fbpx
Nieuws

Sensor meet recirculatie in cv-ketel

6

Cv-ketelfabrikant Nefit voert veldtesten uit met een achteraf in te bouwen sensor die recirculatie van rookgassen in de cv-ketel meet. De ClickOn-sensor schakelt de cv-ketel uit, wanneer de concentratie rookgassen binnen in de cv-ketel de grenswaarde overschrijdt. 

De sensor is een extra optie voor hr-ketels en wordt waarschijnlijk eind van het jaar ook als achteraf in te bouwen accessoir beschikbaar. De sensor meet de luchtkwaliteit in het cv-toestel. Mocht het toestel te veel rookgassen circuleren, of nog erger koolmonoxide produceren, dan schakelt de sensor de ventilator uit en springt het toestel op storing. De ClickOn-sensor wordt op de gas/luchtbuis gemonteerd, en is met een kabel aan de ventilator verbonden. In tegenstelling tot een standaard CO-melder, die het aantal PPM’s koolmonoxide waarneemt, meet de ClickOn-sensor de algehele kwaliteit van de verbrandingslucht. De sensor komt in actie zodra de kwaliteit niet voldoet aan de norm, bijvoorbeeld door recirculatie en/of koolmonoxideproductie.

Onderzoeksraad koolmonoxide

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid raadde ketelfabrikanten al in 2015 aan om sensoren in te bouwen die in een vroeg stadium koolmonoxide meten en het apparaat uitschakelen. Installaties moeten namelijk zowel failsafe als foolproof zijn, oordeelde de OVV in haar rapport over koolmonoxide-incidenten. Dit betekent meer veiligheidsvangnetten. Een van de maatregelen die hieruit voorkwam is de voorkeur voor concentrische rookgasafvoeren. Tot een Europese verplichting voor CO-sensoren is het niet gekomen. Sindsdien zijn fabrikanten wel aan de slag gegaan met het gegeven. Zo heeft Vaillant in de luxe CW5/6 toestellen Ecotec Exclusive al een CO-sensor standaard ingebouwd. Naast de standaard koolmonoxidemelders voor buiten het cv-toestel, zijn er ook varianten die de stroomvoorziening van de cv-ketel uitschakelen wanneer er te veel koolmonoxide wordt gemeten.

Eerst bij TopLine toestellen

De ClickOn-sensor is met succes in het laboratorium getest en wordt nu in praktijk getoetst. Hierbij gaat het vooral om de montagevriendelijkheid voor servicemonteurs. Nefit gaat de sensor in eerst instantie toepassen op de TopLine-toestellen (25-45 KW) omdat deze toestellen de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest zijn. Nefit heeft de afgelopen jaren warmtewisselaars moeten vervangen vanwege een afwijking in het topprofiel. Eind vorig jaar stelde TNO in haar onderzoek vast dat toestellen ondanks die mogelijke afwijking veilig blijven werken, mits voorzien van een V3-brander. Om verdere twijfels uit te sluiten wordt de sensor nu eerst op de TopLine-toestellen toegepast. Later volgen ook alle andere types van Nefit. De fabrikant kan nog niet zeggen of er op termijn ook toestellen worden geleverd die af-fabriek zijn voorzien van een sensor. Ook de prijs van het accessoire is nog niet bekend.

6 reacties op “Sensor meet recirculatie in cv-ketel

 1. Marcel schreef:

  Het siert Nefit wel dat ze hun nek durven uit te steken. Daarom ben ik achter het merk blijven staan en ben ze blijven installeren.

  • André Botter schreef:

   Ja als je een lekkende ketel niet wil reparen stuur je de klant gewoon een sensor op en als het dan echt te gek wordt ga je die wisselaar pas een keer vervangen.

 2. e - installateur schreef:

  ik zou het handig vinden als deze sensor op alle nefit toestellen kan worden gemonteerd, dus ook op de nefit turbo en zo

 3. Marcel schreef:

  Dan mag je de Turbo aan wijzen die nu nog volledig rookgas zijdig dicht is. Ja in het museum waar hij nooit heeft gebrand. Waarom het gaat is dat Nefit met de sensor de onrust over de Topline wil wegnemen. Ik heb wel een aantal adresjes waar ik zelfs op mijn eigen kosten die censor gaat plaatsen om de consument gerust te stellen.

 4. R.Kanters schreef:

  In een appartementencomplex moet voor het goed functioneren van een CV-ketel een raam worden opengezet. Kan dit te maken hebben met het (gezamenlijke) rookkanaal en het fenomeen recirculatie (al dan niet in de ketel zelf) doch in het rookkanaal.
  Hoe gevaarlijk is de geschetste situatie?

 5. André Botter schreef:

  Ja als je een lekkende ketel niet wil reparen stuur je de klant gewoon een sensor op en als het dan echt te gek wordt ga je die wisselaar pas een keer vervangen.
  Flopline ketels.
  Nefit heeft iederekeer van dit soort elende bij de smartline Was het ook al.
  Nefit begint een beetje op agpo ferroli te lijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.