fbpx
Nieuws

Slechts kwart openbare toiletten schoon

Toilet van toekomst verbruikt geen water

Na twee opeenvolgende jaren van stijging, is de hygiƫne in openbare toiletten schrikbarend gedaald. Van de 150 onderzochte openbare toiletten bleek slechts 27 procent bacteriologisch schoon. Vorig jaar was dat nog 38 procent.

Nederlanders treffen dus in een kwart van de gevallen een ‘schoon’ toilet aan. Damestoiletten zijn voor de achtste keer op rij schoner dan herentoiletten. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Toiletonderzoek 2016, georganiseerd door vakblad Service Management in samenwerking met hygiĆ«ne-expert Tork. Het Nationaal Toiletonderzoek werd voor de 32e maal uitgevoerd.

‘Schone’ horeca

Van de vier onderzochte categorieƫn scoorde de horeca het hoogst, waar 36 procent van de toiletten schoon zijn. De gezondheidszorg eindigde als tweede met 30 procent. Bij de winkels, warenhuizen en tuincentra bleek 27 procent van de toiletten schoon. Openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, stations en sportcomplexen kwamen niet verder dan 16 procent.

Toiletzitting

De toiletzitting is in 42 procent van de gevallen het meest vervuilde contactvlak, gevolgd door de knop van de kraan met 36 procent. Op de derde plaats staat de knop van het spoelmechanisme met 17 procent, terwijl de deurkruk met 13 procent het minst is vervuild.

Schoonste toilet van Nederland

De toiletten in Wageningen van de franchiseketen Bagels & Beans mogen zich de schoonste van Nederland noemen. Hier troffen de onderzoekers een bijzonder laag aantal bacteriekoloniĆ«n aan en kreeg de aanblik van het toilet zelfs een 10. Eigenaresse en franchisenemer Madelon Angelier is blij met de onderscheiding. ā€œHet toilet is ons visitekaartje. Ik hamer er dan ook bij onze medewerkers en bij mezelf op dat we deze zo schoon mogelijk houden.ā€

Onderzoek

Jaarlijks organiseert Service Management het Nationaal Toiletonderzoek. Samen met Tork, leverancier van producten en diensten op het gebied van hygiƫne en sanitair, voerde Service Management een anonieme steekproef uit in 150 openbare toiletten in Nederland. De uitvoerige resultaten zijn gepresenteerd in het vakblad Service Management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.