Ga naar hoofdinhoud

,

Scholen wachten op ventilatiemiljoenen

De miljoenen die onderwijsminister Arie Slob voor schoolventilatie heeft gereserveerd kunnen pas volgend jaar besteed worden. Scholen kunnen pas vanaf 1 januari een beroep doen op het budget. Dit betekent dat ook de installatiebranche nog even moet wachten op concrete opdrachten in uitvoering.

Dit bleek uit een brief aan de Tweede Kamer. Deze reageerde, net als de onderwijskoepels, teleurgesteld over de trage gang van zaken rondom schoolventilatie. Zeker ook omdat door de coronacrisis de ventilatie van scholen onder een vergrootglas is komen te liggen. Zo’n 10 procent van de schoolgebouwen voldoet niet aan de debieten die vastgelegd zijn in het Bouwbesluit, bleek in oktober. Aansluitend werd 360 miljoen euro voor verbetering toegezegd.

Gemeenten kunnen vanaf 4 januari subsidie aanvragen voor de verbetering van ventilatiesystemen in schoolgebouwen. Daarvoor is in een eerste fase 100 miljoen euro beschikbaar. Naar aanleiding van de besmettingen met Covid-19 heeft het kabinet de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) ingesteld voor scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Het bedrag van 100 miljoen euro is het eerste deel van een groter subsidiepakket. De subsidie bedraagt maximaal 30 procent van de totale kosten. De overige 70 procent komt voor rekening van scholen of gemeenten.

Wat is er mis met de ventilatie van scholen?

Gewoon wettelijke verplichting

Volgens de minister kunnen de scholen gewoon doorgaan met plannen maken rondom het verbeteren van de ventilatie en ze desnoods voorfinancieren. Hij wijst de besturen erop dat de ventilatieregels wettelijke eisen zijn waar, ondanks de miljoenen, altijd al aan voldaan moet worden.

In de kou zitten in de coronacrisis hoeft niet: scholen volstaan volgens het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) met ruimhartig ventileren tussen de lessen door.

Wat zijn de subsidie-eisen?

Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten ventilatiesystemen na aanpassing voldoen aan de volgende eisen:

  • Een luchtverversingscapaciteit van ten minste 6 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 1.200 ppm, in schoolgebouwen die zijn gebouwd vóór 1 april 2012 of op grond van een bouwvergunning die is aangevraagd vóór 1 april 2012.
  • Een luchtverversingscapaciteit van ten minste 8,5 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 950 ppm, in schoolgebouwen die zijn gebouwd vanaf 1 april 2012.
  • Schoolgebouwen moeten voorzien worden van kooldioxidemeters in iedere klaslokaal.
  • Er moet een energieregistratie- en bewakingssysteem zijn met rapportagefunctie per dag, week en jaar.

De aanpassingen moeten starten tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2022. Op uiterlijk 31 december 2023 moet het project afgerond zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan