fbpx
Nieuws

Sneller expansievat vervangen

Elke goede cv-installatie beschikt over een expansievat. Om dit expansievat snel en eenvoudig te monteren, kan er gebruik worden gemaakt van een expansievatconsole. Doordat de componenten zijn voorgemonteerd, levert het de installateur een korte montagetijd op.

De Italiaanse appendagespecialist Caleffi heeft nu drie varianten: je kunt kiezen tussen een kunststof, stalen of messing console.

Verschillende materialen

Welke console het meest geschikt is, hangt af van de voorkeur van de installateur en het type installatie. Zo is de stalen variant enkel geschikt om mee te verwarmen, en kunnen de kunststof en messing variant ook gebruikt worden voor koeling. Alle 3 de uitvoeringen hebben eenzelfde werking en vergelijkbare technische capaciteiten. De ophanging voor het expansievat is voorzien van een voorgemonteerde veiligheidsklep, automatische ontluchter en manometer.

Kunststof expansievatconsole

De console met kunststof componenten kan voor zowel verwarming als koeling worden gebruikt (tot 50% glycol). Hij is uitgerust met een automatische expansievatkoppeling, dit betekent dat het expansievat vervangen kan worden zonder lekkages. Ook beschikt deze console over een ijzeren ophangbeugel en isolatieschalen.

Stalen expansievatconsole

De stalen console wordt dus enkel toegepast bij verwarming. De reden dat deze niet geschikt is voor koeling, is dat er bij koeling condensvorming kan ontstaan, wat zorgt voor corrosievorming. Deze versie beschikt ook over een expansievatkoppeling. Het stalen lichaam is als het ware een ophangbeugel die direct op de muur bevestigd wordt. Deze console wordt gebruikt bij expansievaten onder de 35 liter en draagt het CE-keurmerk.

Messing expansievatconsole

De messing console is geschikt voor zowel verwarmen als koelen. Er bestaat een versie mét en zónder automatische expansievatkoppeling. Die laatste beschikt wel over een kogelafsluiter voor het expansievat. Ook bij deze versie dient het lichaam als ophangbeugel en wordt direct aan de muur gehangen. Let op: bij toepassing in koelinstallaties, moeten er zelf isolatieschalen voorzien worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.