fbpx
Nieuws

Sector borgt prestatie warmtepomp

Installateurs, fabrikanten en de overheid hebben afgesproken om samen te werken aan de prestatieborging van (hybride) warmtepompen. Hiermee krijgen kopers van een warmtepomp de zekerheid dat een warmtepomp een bepaalde warmtevoorziening en energiebesparing realiseert.

Die zekerheid maakt de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker. De afspraken zijn onderdeel van het eerder aangekondigde plan om een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht te stellen voor huishoudens van grondgebonden woningen die de aanschaf binnen zeven jaar kunnen terugverdienen.

Bewoner krijgt zekerheid

Onderdeel van de prestatieborging is dat een bewoner vooraf duidelijk en gedegen advies krijgt over de geschiktheid en mogelijke prestaties van een (hybride) warmtepomp voor de eigen woning en advies hoe je deze het beste gebruikt. Ook krijgt een bewoner door monitoring inzage in het functioneren van de installatie in de praktijk en feedback/tips voor optimalisatie van gebruik. Op deze manier weet de bewoner zeker dat de prestatie van de warmtepomp overeenkomt met het advies. Door het verbruik te monitoren kunnen de instellingen van de warmtepomp verder geoptimaliseerd worden, waardoor extra besparingen mogelijk zijn. 

Prestatie warmtepomp per woning verschillend

De prestatieborging gaat over het samenspel tussen de (hybride) warmtepomp en het afgiftesysteem (radiatoren, convectoren, vloerverwarming), rekening houdend met de isolatiegraad van de woning en het gebruik. De borging is dus altijd woning-specifiek.

Prestatieborging draait om diverse factoren waarover installateurs, fabrikanten en overheid samen afspraken maken in een zogeheten roadmap. Onderdeel van de roadmap zijn onderzoeken en pilots.  

Koersen op normering 2026

Op basis daarvan worden afspraken gemaakt over de manier waarop de prestatieborging daadwerkelijk kan worden ingevoerd, inclusief afspraken over welke stappen gezet worden als de prestatie toch niet gehaald wordt. Inzet is om de prestatieborging te kunnen aanbieden vanaf ingang van de normering van verwarmingsinstallaties in 2026. De borging is gericht op (hybride) warmtepompen in woningen met een individuele verwarmingsinstallatie.

Brede samenwerking
De roadmap prestatieborging is een samenwerking tussen installateurs, fabrikanten, en de overheid. Bij de installateurs gaat het om Techniek Nederland en de installateurs die deel uitmaken van stichting TDI500. De fabrikanten zijn vertegenwoordigd door de NVI-GO en de Vereniging Warmtepompen. Daarnaast doen de Vereniging Distributie en Afgifte Industrie en TNO mee, net als het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Normering vanaf 2026

Als het aan de sector en het huidige demissionaire kabinet ligt, gelden er vanaf 2026 strengere eisen voor de efficiëntie van verwarmingsinstallaties, mits de woning of het gebouw daartoe geschikt is. Daarbij wordt de (hybride) warmtepomp de norm voor het verwarmen van onze woningen, winkels, scholen en kantoren. Deze norm moet nog ontwikkeld en getoetst worden; ook zal de nieuwe Tweede Kamer zich hier nog over moeten buigen.

De normering moet de doorontwikkeling van de warmtepomp stimuleren. Op dit moment lopen er tal van initiatieven om de installatietijd te drukken, en om meer monteurs te werven en op te leiden.

Besparing op aardgas

Momenteel verdient de investering in een (hybride) warmtepomp zich in veel gevallen binnen zeven jaar terug, gevolgd door een structureel lagere energierekening voor de gehele levensduur van de (hybride) warmtepomp. Met een hybride warmtepomp daalt het aardgasverbruik voor verwarming met gemiddeld 60% en de CO2-uitstoot met 25%. Doordat de stroom de komende jaren groener wordt, daalt de CO2-uitstoot nog verder.

Werking van de hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt, is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, óók voor woningen die minder goed zijn geïsoleerd. Beter geïsoleerde woningen zijn vaak ook geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp, die helemaal geen aardgas gebruikt. Ook met warmtenetten kunnen woningen duurzaam worden verwarmd. Samen moeten deze oplossingen het warmteverbruik van de gebouwde omgeving verduurzamen.

3 reacties op “Sector borgt prestatie warmtepomp

 1. Mark schreef:

  Leuk…. wat is nu de meerwaarde? Dat we digitaal wat kunnen laten zien aan de klant of dat het goed ingeregeld wordt (is toch standaard) Dit is gewoon weer een ding om andere uit de markt te werken met een “certificering”
  Iedereen aan de pomp en wat doet de Electra infrastructuur dan?
  Ik ben dus niet tegen de warmtepomp, wel de manier hoe deze onze wordt ingevoerd

  • Jankees schreef:

   Helemaal eens met jou mark klanten vooral hoogopgeleide zijn niet als te slim , het zeg ze niks het gaat meer om gevoel en prijs bij dit soort mensen
   Maar het gaat natuurlijk om weer eens te gaan certificeren dan komen er weer 7 multimiljonair bij danzij hugo en zijn vriendjes

 2. Lars schreef:

  Mark,
  de meerwaarde is dat cowboys die snel een centje willen verdienen met een warmtepomp, worden gestopt. Ik kom te veel installatie tegen die niet presteren zoals ze horen, omdat ze of te zwaar zijn of waardeloos zijn ingeregeld/worden aangestuurd. Nederland loopt helaas dik achter met het inzetten van warmtepompen, en helemaal met systeem optimalisatie. Er worden nauwelijks goede berekening gedaan over hoeveel warmteverlies het huis heeft en daarom is er vaak een mismatch tussen huis en de verwarming. Het is juist goed dat er normen komen, zodat klanten een houvast krijgen als de warmtepomp niet de besparing oplevert die beloofd is. Doe jij altijd een inmeting voordat je een warmtepomp adviseert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.