fbpx
Nieuws

Skills als basis voor nieuwe baan

Niet precies het juiste papiertje of diploma op zak, maar wel de beschikking over de juiste vaardigheden?

Grote kans dat je het dan niet aandurft om te solliciteren in een sector die je vreemd is. Zonde, want met de juiste vaardigheden – skills – kom je vaak al een heel eind.

In het Regionaal Skillsakkoord voor Amsterdam en omgeving, waar afgelopen vrijdag meer dan honderd partijen hun handtekening onder zetten, beloven de ondertekenaars hier verandering in te brengen.

Flexibiliteit

De maatschappij verandert razendsnel en dat vraagt om een flexibele beroepsbevolking die zich blijft ontwikkelen en het belang daarvan inziet. Niet alleen in de vorm van het halen van diploma’s, maar ook in het aanleren en ontwikkelen van skills.

En het is aan werkgevers om deze ontwikkeling te stimuleren. Daarom moet de arbeidsmarkt meer op skills ingericht worden. Voor werkenden en werkzoekenden vergroot dit hun kansen op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers neemt de kans op meer geschikte werknemers toe.

“Diploma’s zijn statisch en snel verouderd. Het schoolse leren is vooral geschikt voor ‘overlevers’ in het onderwijssysteem. Menselijk kapitaal wordt onderbenut. Een arbeidsmarkt die meer gericht is op skills zou veel beter functioneren”, zei Jos Sanders, projectleider bij House of Skills, bij de ondertekeningsceremonie.

Installatiebranche

De technische installatiebranche zit te springen om werknemers en het is dus niet wonderlijk dat onder de ondertekenaars veel installatiepartijen zitten. Onder meer OTIB, IJSkoud B.V., Installatiewerk Noord-Holland, Techniekraad, TerraTechnica, Van Dorp Installaties en de Vakschool Technische Installaties hebben zich bij het initiatief aangesloten.

2 reacties op “Skills als basis voor nieuwe baan

  1. installateur schreef:

    ja en dan krijg je knoeiwerk en dan moet ineens iedereen weer op cursus …

  2. Eolffers schreef:

    KIjk het papiertje is niet enkel goed maar waar het in de installatievak omgaat is ervaring iemand die door curssesen het papiertje haald is wel goed maar als hij geen ervaring heeft in het instalren van ketels cv buis het buigen van leidingen en dit zowel voor het dunwandige werk en het dikwandigewerk.
    Als ik na mijneigen moet gaan kijken moest ik een oplreiding hebben van 4 jaar lts
    4 jaar mts hts en daar bij ook nog dieversen herhaal curssesen hebben gehad en natuurlijk 40 jaar pratijk ervaring moet je eingelijk een hoop kunnen voor het papiertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.