fbpx
Nieuws

Schelpenisolatie voor gezond binnenklimaat

Schelpenisolatie voor gezond binnenklimaat

Wooncentrum Schoorwijk in Leidschendam had last van optrekkend vocht in de kruipruimte en stankoverlast in de bovenliggende ruimtes. Dit probleem werd tijdens een renovatie opgelost door schelpen in de kruipruimte te storten.

 

 

Woonzorgcentrum Schoorwijk moest gerenoveerd worden om het gebouw energiezuinig te maken en het binnenklimaat te verbeteren. Daarbij werd meteen het probleem van de vochtige kruipruimte aangepast. Aannemer Formabouw uit Zoeterwoude koos voor schelpenisolatie van Isoschelp uit Yerseke. Een laag schelpen van 30 centimeter maakte een einde aan de problemen. De schelpen sluiten de vochtige bodem af en houden de lucht erboven droog. De stank is sindsdien helemaal verdwenen. Bijkomend voordeel is dat ratten en muizen niet van de scherpe schelpjes houden en dus wegblijven.

 

Blijvende werking

Heleen Dingemanse van Isoschelp legt uit dat de luchtdrogende en –zuiverende werking van schelpenisolatie blijvend is. “Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld polystyreen isolatiechips is dat schelpen niet drijven. Bij variabele grondwaterstanden blijft het materiaal stabiel liggen. Hierdoor is er altijd een warmere vloer boven een laag stilstaande, zuivere lucht.” Schelpisolatie wordt met behulp van een tankauto en een slang nat in de kruipruimte gespoten. “Wanneer we de schelpen droog zouden verwerken, zou het te veel verstuiven”, aldus Dingemanse. “Je ziet dan niets en kunt geen adem halen. Er wordt altijd gewerkt vanaf het verste punt naar het luik toe. Binnen een paar uur is dan de hele bodem gevuld.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.