fbpx
Nieuws

Slim raam haalt seizoenstruc uit

24

Onderzoeksinstituut TNO heeft een raamcoating ontwikkeld die in de winter zoveel mogelijk warmtestraling van de zon binnenlaat en in de zomer deze straling juist tegenhoudt. TNO claimt dat een energiebesparing van 22 procent haalbaar is ten opzichte van ramen zonder deze coating.

Boven een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur van de coating, waardoor dit reflecterende effect ontstaat. Pascal Buskens, wetenschapper bij TNO: “De meeste partijen die zich met schakelbare ramen bezighouden, richten zich op elektrisch geschakelde systemen. Die zijn over het algemeen veel complexer en duurder en moeten door de gebruiker zelf geschakeld worden.”

Flinke besparing

Simulaties van TNO laten zien dat het gebruik van dit nieuwe beglazingssysteem in Nederland kan leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 638 euro per woning, bij een woning van 172 m2 waarbij 25 procent van de gevel bestaat uit ramen.

Buskens: “Nu begint de opschaling van lab naar pilotschaal, en vervolgens de doorontwikkeling naar een marktrijp product. De verwachting is dat de ramen over 3 à 4 jaar op de markt gebracht kunnen worden. De kosten van het product zijn zeer laag in vergelijking met andere schakelende glascoatings. Onze inschatting is dat een terugverdientijd van 7 jaar mogelijk zou moeten zijn, en dat is vergelijkbaar met zonnepanelen.”

24 reacties op “Slim raam haalt seizoenstruc uit

 1. Ivo schreef:

  Ik doe graag mee met pilot

  • Ed schreef:

   Ons herenhuis mega geschikt voor pilot. 30 jaar oud met veel glas op Zuiden. Mag wat kosten en bereid middels meet regel systemen data te verzamelen. Zelf actief in klimaat beheersing en pilots gedaan met pcm enz.

 2. Martin Blees schreef:

  Ik die ook graag mee, investeren in een beter milieu is altijd goed. Kan dit op bestaande ramen worden aangebracht?

 3. Willem schreef:

  Ook ik ben geïnteresseerd in een pilot.
  Ik woon in een appartement waar niemand airco heeft en als je dat wil installeren, moet je dat via de VvE doen uiteraard.
  Deze coating is een mooi alternatief om warmte buiten te houden en maakt geen lawaai en kost geen stroom.
  Zeer goede innovatie!

 4. jeroen mandjes schreef:

  waar blijft de wamte die het glas abosorbeert. Het glas neemt aanzienlijke temperaturen aan. Er gaat immers geen energie verloren toch?

  • Richard Versluis schreef:

   Voor zover ik begrijp uit het artikel zit de winst in reflectie van (een deel van het spectrum) van het licht. Dit wordt dus niet geabsorbeerd maar gereflecteerd.

 5. John schreef:

  Ook ik doe graag mee met twee glazen uitbouwen van onze woning. (65m2)

 6. Gerard Deijk schreef:

  Ik overweeg in de gehele ( twee onder één kap) woning uit 1994 het ‘oude’ dubbelglas te vervangen voor HR++(+) glas. Het voordeel van het huidige aanbod HR++ glas is ‘matig”. Voor HR+++ glas zijn dure kozijnaanpassingen nodig… Kortom, ik ben geïnteresseerd in pilot met slim glas.

 7. Johan schreef:

  Johan Zantman goed idee volgens mijn bestaat hr met coating die temperatuur binnen ca 6 graden verlaagd, voor innovatie van nieuwe besparende glas producten geïnteresseerd dus hou me op de hoogte

 8. Ed schreef:

  Ik doe ook graag een pilot.
  Badkamerdeur vol op de zon gedurende driekwart van de dag. Ben benieuwd wat dit voor temperatuurverlaging gaat brengen in de badkamer.

 9. Boelens schreef:

  Interessant artikel hoe staat het in verhouding met drie dubbel glas?

 10. Froukje schreef:

  Ik doe heel graag mee met een pilot. Wonen sinds 2 maanden in een zeer oud huis waar het op koude dagen boven heel koud is en met 25 graden niet meer uit te houden. Wil sowieso dubbel glas boven (beneden hebben we dat al wel), maar ga liever in 1 keer voor een goed, innovatief en vernieuwend product!

 11. Michel ter Berg schreef:

  Zeer geïnteresseerd ivm vervanging van een serrepui met glazen dak.

 12. Michiel schreef:

  Ben ook heel geïnteresseerd om mee te doen met een pilot.

 13. Rene schreef:

  Ik heb zeker interesse. Ik hoor graag van de verdere ontwikkelingen.

 14. Bram schreef:

  Als er projecten nodig zijn voor een pilot houd ik me ook zeker aanbevolen. Ik woon in een pand uit 1910 met 4 grote raampartijen die op dit moment nog voorzien zijn van enkel glas. Vooral in de zomer kan het hier 30+graden worden. Ik wacht graag tot dit op de markt is met het vervangen van de ramen en kozijnen.
  Groet

 15. Ton schreef:

  Dit lijkt mij ook een geweldige oplossing voor oude panden, waar ik zelf in woon uit 1902, waarbij het vervangen van enkel glas door glas met een hogere isolatiewaarde een probleem is.
  De huidige bestaande oplossingen zijn nog extreem duur.
  Als er mogelijkheden zijn om in een pilot mee te kunnen doen dan hou ik mij zeer aanbevolen.

 16. s.ponten schreef:

  johan gramstraat 97 den haag ,is aan renovatie toe.
  iets voor een pilot?

 17. Evelyn Hijink schreef:

  Doe graag mee met de pilot ! Hoe eerder hoe beter: hitte in mijn jaren zestig woning met een plat dak is echt een groot probleem: heb nu op de eerste etage reflectie folie (op de ramen geplakt (ziet er niet uit maar helpt al wel behoorlijk)

 18. Kevin schreef:

  Ik ben ook geïnteresseerd in een eventuele pilot voor deze ramen/coating. Ik woon in een hoog appartement met ramen rondom waarvan veel op het zuiden. In de winter profiteer ik dus mooi van duurzame zonnewarmte, maar zomers wordt het helaas snel te warm. Mooi alternatief voor minder milieu vriendelijke oplossingen zoals een airco!

 19. Johanna schreef:

  Zou ook zeker mee willen doen aan de pilot, bij ons is het in de zomer niet uit te houden in huis zo warm dus dit zou zeker een verademing zijn en zeker het uitproberen waard met een pilot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.