fbpx
Nieuws

Simpel geluid berekenen: geluidslabel.com

Er is een nieuwe eenvoudige manier om het geluid van de buitenunit van de warmtepomp of airco op de erfgrens met de buren te berekenen. Op Geluidslabel.com kan het in een paar minuten.

Overdag mag een buitenunit 45 dB produceren op de erfgrens, ’s avonds en ’s nachts 40 dB. Wil je berekenen wat jouw buitenunit gaat doen, dan kan je dat berekenen met een rekentool op de site van de rijksoverheid. Maar die is best complex.

Dat kan beter, dacht ondernemer en angel investor Pieter van der Hoeven, die met compagnons Bram Fokke en Joost Kuhlmann in een paar maanden tijd een simpele online tool ontwikkelde, waarmee installateurs “in enkele minuten” een geluidsberekening kunnen maken, die aan de wettelijke eisen van de geluidseis voldoet, aldus Van der Hoeven.

De rekenmethodiek maakt gebruik van dezelfde rekentool als die van de rijksoverheid, maar dan zit er nog een koppeling aan met het kadaster. Dat betekent dat je eenvoudig in de kadastrale kaart je buitenunit kan positioneren en net zo lang kan slepen totdat je aan de geluidseis op de perceelsgrens voldoet.

Zelfde principe als bij zonnepanelen

“Het geeft een beetje hetzelfde gevoel als Solar Monkey geeft met het projecteren op het dak van zonnepanelen”, zegt Van der Hoeven. “Met de geluidseis werken wordt op deze manier zelfs leuk.”

De site is nu nog in versie 1.0, en nog niet helemaal af, maar er kan al wel mee gespeeld worden. Het is ook de bedoeling dat warmtepompfabrikanten de site weten te vinden en zelf de data van hun warmtepompen zullen gaan aanleveren. Als de site straks helemaal up and running is, zullen installateurs er geld voor moeten gaan betalen.

Van der Hoeven: “Als nou straks de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen ingaat, dan is deze tool perfect om vooraf te tonen dat je aan de kwaliteitseisen voldoet. Helemaal wkb-proof dus.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.