Ga naar hoofdinhoud

Slim ondergronds boilervat gaat markt op

Een uitstekend geïsoleerd, ondergronds boilervat dat op slimme wijze wordt geladen door warmtepomp, elektrische elementen of heat pipes: een succesvolle pilot bij de TU Delft mondt nu uit in een financiële injectie en een voorzichtige marktintroductie.

Het gaat om het boilervat van Borg Energy Storage – voorheen Summerheat genoemd – en bijbehorende afleverset en voorspellende software. De inhoud van deze boiler is 4000 liter, met een energetisch vermogen van 210 kWh en dat is voldoende om een gemiddelde gezinswoning met energielabel A in de winter ongeveer twee weken te kunnen verwarmen, zonder inzet van de warmtepomp. “Uiteraard is dit volledig afhankelijk van het transmissieverlies van de woning en van de concrete buitentemperaturen”, zegt Joost Spanjer, van het Harderwijkse Borg Energy Storage. Er wordt ook gewerkt aan een XL-uitvoering, die dubbel zo groot is.

Ventilatiekanaaltjes

De tank is 3,80 meter lang, 2,90 meter breed en hij heeft een hoogte van 1,60 meter. Een flink deel van het volume wordt ingenomen door een isolerende schil van EPS, die, om condensvorming te voorkomen, continu geventileerd wordt door lucht met een miniventilatortje door kleine kanaaltjes te blazen. “Daar hebben we een patent op”, zegt Spanjer. Het hete water zelf zit in een zak van stevig EPDM-folie.

Schematische weergave van het boilervat.

Het systeemwater in de boiler kan tot 80 graden verwarmd worden en is gestratificeerd: bovenin kan het hete tapwater worden afgetapt, in het midden loopt de leiding voor het cv-water en onderin lopen de leidingen voor het injecteren van de warmte in het vat. Het boilervat wordt geleverd met een afgifteset. Dat is een warmtewisselaar waar het het water uit de boiler zijn warmte afgeeft aan het cv- en tapwatersysteem in de woning.

Afgifteset

In de afgifteset zit ook de schakeling die buffer, afgiftesysteem en opwekkers met elkaar verbinden. Ten slotte is de afgifteset ook nog voorzien van drie elektrische elementen die het water in de boiler desgewenst tot 80 graden kunnen brengen, op momenten dat bijvoorbeeld de heat pipes deze warmte niet kunnen leveren, of als de stroom vanuit het net heel goedkoop is. Op dit moment werkt Borg met een lucht/water-warmtepomp van Stiebel Eltron, die het water tot een maximum van 70 graden brengt. Later kunnen daar prima ook andere merken en typen warmtepompen op worden aangesloten, zolang ze maar uitgerust zijn met modbus, zegt Spanjer.

Onmisbaar element in het systeem is de voorspellende software, zegt Spanjer. Die kan op basis van woningkenmerken, weersvoorspellingen en dynamische energieprijzen zo duurzaam of goedkoop mogelijk laden. Deze software is straks in staat om tot een week vooruit te denken en op basis hiervan is het vat optimaal te laden.

Virtueel koppelen

Borg ziet ook mogelijkheden om de elektrische elementen in de afgifteset van meerdere woningen virtueel te koppelen en deze gezamenlijk in te zetten op de onbalansmarkt. “Daar kan je terecht vanaf een vermogen van 1 MW, dat komt neer op zo’n 150 van onze afleversets.” Ook een samenwerking voor het creëren van netbalans, in samenwerking met een netbeheerder, is een mogelijkheid. “Maar dat is vooralsnog voor een later moment”, aldus Spanjer.

Met het afbouwen van de salderingsregeling is het handig om een bestemming te hebben voor stroom van je pv-panelen. “Bedenk dat buffering van thermische energie een orde van grootte kostenefficiënter is dan batterijtechnologie. Op basis van de huidige marktomstandigheden ligt de terugverdientijd voor een Borg ruim onder de tien jaar. Afhankelijk van het gebouw kan dit nog flink lager uitvallen”, zegt Spanjer.

Financiering

Het bedrijf heeft onlangs in een zogeheten Serie A-financieringsronde geld opgehaald om het product te finetunen en op de markt te brengen. Maar de partijen die hierbij betrokken zijn maken niet bekend om hoeveel geld het gaat. De bedoeling is dat nog dit jaar de eerste systemen verkocht zullen worden. Spanjer: “De interesse is enorm.” Het bedrijf is nu hard op zoek naar extra personeel die kunnen helpen de grote ambities waar te maken.

Het eerste werkende prototype is in 2021 de grond in gegaan bij de Green Village, de duurzame proeftuin van de TU Delft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energiekosten loden last voor voetbalclubs

Douchewanden Sealskin naar Duka

Ontluchter riool op luchttoevoer

Nieuwe cao laat op zich wachten: loon is struikelblok

Invoering nieuwe MPG zes maanden vertraagd

Duurzame oplossingen voor tuin of klus