fbpx
Nieuws

Slimme meter bespaart minder

Op grote schaal worden momenteel in Nederlandse woningen slimme meters geplaatst. Toch blijft de energiebesparing achter bij de verwachting. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht hoe de potentie van de slimme meter beter kan worden benut. Een kansrijke optie is om, naast de uitrol van de slimme meter, te beginnen met een programma dat experimenteert met de inzet van energieverbruiksmanagers, zoals in-home displays.

Nog geen 1%

De Rijksoverheid heeft zich gecommitteerd aan energiebesparing in de bebouwde omgeving, door in 2015 te besluiten alle zeven miljoen Nederlandse huishoudens een slimme meter aan te bieden. De verwachting was dat in 2020, als alle huishoudens zijn voorzien van een slimme meter, gemiddeld 3,5% energie wordt bespaard. Uit de PBL-studie blijkt dat de besparing blijft steken op nog geen 1%.

De Rijksoverheid wil met de invoering van de slimme meter het maatschappelijk belang dienen: het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen, het betaalbaar houden van energielevering en de betrouwbaarheid daarvan staan voorop.

22 reacties op “Slimme meter bespaart minder

  1. R.H. Henstra schreef:

    De meter bespaart niet, de mens die er niet op kijkt bespaart niet. Niet de schuld geven aan zo’n arm apparaatje!

  2. van der dussen schreef:

    Alsof de besparingseuros je met bakken worden toegeworpen. Het gaat om gedrag aanpassen. Nogal wiedes.

  3. Ton schreef:

    Ik kijk een keer per jaar op mijn meters en dat is voor de eindafrekening. Besparen doe je met zuinig stoken en het licht uit te doen.
    Zelf heb ik een Nest thermostaat van de 1e uitvoering en ben van 451m3 naar 275 m3 gegaan op jaarbasis.

  4. joop schreef:

    Hoe dom kan je wezen als je denkt dat een meter voor besparing zorgt.
    Dit is gewoon een kutsmoes om iedereen zon meter aan te smeren, en verplicht nog wel.

  5. joop schreef:

    Nou Ton , ik kan niet zeggen dat het een voordeel is.
    Ze kunnen tevens kijken of er periodes met afwijkingen zijn door b.v wietkwekers of mensen die besluiten om stroom ergens anders vandaan te halen. Dan komen ze ff langs voor controle. Zodat ze geen inkomsten missen. Of ze manipuleren de meetresultaten. dat is lastiger met een mechanische.

  6. marcel schreef:

    ik vraag me af wat het energieverbruik van de slimme meters zelf is, meer elektronica met communicatie enz., dit ook nog eens 365 dagen x 24 uur.
    En wie betaal die evt extra energiekosten ?

    • Ton van Hagen schreef:

      Betalen we zelf en is niet terug te vinden.

      • Ad schreef:

        Dat verbruik wordt zogezegd voor de meter verbruikt.
        Maar wordt door de netwerkbeheerder natuurlijk weer dubbel en dwars doorberekend aan de verbruiker.
        Er gebeurd echt niks in het voordeel van de consument, alleen de overheid vult zijn zakken.

  7. George schreef:

    Een slimme meter is zo slim dat je pas na 2 dagen kan terugvinden wat je gebruik was op de dag dat je het wil weten. Dan valt er weinig meer te sturen in je verbruik. Tevens geeft men ook niet door hoeveel je zelf hebt opgewekt met je eventueel geplaatste zonnepanelen, ja natwee maanden als je een overzicht krijgt dan kan je het terug vinden. Al met al wordt het op de manier zoals het nu gaat een lachertje en dan druk ik me nog voorzichtig uit denk ik zo.

  8. Marcel schreef:

    Dan kan de meter opnemer in de WW en de leverancier heeft de grootste besparing.

  9. Martin schreef:

    Onze zoon had onderstaande ervaring met een slimme meter in combinatie met stadsverwarming en Toon.
    ========================================
    Vakkundig verrast door Toon
    Marc Hijink
    26 april 2016 in NRC
    Precies 208 euro en 47 cent. Zoveel moet ik bijbetalen op de energierekening. De oorzaak: ik ben vakkundig ‘verrast’ door Toon, de slimme thermostaat van Eneco. Het energiebedrijf bezwoer vorig jaar dat Toon prima werkt met stadsverwarming, de enige vorm van warmte die je hier in Utrecht kunt krijgen.
    De Eneco-voorlichter hield wel een slag om de arm. „Het is een spannend traject voor ons. We verwachten dat het in het begin niet helemaal 100 procent soepel zal lopen.”
    Een gadget is een gadget, en je bent techredacteur of je bent het niet. In ruil voor een vierjarig contract kreeg ik een prachtig stukje Nederlandse smart technology in huis. Ik kon mijn verbruik vergelijken met andere Toonisten, ik kon binnen zien wat voor weer het buiten was en of er files stonden op weg naar het werk. Voor 3,50 euro per maand kon je de verwarming ook buitenshuis bedienen. Amazing! Eén kleine maar: het duurde uren voor het warm werd in huis. Drie monteurs kwamen eraan te pas. Nadat de laatste een dag bezig was geweest, konden de coltruien en handschoenen weer uit.
    Het werd een slappe winter, alleen dacht Toon daar anders over. In drie maanden joeg de slimme thermostaat er het verbruik van een heel jaar doorheen – dat verklaart de 20 procent hogere rekening. Het scherm van Toon meldde echter dat ik bescheiden stookte – dat verklaart waarom Eneco inmiddels geen Toon meer levert aan klanten met stadsverwarming. „Te veel technische uitdagingen.”

    “Een slappe winter, maar daar dacht Toon anders over”
    Dat zegt de nieuwe Eneco-voorlichter, de vorige is naar Staatsbosbeheer vertrokken. Zou ik ook doen. Ik had de duizend Eneco-klanten met stadsverwarming wel eerst een mailtje gestuurd om te zeggen dat het toch niet werkt.

    Er zijn nu zo’n 150.000 Toons in omloop. Eneco hoopt een miljoen Toon-klanten in Europa te veroveren. Het is de vraag of de slimme thermostaat zijn opmars voltooit. De hype rond Nest, de meedenkende thermostaat van Google, is al aan het bekoelen. Het personeel loopt weg, nieuwe producten laten lang op zich wachten.

    Nest is slimmer dan Toon: hij past de temperatuur aan op je leefgewoontes, maar als je er een onvoorspelbaar ritme op nahoudt reageert de thermostaat net zo onvoorspelbaar. Nest koppelt slimme apparaten in je huis, zoals de beveiligingscamera en de rookmelder. Je kunt er, net als Toon, je slimme lampen mee aan- en uitdoen. Alweer: amazing.
    Zolang de slimme thermostaat het vertikt om het huis te verwarmen op het moment dat jij dat wilt, blijft het weggegooid geld. 208 euro en 47 cent, om precies te zijn

  10. Marcel schreef:

    Ook op de gas toestellen wordt het verbruik hoger. En comfort minder.
    Eneco verdomd het om ze op de OT aansluiting aan te sluiten. of gebeurt dat echt zo als Meneer van Dun in K&S van december 2105 beweerde alleen in mijn markt gebied.

  11. Marcel schreef:

    En dan nu Nefit een veer op dat donkere etc. Als je de Easy gewoon zonder fratsen je kamer temperatuur laat regelen weet ik uit eigen ervaring bespaar je wel. En zonder enige extra kosten op afstand te bedienen.

  12. Michel Zandvliet schreef:

    Weet iemand wat stroomverbruik is van de Toon omvormer?

  13. Joepie schreef:

    Besparen begint met bewustwording. Hiervoor zijn al veel oplossingen beschikbaar. Neem de BeeClear, dit apparaatje geeft een gedetaileerd inzicht in de meeste “slimme meter” gegevens. Bijkomend voordeel is dat er geen abonnementskosten extra wordt gerekend of verborgen kosten bij komen kijken. Bovedien biljven de gegevens van de eigenaar op SD-kaart beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.