fbpx
Nieuws

Slimme sturing maakt scholen gezonder

Nieuw offensief binnenklimaat scholen

Uit metingen bij 41 scholen blijkt dat basisschoolleerlingen zeker een derde van hun schooldag in een binnenklimaat onder de wettelijke normen doorbrengen. Wanneer het klimaatsysteem wordt aangestuurd met kunstmatige intelligentie, verdwijnt dit probleem grotendeels.

Dit blijkt uit een bachelorscriptie die student milieukunde Luka Vogel maakte voor de Hogeschool van Hall Larenstein. In opdracht van Hero Balancer, dat kunstmatige intelligentie voor gebouwbeheersystemen verkoopt, onderzocht Vogel in het najaar van 2020 in totaal 41 scholen. Bij elke school werden 2 lokalen onderzocht. Er is en groep basisscholen mét en een groep basisscholen zonder kunstmatige intelligentie onderzocht.

Sensoren waarmee het binnenklimaat in de klaslokalen gemeten is.

In de lokalen werd op temperatuur, CO2 en relatieve luchtvochtigheid gemeten. Door deze scholen te vergelijken is vrij concreet het verschil tussen conventionele aansturing, en aansturing op basis van kunstmatige intelligentie aan te geven. Kunstmatige intelligentie maakt onder meer gebruik van algoritmes. Zo kunnen klimaatinstallaties op basis van tijd en bezettingsgraad, maar ook op basis van toekomstige weersverwachting worden aangestuurd. Grootste verschil met traditionele manier van besturing is dat proactief gestuurd kan worden, en dat is vooral in klaslokalen vaak een pré. Door proactief te sturen reageert het systeem op verwachte problemen voordat deze ontstaan.

Grenswaarden Frisse Scholen

De overheid heeft met het programma Frisse Scholen grenswaardes vastgesteld voor binnentemperatuur en CO2 waarden gedurende een dag. Deze grenswaardes onderscheiden drie niveaus: A, B en C. Categorie A is uitstekend, en categorie C is conform Bouwbesluit. Scholen die niet in een categorie vallen, worden als ongezond bestempeld.

Scholen in coronatijd

Aangetekend moet worden dat de metingen gedaan zijn in de coronaperiode. Hierdoor werd er in de scholen in grote mate extra natuurlijk geventileerd. Dit komt met name de gemeten CO2 ten goede. Ventilatie is schoolgebouwen ligt door de Covid 19 pandemie onder een vergrootglas. Zo zijn er miljoenen beschikbaar gekomen om ventilatiesystemen in scholen te verbeteren.

Temperatuurmetingen

Uitgaand van de binnentemperaturen blijkt dat bij alle gemeten klaslokalen met conventionele aansturing in een derde van alle lestijd de onder- en bovengrens werd overschreden. Een derde van de lestijd is dus ongezond. De aansturing met kunstmatige intelligentie maakte de lokalen niet kerngezond, maar het aandeel ongezond in de binnentemperatuur werd teruggebracht naar 15%.

CO2 metingen

Volgens de grenswaarden van Frisse Scholen is een CO2 gehalte van 1200 ppm of meer ongezond. Zonder slimme aansturing -maar met de extra natuurlijke ventilatie vanwege corona- is nog altijd 11% van de lestijd in een ongezond binnenklimaat. De grenswaarde van categorie C wordt in elk gemeten klaslokaal wel een keer overschreden. In incidentele gevallen wordt zelfs meer dan 3000 ppm gemeten (zie foto hieronder); dat zijn waardes die tot hoofdpijn en ademhalingsproblemen kunnen leiden. De metingen mét de toevoeging van kunstmatige intelligentie leiden tot een hele kleine overschrijding: in 0,2% van de metingen is het binnenklimaat lager dan de minimum eis in het Bouwbesluit. Opvallend gegeven is de hoogste waarden halverwege de ochtend gemeten worden, vlak voor het eerste pauzemoment van de dag.

Relatieve luchtvochtigheid

Ook de luchtvochtigheid werd gemeten. Hierin is geen verschil gemeten tussen conventioneel gestuurde klimaatsystemen en de kunstmatige intelligentie van Hero Balancer.

Energieverbruik naar beneden

Het energieverbruik ging wel met een kwart naar beneden: van 83 kWh/m2/jaar naar 60 kWh/m2/jaar. Dat is ook te zien in een andere case, die op Installatie.nl staat. Hierbij worden 17 scholen in de Haarlemmermeer met kunstmatige intelligentie aangestuurd, en waar behoorlijke gasbesparingen zijn gerealiseerd door waterzijdig in te regelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.