fbpx
Nieuws

Seniorenappartement voldoet niet

Seniorenappartement voldoet niet

Veel corporatiewoningen voor senioren voldoen qua grootte, ligging en uitrustingsniveau niet aan de eisen van de doelgroep. Niettemin heeft de helft van de woningbouwcorporaties te maken met leegstand in dit segment.

 

 

Onderzoek van USP Marketing Consultancy en Zuiver Marketing onder ruim 100 corporaties toont dat ongeveer de helft van de corporaties met leegstand kampt in voor senioren geschikte en/of gelabelde woningen. Dit heeft vooral te maken met de scheiding tussen wonen en zorg, die momenteel plaatsvindt.  middelgrote en grote corporaties zeggen vaker te maken te hebben met leegstand dan kleinere corporaties.

 

Corporaties verhuren vaak zorgvastgoed aan zorginstellingen en bijvoorbeeld aanleunwoningen via zorginstellingen. Deze instellingen hebben steeds vaker te maken met leegstand, als gevolg van het scheiden van wonen en zorg. Naast het ontwikkelen van nieuwe concepten in verzorgingstehuizen zou dit juist ook kansen moeten bieden voor (gelabelde) seniorenwoningen van de corporatie in het regulier bezit.

Het onderzoek laat echter zien dat corporaties ook problemen hebben met het verhuren van reguliere seniorenwoningen. Zowel in de sociale als vrije sector en dan met name bij appartementen zijn er problemen met de verhuurbaarheid. Veel bestaand bezit voldoet niet meer aan de eisen van de doelgroep qua grootte, ligging en uitrustingsniveau. De nieuwbouw die de afgelopen jaren gepleegd is, is voor een grote groep senioren bovendien te duur en biedt te weinig extra’s ten opzichte van hun huidige woning. Ook voor corporaties geldt dat een meer conceptmatige denkwijze interessant kan zijn. Een concept is daarbij het geheel van de woning, voorzieningen in het complex en/of de buurt, dienstenpakket, zorgondersteuning en klantbejegening. De verschillende seniorendoelgroepen hebben ieder zo hun voorkeur voor wat betreft de invulling van genoemde elementen van een concept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.