fbpx
Nieuws

Slimme warmtescan in de prijzen

Een warmtescan die door een slim computerprogramma geanalyseerd wordt en direct een rapport met isolatie-advies uitdraait: met dat innovatieve concept won het IT-bedrijf Sobolt de Enpuls Challenge.

De tweede winnaar van de Enpuls Challenge is Quinteq dat een geavanceerd vliegwiel inzet om energie op te slaan.

De intelligente warmtescan van Sobolt wordt Heatpuls genoemd en is bedoeld voor corporaties en gemeenten, die hiermee inwoners van gedegen advies kunnen voorzien over gerichte isolatie.

Minder tijdrovend

De data die worden verkregen door middel van een warmtescan, worden met behulp van kunstmatige intelligentie omgezet tot een actiegericht rapport. Op deze manier wordt de complete analyse een stuk minder arbeidsintensief en tijdrovend.

Sobolt ontwikkelde de tool met hulp van Nieman Raadgevende Adviseurs. Het komende jaar gaat Sobolt samenwerken met Enpuls om van idee tot schaalbare oplossing te komen. Enpuls is onderdeel van netwerkbedrijf Enexis en een paar jaar geleden opgericht om veelbelovende van duurzame ideeën op een hoger plan te brengen.

Heatpuls van Sobolt werd uit meer dan 20 inzendingen geselecteerd door een panel van experts uit de energiesector. De tweede winnaar van de Enpuls Challenge is energie-opslagbedrijf QuinteQ.

Vliegwiel van Boeing

QuinteQ heeft de hand weten te leggen op een wereldwijde, exclusieve licentie van het meest geavanceerde vliegwiel ter wereld, ontwikkeld door Boeing. Het QuinteQ vliegwiel kan ingezet worden als ‘schokbreker’ voor een batterijopslagsysteem.

Door inzet van het vliegwiel worden de fluctuaties in vraag en aanbod gedempt en kan de levensduur van batterijen, die voor het opvangen van langetermijnschommelingen ingezet worden, aanmerkelijk verlengd worden met de economische voordelen van dien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.