fbpx
ISH 2019

Slim wateralarm sluit hoofdleiding

Een wateralarm dat bij een leidingbreuk of structureel druppende kraan automatisch de watertoevoer stopt, en de bewoner via de smartphone waarschuwt. Grohe introduceert op de ISH de Grohe Sense Guard, een afsluiter met sensoren die bijvoorbeeld op kwetsbare plekken geplaatst kunnen worden. Het apparaatje meet ondertussen ook nog temperatuur en luchtvochtigheid, en waarschuwt bewoners wanneer de binnenlucht te droog wordt. Daarnaast geeft de bijbehorende app inzicht in het waterverbruik.

Het apparaat, dat geplaatst wordt achter de watermeter,  monitort de watertoevoer op basis van druk, flow en temperatuur, en geeft bewoners een waarschuwing wanneer de leiding over langere tijd water verliest, of veel water verliest door een leidingbreuk. Doordat het zelflerend is, net als een moderne kamerthermostaat, leert het apparaat gebruikspatronen, waardoor hij afwijkingen kan waarnemen. Het apparaat meet ook de temperatuur, zodat hij kan voorkomen dat leidingen in bijvoorbeeld kruipruimtes bevriezen bij strenge vorst.

Sensoren

De batterijgevoede sensoren, die na 4 jaar vervangen moeten worden, staan draadloos (WLAN) in verbinding met de afsluiter. De sensoren kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden in de wasmachinebak, of onder het sifon in de keuken. Bij een wateralarm, geeft wordt de hoofdkraan gesloten en krijgt de eigenaar via de bestaande Ondus-app van Grohe een pushbericht. De sensor doet tegelijkertijd dienst als waakhond van het binnenklimaat door elk uur vocht en temperatuur te meten: bij een ongezonde luchtvochtigheid volgt ook een pushbericht.

Lekkage: veel schade

Uit een eigen onderzoek (2011 huishoudens, waarvan 201 in Nederland) concludeert Grohe dat een ruim een derde van de Nederlandse huishoudens schade ondervinden door lekkage. De helft van de schades ontstaat door leidingbreuk, of kleine lekkages. Een vijfde van de Nederlanders draait de hoofdkraan dicht bij vakantie. Het verschil tussen de gemiddelde schade bij lekkage en het vergoed bedrag door de verzekering bedraagt 695 euro. De schade wordt groter naar mate de tijd tussen ontstaan en ontdekken groter wordt.

De Sense Guard beleeft op de ISH haar wereldwijde introductie. De bedoeling is dat het in juni in Nederland op de markt komt. Voor die tijd moet het nog wel Kiwa-gecertificeerd worden.

2 reacties op “Slim wateralarm sluit hoofdleiding

  1. […] zichtbaar was. Zo heeft Viega spoelstations voor automatisch beheer. Ook kranenfabrikant Grohe introduceerde op de beurs een wateralarm voor drinkwatersystemen. Daarnaast is doorstromend installeren, met speciale […]

  2. […] introduceerde op de afgelopen ISH haar Sense Guard, die ook snel in Nederland verkrijgbaar is. Grootste verschil is dat deze techniek bij een lekkage de hoofdwaterleiding sluit, waarmee dus bij detectie ook de bron […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.