fbpx
ISH 2021

Spoeling toiletpot wordt draaikolk

De wc doorspoelen wordt echt anders, en de pleeborstel kan de prullenmand in. Marktbreed wint een roterende spoeltechniek terrein. Ook Villeroy & Boch komt nu met haar versie van de draaikolk. Grote plus: de grote spoeling kan van 6 naar 4,5 liter.

TwistFlush heet de techniek die de Duitsers toepassen. Een krachtige, maar gecontroleerde spoeling vanuit twee uitgangen die roterend in een meer kegelvormig pot verdwijnt richting afvoer. Deze techniek wordt de nieuwe norm voor de toiletten van Villeroy & Boch, en verschijnt nu voor het eerst in de Subway 3.0 serie, die het bedrijf dit voorjaar introduceert. De grote spoeling is geen 6 maar 4,5 liter, de kleine spoeling 3 liter. Dit liet V&B zien op de afgelopen digitale ISH.

Waterverbruik

Het vuil wordt nu met meer kracht afgevoerd dan in de traditionele spoeling, maar wel met minder water. Het toilet is in een gemiddeld huishouden verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het waterverbruik. Villeroy & Boch maakte de rekensom voor een vierpersoonshuishouden dat elke dag per persoon vijf keer de 6 liter spoeling gebruikt. Hier bespaart spoelwaterbeperking op jaarbasis 19.700 liter water.

Hierbij moet overigens wel aangetekend worden dat het Nederlandse Bouwbesluit nog wel altijd uitgaat van 6 liter spoelingen. Niet alleen het toilet moet schoon worden, ook moet het vuil uit de afvoerleidingen worden gespoeld. “In nieuwbouw is dat nauwelijks een probleem, maar in renovatie is het wel goed om te kijken of het afvoersysteem een kleinere spoeling wel aan kan”, zegt managing director Han van Hardeveld van V&B. Ander detail in het nieuwe ontwerp van de kegelvormige binnenzijde van het toilet: de afvoer in de pot is ook iets schuin geplaatst. Dit voorkomt de vervelende ‘plons’ bij de grote boodschap. Ook is er een nieuwe toplaag op het keramiek aangebracht, die het toilet nog gladder, en daardoor makkelijker te reinigen maakt

TwistFlush komt naast DirectFlush in de V&B-toiletten. Bij DirectFlush niet de draaikolk, maar een meer traditionele spoeling in een toilet zonder open spoelrand.

Meer toiletten

Naast V&B liet ook Duravit op de afgelopen digitale ISH haar versie van de techniek zien. Ook Geberit heeft een dergelijke techniek. De Zwitsers, die Sphinx hebben overgenomen, hebben met TurboFlush hun variant op de draaikolk. Deze is toegepast op de nieuwe Geberit One en douche-wc AquaClean.

Check hier de laatste trends met betrekking tot inbouwreservoirs

2 reacties op “Spoeling toiletpot wordt draaikolk

  1. Mark schreef:

    Het werkt zeker, ook is het veel efficiënter.
    Alleen Nu de wc potten voor de installateur aanpakken!
    Maak de pot nu eens lichter van gewicht en fijnere om te monteren. Want sommige systemen……!

  2. Platenkamp schreef:

    Niet tevreden, spoelt ontlasting niet in één keer door blijft bruin water achter en je moet nogmaals spoelen om schoon toilet te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.