Ga naar hoofdinhoud

SCIOS: verandering en uitbreiding

De SCIOS-inspecties voor stookinstallaties worden vereenvoudigd en praktischer. Daarnaast komen dit jaar nieuwe scopes voor brandrisico-inspecties en explosieveiligheid. Dit betekent dat het werkgebied voor SCIOS-inspectiebedrijven vergroot kan worden. Het SCIOS-bestuur wil de systematiek van de regeling ter beschikking stellen voor de erkenningsregeling voor gas-installateurs die in de maak is.

Vooral grote stookinstallaties

Op dit moment hebben 200 inspectie- en onderhoudsbedrijven in Nederland één of meerdere scopes van het kwaliteitssysteem, waarbij zowel de bedrijven zelf als de inspecteurs/monteurs gecertificeerd zijn door een certificatie-instelling. Het gros hiervan houdt zich bezig met scope 1 en 2, daaronder vallen de (collectieve) stookinstallaties (inclusief de brandstoftoevoerleidingen) van woongebouwen, utiliteitsgebouwen en MKB-bedrijven. Gecertificeerde bedrijven stellen installatie in bedrijf, en inspecteren en onderhouden de installaties. De wettelijke verplichting geldt bijvoorbeeld voor gasgestookte installaties boven de 100 kW.

Rapportage doelmatiger

Het inspectierapport voor scope 1 en 2 wordt dit jaar vereenvoudigd, zo melden bestuursvoorzitter Arie Krijgsman en John Pronk, die het college van deskundigen voorzit in vakblad Installatie en Sanitair. Bij de EBI en PI wordt het aantal onderwerpen dus gereduceerd, waardoor het rapport simpeler wordt en de inspectie minder tijd vraagt. Een uitbreiding die aanstaande is, is dat ook de uitstoot van de stookinstallatie, de NOx-waarde, periodiek moeten worden gemeten, afhankelijk van het nominale vermogen van de stookinstallatie. Nieuwkomers in 2017 zijn scope 10 en 11. Klik hier voor een uitgebreid artikel over de wijzigingen en uitbreidingen.

Erkenningsregeling en SCIOS

SCIOS wil graag een bijdrage kunnen leveren aan de nieuwe erkenningsregeling voor de installateurs van particuliere gasgestookte installaties, bijvoorbeeld als uitbreiding op scope 1″, zeggen de bestuurders in Installatie en Sanitair. Krijgsman: “SCIOS is het afgelopen jaren betrokken bij het Onderzoeksraad-onderzoek en stelt de systematiek graag ter beschikking om de installatiebranche naar een hoger kwaliteitsplan te tillen.”

Een uitgebreider artikel leest u in ons dossier Meet en Regeltechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energiekosten loden last voor voetbalclubs

Douchewanden Sealskin naar Duka

Ontluchter riool op luchttoevoer

Nieuwe cao laat op zich wachten: loon is struikelblok

Invoering nieuwe MPG zes maanden vertraagd

Duurzame oplossingen voor tuin of klus