fbpx
Nieuws

Schoorsteen wordt lichtkanaal

Een nieuw leven voor de schoorsteen: de aloude rookgasafvoer op het dak kan prima dienen als fraaie ombouw van een lichtkanaal.

Twee bedrijven uit Ede, TechComLight en Exclusieve Schoorstenen, hebben de handen ineengeslagen en een prefab schoorsteen ontwikkeld, met voorgemonteerde daglichtvoorziening. De schoorsteen wordt tijdens de productie al voorzien van een Solatube daglichtbuis en kan prefab geleverd worden.

Een Solatube is een kleine lichtkoepel waarmee het opgevangen daglicht nagenoeg zonder verlies van licht getransporteerd wordt naar elke gewenste ruimte.

Prefab

De prefab schoorsteen met daglichtvoorziening is verkrijgbaar in verschillende maat- en uitvoeringen. De meest voorkomende variant is daglichtbuis met een diameter van van 25cm of 35cm, maar ook andere diameters zijn uitvoerbaar, omdat een prefab schoorsteen altijd werk op maat betreft.

Lichtgewicht schoorsteen met lichtkoepel in Middelstum, met hergebruik van oude baksteen.

De Solatube in de schoorsteen komt in beeld op het moment dat een woning gasloos wordt: er is dan immers geen rookgas meer af te voeren. Of als de rookgassen van de cv-ketel niet via de bestaande schoorsteen worden afgevoerd. In het aardbevingsgebied in de provincie Groningen heeft Friso Bouwgroep twee jaar geleden een lichtgewicht Solatube-schoorsteen-combinatie toegepast bij een renovatie-operatie in Middelstum.

Ook met ventilatie

TechComLight heeft nog meer samenwerkingsverbanden lopen. Zo werd een aantal jaar geleden met Ubbink een concept gelanceerd, waarbij ventilatie en lichtkanaal gecombineerd werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.