fbpx
Nieuws

Snoeihout verwarmt tapwater passiefhuizen

Snoeihout verwarmt tapwater passiefhuizen

Zes passiefhuizen in Oosterhout bij Nijmegen ontvangen warm water uit een houtkachel die brandt op populierensnippers uit de buurt.

 

 

Het project, waarin Nederlandse en Duitse passiefhuisspecialisten samenwerken, wordt gecertificeerd door het Duitse Passivhaus Institut Darmstadt, en haalt het hoogste energielabel A+ met gemak. De gevels en daken kennen een Rc-waarde van 10. In het project is gebruik gemaakt van een Duits ventilatietoestel met warmteterugwinning, van de fabrikant Paul. Opvallend is ook dat de kanalendiameters groter zijn dan gebruikelijk, zodat lagere luchtsnelheden kunnen worden behaald. Dit komt volgens de installateur het comfort van de balansventilatie ten goede. Het tapwater wordt verwarmd door een KWB Multifire (50kW) met 1400 liter voorraadvat.

 

Grote reportage

In het verwarmingsnummer van Installatie en Sanitair, dat deze week verschijnt, een grote reportage over de techniek en uitvoering van dit bijzondere project. Klik hier voor een gratis proefnummer, of een aantrekkelijk (proef)abonnement.

 

Groot fotoalbum

Hier vindt u een groot aantal foto’s van de bouwplaats, als aanvulling op de reportage in het vakblad.

 

Weblog

Hier een weblog over het project.

 

Projectpartners

Het project wordt gerealiseerd op basis van lean-bouwen. Hierdoor zijn projectpartners, waaronder de houtskeletbouwer, aannemer, installateur en adviseurs, vanaf begin af aan bij de realisatie betrokken. De directievoering van dit project ligt bij Ariens Vastgoed Onderhoud uit Nijmegen. Architect is Pieter Wagter, Krijger & Wagter uit Buren, bouwkundig adviseur Azimut Bouwbureau uit Ede (Bouwnext), de bouwbegeleiding is in handen van Promantor uit Ede (Bouwnext). Fundering/metselwerk is gemaakt door Van Campen Bouw uit Zelhem, het hsb-casco door VDM Woningen uit Drogeham. Verantwoordelijk voor de installaties is de Duitse installateur Babel en Partner uit Bocholt, de elektra is gedaan door Hoogveld Elektra uit Gendt, de domotica door EGT uit Lent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.