fbpx
Nieuws
Sectorplan: 18

Het sectorplan om de werkgelegenheid in de Technische Installatiebranche te verbeteren is goedgekeurd. Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft dit aan sociale partners laten weten. Er is een bedrag van 18,7 miljoen euro beschikbaar gesteld op basis van toegezegde cofinanciering vanuit de sector.

 

Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI is blij met het plan. “De komende jaren heeft de installatiebranche een enorme uitdaging om woningen en gebouwen in ons land energiezuinig te maken. Dat gaat heel veel werk opleveren. Daarvoor hebben we wel technici nodig die beschikken over ‘green skills’. Het sectorplan ondersteunt ons om onze huidige én nieuwe medewerkers te voorzien van de kennis op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.”

 

Zorg en techniek

Een andere belangrijke trend is dat ouderen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen. Siertsema: ’De komende jaren moeten er 100.000 woningen geschikt worden gemaakt voor ouderen of voor mensen met een beperking. Kennis van zorg én techniek zijn daarbij hard nodig. Ook hiervoor kan het sectorplan worden ingezet.’

 

Sociaal akkoord

Het sectorplan dat nu is goedgekeurd is een uitvloeisel van het sociaal akkoord dat afgelopen jaar door het kabinet en sociale partners is gesloten. Met het sectorplan hebben de sociale partners een instrument in handen om gericht de arbeidsmarktproblemen in de technische Installatiebranche aan te pakken.  In het plan staat onder meer geschreven hoe de instroom en begeleiding van jongeren moet worden verbeterd. Ook wordt het budget besteed aan mobiliteit en duurzame inzetbaarheid, scholing voor zogeheten ‘green skills’ en loopbaanondersteuning. Opleidingsfonds OTIB gaat in de komende weken per thema een gedetailleerd uitvoeringsplan opstellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.