schreef:

      Het mooie is dat die zelfde tuttebel begint te janken als haar airco op kantoor het niet doet … Want een kastje bedienen kunnen die wijven op kantoor niet.
      Na 30 jaar maak ik het nog steeds mee dat zodra het warm wordt de koeling geheel naar minimum wordt gedraaid of bij kou de thermostaat op maximaal gaat. En als je vraagt hoe ze dat thuis doen hebben ze geen antwoord. “Dat doet mijn man altijd”. En dat blijkt dan ook zo’n licht te zijn met een pak aan die het niet weet …

  10. Marcel schreef:

    Trouwens het is de overheid die ons vak om zeep geholpen heeft. Nadat iedere jojo zonder vakdiploma’s een bedrijf mocht starten zijn ook de problemen begonnen.
    Er zit een tweede Marcel hier te ventileren. Ik was eerder.

  11. Dave de Boer schreef:

    Het weg vallen van de lts en mts heeft een groot aandeel gehad in de krapte op de arbeidsmarkt nu.
    Ook de loonkosten moeten omhoog het verschil tussen de manager en monteur is te groot binnen het zelfde bedrijf. Zeker als deze de bonussen verdelen onderling.
    Veel bedrijven lopen achter in de techniek en personeel pakt het vaak zelf op, want die willen wel hoor…..
    De top zit in zijn ivoren toren en weet niet wat zich op de werkvloer afspeelt (eilandjes cultuur)…..
    Meer waardering en communicatie laten we daar eens mee beginnen….
    Want techniek heeft nu éénmaal de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.