fbpx
Nieuws

Schaatshal deelt zonnestroom met fans

Het vernieuwde ijsstadion Thialf gaat opgewekte zonne-energie delen met schaatsfans. Op het dak zijn inmiddels 5.000 zonnepanelen geplaatst om het stadion van energie te voorzien, maar de energie die overblijft wordt ook benut.

1.250 huishoudens

Dankzij een samenwerking met start-up powerpeers kunnen 1.250 huishoudens straks stroom krijgen van Thialf. Vooral in de maanden april tot en met september zullen de zonnepanelen – met een vermogen van 1,3 megawatt – aanzienlijk meer energie produceren dan het stadion zelf nodig heeft. “En wat is er dan mooier dan die energie rechtstreeks te delen met schaatsfans die ook graag zonne-energie willen?”, zegt Willem Jan van Elsacker, directeur van ijsstadion Thialf.

Zelf opwekker kiezen

Powerpeers maakt gebruik van software die aangesloten consumenten laat zien of hun stroom van Thialf afkomstig is of van een andere duurzame opwekker naar keuze. In totaal kunnen klanten van powerpeers behalve de zonnestroom van Thialf maximaal 10 verschillende opwekkers kiezen. Als de zelfgekozen opwekkers toch niet voldoende leveren, zorgt powerpeers voor back-up van bijvoorbeeld grote windparken in Nederland.

 

https://youtu.be/gcVRlKcdk-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.