
De slimme radiatorknop is met een opmars bezig. Door een woning per ruimte in te regelen, kan niet alleen het comfort worden verhoogd, maar ook energie worden bespaard. De meeste fabrikanten van verwarmingssystemen hebben of komen binnenkort met een oplossing voor decentrale sturing van de woonhuisverwarming. De woning wordt in zones ingedeeld, die via de instelbare radiatorthermostaat in te regelen, en in veel gevallen ook te monitoren is.
De ontwikkeling is een volgende stap in de ‘smart home’ gedachte, waarbij een slimme thermostaat het regelhart is van de woonhuisinstallatie. Net als bij ventilatietechniek is een decentrale regeling, dus per ruimte, een belangrijke trend. Honeywell, met Evohome, toch wel grondlegger van deze techniek, heeft inmiddels gezelschap gekregen van een groot aantal fabrikanten die zoneregelingen aanbieden. Vakblad Installatie en Sanitair bundelde het aanbod van slimme radiatorknoppen in dit artikel, met inzicht in de specificaties, verschillen en prijzen.

Ik mis nog diverse domotica thermostaat kranen.
Slim? Wanneer leren mensen eens dat apparaten niet slim zijn? “slimme” dingen doen alleen maar wat je ze ingeeft of hoe ze geprogrammeerd worden. Verder niets.
Slimme (radiator) thermostaten besparen geen energie,
in Nederland staan in de radiatoren over het algemeen niet aan, dus wordt er geen energie verbruikt.
Door decentraal te gaan regelen kan men wel het comfort verhogen in verschillende ruimten maar dit veroorzaak dat men meer energie verbruikt
2 woorden die momenteel vaak zeer onterecht worden gebruikt: “slim” en “duurzaam”
Zet ze maar in je productomschrijving en de consument gelooft het al snel.
Alleen de marketing is “slim”
Men vergeet dat de cv ketel gaat pendelen als er een te kleine vermogens vraag is, dat kost dan juist meer energie en verhoogt in het geheel niet het comfort, er zal minimaal 7kw moeten worden aangesloten per regeling.
De gemiddelde radiator is 1,5kw
TOP reactie van Marco: “Men vergeet dat de cv ketel gaat pendelen als er een te kleine vermogens vraag is, dat kost dan juist meer energie en verhoogt in het geheel niet het comfort, er zal minimaal 7kw moeten worden aangesloten per regeling.”!!!
Een goede oplossing is bijv. altijd een vloerverwarming zone niet regelen en als een soort buffer te gebruiken.
Dit is een leuke ontwikkeling, maar met een standaard thermostaat knop wordt al hetzelfde gebruikt. Ik mis vaak in deze discussie of de knoppen wel of niet geschikt zijn voor warmtepompen, die kunnen koelen en verwarmen. Bijna allemaal kunnen ze via de ketel communiceren maar met een warmtepomp?
Vaak is dit nog een probleem en nog maar weinig leveranciers kunnen dit aan. Verder een kleine reactie op het bericht dat je een vloerverwarmingssysteem als buffer moet gebruiken is al helemaal geen goed idee. Neem gewoon een klein buffervat van 40 liter en dan ben je het pendelen kwijt, en je krijg dan een veel rustiger systeem ervoor terug. Elke keer die vloer opstoken terwijl dit niet nodig is, is zeer energie inefficient. Kortom deze ontwikkeling met een 2-zone systeem is een positieve, want alleen een kamerthermostaat is, zonder zone regeling een zeer slecht idee comfort technisch. Vanaf 2020 is trouwens vanuit de EU een 2-zone regeling verplicht in de nieuwbouw!