fbpx
Nieuws

Weer meer biomassaketels gebruikt

Het afgelopen jaar is er weer meer biomassa gebruikt in Nederland. De sector bio-energie is met 15 procent gegroeid. Dit is dezelfde groei als in 2018. Dat blijkt uit het jaarverslag van de branchevereniging NBKL.

De groei van het aantal bioketels was vooral te zien in de glastuinbouw en de landbouw, maar ook bij de stadsverwarming en bij bioketels in woningen. In Nederland is er nog steeds een overschot van duurzame biomassa, ondanks de groei. De productie van houtchips uit resthout groeide namelijk ook mee.

Geen subsidie

De sector blijft dus groeien, ondanks dat onlangs de ISDE-subsidie op bio-energie, zoals pelletketels en bioketels is stopgezet. In de nieuwe BENG-normen vallen biomassaketels in de categorie ‘half duurzaam‘.

2 reacties op “Weer meer biomassaketels gebruikt

  1. johan schreef:

    Hoe groeit dat echt mee?
    Geloof er helemaal niks van, dat we zo veel resthout hebben, ga dit eens uitrekenen hoeveel energie opgewekt wordt door deze verbranding en hoeveel resthout we dan wel niet moeten hebben..

  2. Mike schreef:

    Het gebruik van resthout is grove een leugen, slechts en alleen om veel geld te verdienen!

    Zie o.a. dit:

    https://www.youtube.com/watch?v=xW-VLPyxqAM&feature=youtu.be&t=363

    Het stoken van hout is door een Europese (letterlijke en figuurlijke smerige) boekhoudkundige truc CO2-neutraal verklaard.

    Door het wereldwijd overschakelen op houtstook zullen vele (oer)bossen verdwijnen in biomassaketels, pelletkachels, houtkachels en omgebouwde kolencentrales die op houtpellets werken, de luchtkwaliteit zal in Nederland DRAMATISCH verslechteren.

    ALLEEN door de subsidie op houtstook, die door de NU jaarlijkse verhoging van de belasting op aardgas en elektriciteit, is houtstook economisch rendabel.

    Let op mensen, het verbranden van bossen voor onze energie-voorziening is het slechtste en allerdomste wat je ooit kunt doen.

    Om het klimaat goed te kunnen regelen zijn veel meer bomen nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.