Slim ondergronds boilervat gaat markt op

Een uitstekend geïsoleerd, ondergronds boilervat dat op slimme wijze wordt geladen door warmtepomp, elektrische elementen of heat pipes: een succesvolle pilot bij de TU Delft mondt nu uit in een financiële injectie en een voorzichtige marktintroductie.

Het gaat om het boilervat van Borg Energy Storage – voorheen Summerheat genoemd – en bijbehorende afleverset en voorspellende software. De inhoud van deze boiler is 4000 liter, met een energetisch vermogen van 210 kWh en dat is voldoende om een gemiddelde gezinswoning met energielabel A in de winter ongeveer twee weken te kunnen verwarmen, zonder inzet van de warmtepomp. “Uiteraard is dit volledig afhankelijk van het transmissieverlies van de woning en van de concrete buitentemperaturen”, zegt Joost Spanjer, van het Harderwijkse Borg Energy Storage. Er wordt ook gewerkt aan een XL-uitvoering, die dubbel zo groot is.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Installatie.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,38 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding