fbpx
Nieuws

SCIOS-monteur mogelijk deels vrijgesteld

Inspecteurs met een SCIOS-erkend diploma krijgen misschien een gedeeltelijke vrijstelling voor het CO Vakmanschapsbewijs.

Daarover zijn Techniek Nederland en de Stichting SCIOS (Certificering Inspectie en Onderhoud aan technische installaties) met elkaar in gesprek, bevestigen beide organisaties. Het gaat om naar schatting 600 à 700 inspecteurs en onderhoudsmonteurs, waarvan een deel echter inmiddels al zijn CO Vakmanschap heeft gehaald.

“Wij staan hier positief tegenover”, zegt SCIOS-voorzitter Arie Krijgsman. “Het zou mooi zijn als inspecteurs met een SCIOS-erkend diploma niet het volledige programma voor Vakmanschap CO hoeven te doorlopen.” Hij benadrukt wel dat de gesprekken hierover pas net gestart zijn en dat er nog niets is besloten. 

‘Voldoende kennis’

Het is veel onderhoudsmonteurs met een SCIOS-erkend diploma al langere tijd een doorn in het oog dat zij hun papieren voor het CO Vakmanschap moeten halen als ze willen werken aan cv-ketels, terwijl ze al lang hebben bewezen voldoende kwaliteit en kennis te hebben van stookinstallaties, door hun werkzaamheden aan ketels en heaters van 100 kW tot 50 MW, zo stelt onder meer de branchevereniging van SCIOS-bedrijven. En het zijn echt niet alleen grote industriële ketels die ze onder handen nemen, want bij cascade-opstellingen gaat het zelfs om ketels met vermogens van 20 kW. 

Vooralsnog lijkt men het erover eens dat het niet over een algehele vrijstelling zal gaan, maar dat de SCIOS-bevoegde inspecteur nog aanvullende kennis tot zich moet nemen over collectieve rookgasafvoersystemen en over CO-preventie. Krijgsman: “Hoe dat precies vorm moet krijgen wordt allemaal nog onderzocht.” Het bewijs van vakmanschap is één van de eisen die gesteld worden vanuit de Gasketelwet. Op 1 april volgend jaar moeten alle installatiebedrijven gecertificeerd zijn, en moeten dus ook de monteurs hun papieren hebben.

Verschillen

Techniek Nederland bevestigt de ontwikkelingen. “De branche is in overleg met SCIOS om exact vast te stellen op welke punten de vakbekwaamheidseisen van een SCIOS-inspecteur verschillen met die van een cv-monteur die beschikt over Bewijs van Vakbekwaamheid voor Vakmanschap CO”, aldus woordvoerder Dick Reijman.

Doordat er bij Vakmanschap CO meer aandacht is voor collectieve rookgasafvoersystemen en over CO-preventie “is Techniek Nederland géén voorstander van een algemene vrijstelling voor SCIOS-inspecteurs. Wellicht is het mogelijk dat er voor SCIOS-inspecteurs een gedeeltelijke vrijstelling mogelijk zal zijn met een aangepaste examinering. Zodra daar duidelijkheid over is zullen wij dat communiceren.”

OK-CV

Het gaat in de gesprekken om inspecteurs die werken voor Scope 1-gecertificeerde bedrijven. Scope 1 betreft ‘atmosferische verwarmingsketels en luchtverhitters’. Deze bedrijven zullen overigens wel gewoon het bedrijfscertificeringstraject voor de Gasketelwet moeten doorlopen. Een SCIOS-certificering voldoet hiervoor niet, zo staat expliciet vermeld in het Bouwbesluit. Overigens waren SCIOS-bedrijven scope 1 wél erkend voor het uitvoeren van OK-CV inspecties.

Update: in een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat de BRL 6000-25 opengebroken moet worden om de vrijstelling voor SCIOS-monteurs mogelijk te maken. Maar dit is niet juist. Want net zoals bij de vrijstelling voor de OK-CV Energie Service Specialisten (ESS’ers) in Vakmanschap CO, kan dit ook voor SCIOS-monteurs geregeld worden.

12 reacties op “SCIOS-monteur mogelijk deels vrijgesteld

 1. Martein schreef:

  Komen ze nu pas mee, dit had in het voortraject al meegenomen moeten worden. Als SCIOS inspecteur scope 1 en 2 weet je meer dan genoeg van ketels. Maar goed, nu ben ik een dubbel gecertificeerde inspecteur….

  • Marco schreef:

   Klopt maar dat zou je ook als servicemonteur moeten weten dus dat argument slaat nergens op dan alleen jezelf verheerlijken

 2. Sjaak schreef:

  Ik ben voorstander van een erkenning met de juiste onafhankelijke controle op werkzaamheden.
  Helaas moet ik met de huidige wetgeving constateren dat alles heel erg commercieel gedreven is.
  Onze klanten zien door de bomen het bos niet meer, en kopen verkeerde inspecties in.
  Dus straks niet klagen dat veel werk wordt overgenomen door de klusbedrijven.
  Vrijheid en blijheid toch???

 3. Jan van der lind schreef:

  Heb drie vakbekwaam diploma’s aan de muurhangen. Waarom gelden die niet dan. Is het niet genoeg geweest om te bewijzen dat ik bekwaam genoeg ben????

 4. Vakman schreef:

  ”, zegt SCIOS-voorzitter Arie Krijgsman. “Het zou mooi zijn als inspecteurs met een SCIOS-erkend diploma niet het volledige programma voor Vakmanschap CO hoeven te doorlopen.”
  Wat een onzin. 1dag theorie en 1 dag praktijk moeten ze gewoon ook door staan net als de genen met vakbekwaamheid en 30 jaar ervaring. Ik heb inmiddels dit certificaat stelt voor vakmensen niks voor!!!

 5. Bjorn schreef:

  Kan zijn, maar met de periodieke audit en nu ook de periodieke kennistest worden we nog niet genoeg opgefrist?

 6. Robert schreef:

  Een aanvulling op dit voorstel, om de personen die al SCIOS certificering hebben gedeeltelijk vrijstelling te geven niet mee eens.
  Uit ervaring kan zeggen, omdat ik ook de lessen en examen afneem, en zelf ook een praktijkman ben. Dat de personen met SCIOS. veel moeite hebben met nemen van de theorie examen, omdat ze wel kennis hebben van toen, maar niet kennis hebben van wat er allemaal is veranderd.

  Mijn mening is dan ook, zie dit als bijscholen van je kennis. Ik merk tijdens de les geven vakmanschapCO dat dit echter hard nodig is, we zijn allemaal praktijk mensen met veel ervaring en zitten niet graag in de boeken. En daarom vind ik goed dat we na deze verplichten certificering doen, want zelf heb ik er ook veel van geleerd van hoe het wel moet en niet.

  • Barry schreef:

   Dure bijscholing voor kleine zelfstandige gaat gemiddeld € 3500,- / jaar kosten.. dringt dit wel door bij iedereen ?

 7. Erwin schreef:

  Met name op gebied van clv wel een welkome aanvulling voor scios

 8. Barry schreef:

  Het is mij ook een doorn in het oog dat niet scios maar wel gediplomeerde onderhouds monteurs met bewezen ervaring het moeten halen.. pure centenklopperij. Alsof ik met 30 jaar ervaring en diploma’s hier aan mee ga doen. Dan stop ik nog liever. Als ik deze wet moet geloven ben ik met 30 jaar ervaring en diploma’s vanaf 1-4-2022 een beunhaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.