fbpx
Nieuws

Spatscherm Wavin gaat hele wereld over

Van een koppeling voor een pvc-pijp, naar een wapen tegen het Covid-19-virus. Het gezichtsscherm dat het Nederlandse bedrijf Wavin sinds dit voorjaar produceert, gaat de hele wereld over.

Inmiddels zijn honderdduizenden ‘faceshields’ geproduceerd in Hardenberg en bij een zusterbedrijf in Mexico.

Van pvc-buis naar spatscherm

Leidingen- en fittingenfabrikant Wavin heeft een gezichtsscherm ontwikkeld dat zorgmedewerkers extra beschermt tegen een besmetting met het coronavirus. Het gezichtsscherm bestaat uit drie delen: een gele houder, waarin een plastic scherm geklikt kan worden, en die met een eenvoudige elastiek achter het hoofd vastgemaakt kan worden. De gele houder komt uit de fabriek van Wavin in Hardenberg. Het bedrijf heeft daarvoor een spuitgietmachine “opgeofferd” die normaal kunststof klikringen voor pvc-buizen maakt.

Productie opgeschaald

Inmiddels staan er twee productielijnen: een in Hardenberg en een in Mexico, bij zusterbedrijf Amanco Wavin . De lijn in Mexico draait op volle toeren en voorziet heel Zuid-Amerika.  In Nederland levert Wavin uit voorraad en start de productielijn weer op als daar behoefte aan is. In Nederland levert het bedrijf uit aan ziekenhuizen, GGD (voor de teststraten) maar ook aan bijvoorbeeld schoonmaakbedrijven. Inmiddels zijn er 300.000 gezichtsschermen geleverd waarvan het grootste gedeelte in Europa.

‘Trots dat we kleine, maar waardevolle bijdrage kunnen leveren”- Wavin

In korte tijd heeft het bedrijf een volwaardig bedrijfsonderdeel opgetuigd. Ruim 100.000 schermen zijn gedoneerd, aan onder meer Artsen Zonder Grenzen, die actief is in ontwikkelingslanden, maar ook CARE en aan ziekenhuizen in Nederland. “We zijn trots dat we een kleine, maar waardevolle bijdrage kunnen leveren”, zegt woordvoerder Emiel van den Boomen van Wavin.

“Wanneer we terugkijken naar april van dit jaar, kunnen we maar moeilijk geloven dat we dit in zo’n korte tijd hebben weten te realiseren. Zuid-Amerika is ook zwaar (misschien nog wel zwaarder) getroffen door Covid-19 en je kunt je voorstellen hoe trots onze lokale collega’s zijn dat ze ook daar in de regio ter plekke hulp kunnen bieden.

Van den Boomen: “Het past volledig in onze visie: het bouwen aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wavin heeft natuurlijk al heel lang het image van de ‘PVC buizen fabrikant’, maar dat is zo achterhaald. Wij zijn er echt voor om met steden te praten over klimaatbestendigheid en een betere leefomgeving. De gezichtsschermen horen daar, helaas, ook bij.”

3 reacties op “Spatscherm Wavin gaat hele wereld over

  1. Adriaan Keij schreef:

    “ Trots dat we kleine, maar waardevolle bijdrage kunnen leveren”- Wavin.

    Een bijdrage aan wát Wavin? Tegen opspattend grind, bij het maaien van bermen? Tegen bloedspatten bij het slachten van vleermuizen?

    Tegen aerosolen (virussen in de lucht) helpt een spatscherm evenmin als een niet-medisch mondkapje. Dat is niet MIJN idee, niet mijn MENING, maar dit komt van ’deskundigen’, dat mondkapjes niet werken. Zie https://mondkapjeseffecten.nl/

    Sterker nog: ze zijn slecht voor de gezondheid. Ik vraag me af of mondkapjes (en spatschermen) niet in strijd zijn met de ARBO, qua zuurstof en CO2 etc. Is er een ARBO-arts in de zaal?

  2. Adriaan Keij schreef:

    Kijk nou waar ik net tegenaan liep: de NEN over mondkapjes, gelaatschermen (blz 22) en ook de relatie met ARBO-wetgeving (blz 21).
    https://www.nen.nl/media/Corporate/NEN-spec_1-1_2020-11-09.pdf

    Oeps: “Voor werkgevers (en werknemers) is de Arbowet van toepassing, en voor bescherming tegen COVID-19 vooral de regelgeving over biologische agentia. (…) Deze Europese richtlijn is in de Nederlandse wetgeving opgenomen in het Arbobesluit, hoofdstuk 4, afdeling 9. Op basis van de categorie-indeling 1 t/m 4 moeten beheersmaatregelen worden genomen.

    En let op: Als een werknemer wordt of kan worden blootgesteld aan COVID-19, moet op basis van artikel 5 van de Arbowet een verdieping van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) plaatsvinden (artikel 4.85, Arbobesluit).

    Ga er maar aan staan, als werkgever: een verdieping van de risico-inventarisatie en -evaluatie. Kost een paar centen… Voor iets wat volgend het RIVM helemaal niet werkt…

  3. Henk schreef:

    Hardenberg in Drenthe? Redactie doe uw werk om geloofwaardig te zijn!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.