fbpx
Nieuws

SP: ‘Vervang alle Ferroli-risicoketels’

Alle risico-ketels van Ferroli moeten worden vervangen. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP.

De NVWA publiceerde vorige week de bevindingen in het onderzoek naar oudere ketels van Ferroli. Die waren niet mals en Beckerman noemt het rapport zelfs ronduit “schokkend”.

Het gaat om de Econpact, Ultima, MegaDens en MegaLux, die geproduceerd zijn tussen 1997 en 2008. Deze toestellen moeten allemaal voorzien worden van een thermische beveiliging die het toestel uitschakelt wanneer de behuizing van de warmtewisselaar te heet wordt, stelt de NVWA.

Knutselen aan oude ketel

Maar Beckerman betwijfelt of dit wel zo’n goed idee is. “Moeten we dat willen? Nog eens knutselen aan ketels die toch veelal al aan het einde van hun levensduur zijn?”

In plaats daarvan, zegt ze, kunnen ze maar beter helemaal weggehaald worden. “Het grootste deel van deze ketels hangen in corporatiewoningen. Ik wil dan ook dat minister Kajsa Ollongren er bij corporaties op aandringt om ze weg te halen.” Een officiële terugroepactie door de NVWA is voor Beckerman nog een stap te ver.

Om hoeveel ketels het gaat is niet helemaal duidelijk. Begin dit jaar schatte consumentenprogramma Kassa het aantal op 150.000. Beckerman: “Ik heb gehoord dat een aantal corporaties de ketel inmiddels al wel vervangen hebben.”

Techniek Nederland reageert

Ook Techniek Nederland is blij met de helderheid in het NVWA-onderzoek. De ondernemersorganisatie roept haar leden op om deze cv-ketels te onderhouden volgens de meest actuele onderhoudsvoorschriften en benadrukt naar aanleiding van deze zaak nogmaals het belang van een centrale registratie van cv-ketels.

Geen 0800-nummer

In een brief aan de Tweede Kamer heeft verantwoordelijk minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) laten weten dat er geen apart 0800-nummer komt, waar bewoners met zorgen zich kunnen melden. Zij kunnen nu vaak al terecht bij hun corporatie, installateur of bij de NVWA, zegt Bruins. Maar volgens SP-kamerlid Beckerman is deze informatie onvoldoende en zal ze “er druk op zetten om consumenteninfo beter beschikbaar te maken”.

De Tweede Kamer vergadert vermoedelijk na het herfstreces – begin november – over de kwestie. Ferroli wil nog niet reageren. Het bedrijf wil eerst de tijd nemen om een gedegen reactie voor te bereiden.

2 reacties op “SP: ‘Vervang alle Ferroli-risicoketels’

  1. laat u niet tillen schreef:

    een ketel van 10 jr oud is HELEMAAL nog niet “aan het einde van hun levensduur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.