fbpx
Nieuws

Sprinklerinstallatie op afstand beheren

De verplichte inspectie en test van sprinklerinstallaties kan ook op afstand uitgevoerd worden. Boele Fire Protection, specialist op het gebied van brandbeveiliging, introduceert als eerste in Nederland beheer op afstand van sprinklerinstallaties met behulp van realtime monitoring.

Vanuit de onderhoudsvoorschriften is het verplicht om de vele tienduizenden sprinklerinstallaties (twee)wekelijks te testen. Voorheen werd dit altijd op locatie uitgevoerd, maar door een nieuwe combinatie van diensten kan dat beheer nu ook op afstand plaatsvinden. Daarmee wordt het aantal reisbewegingen beperkt en ondervinden de bedrijfsprocessen van de gebouweigenaren minder hinder. Boele Fire Protection uit Ede is sinds 2019 onderdeel van Unica en heeft de kennis van de zusterbedrijven benut bij de ontwikkeling van de nieuwe dienstverlening.

Sprinklerpomp

Beheer op afstand maakt het mogelijk om de sprinklerpomp op afstand te bedienen en een volledige capaciteitstest uit te voeren. Via een camera en securitychecks in het systeem wordt de sprinklerinstallatie vervolgens nauwkeurig gemonitord. Met deze vernieuwing biedt Boele Fire Protection een duurzaam alternatief aan voor de verplichte (twee)wekelijkse test. De voordelen zijn groot: het zorgt voor reductie in beheerskosten, vermindering van onderbrekingen van de bedrijfsactiviteiten, minder CO2-uitstoot en een lagere total cost of ownership (TCO). Doordat er 24/7 realtime beveiligde toegang is tot het systeem is er sprake van optimale controle en is de kans op storingen lager. Beheer op afstand is momenteel beschikbaar voor nieuwe en bestaande ‘natte sprinklersystemen’; dit zijn leidingnetwerken die gevuld zijn met water.

Duurzaam testen

Voor gebouweigenaren met een sprinklerinstallatie zijn een aantal aanpassingen aan de testleiding van de pompset benodigd, zoals een PLC, camera en druksensoren en regelbare afsluiters. Alle voorzieningen om op afstand toegang te krijgen tot de brandveiligheidsinstallatie zijn beveiligd.

De oplossing maakt gebruik van Bellcheck en optioneel van Zonecheck, twee andere innovaties van Unica Fire Safety. Hiermee kunnen de stromingsschakelaars en alarmkleppen van de sprinklerinstallatie op afstand en op duurzame wijze worden getest. Bijkomend voordeel is naast waterbesparing een langere levensduur van het systeem vanwege het voorkomen van corrosie omdat aftappen en hervullen van het sprinklersysteem hiermee onnodig wordt; dan is er minder risico op zuurstof in het systeem.

Samenwerking met zusterbedrijven

De aansturing wordt uitgevoerd via een lokale industriële computer (PLC) die in verbinding staat met de centrale control room. Deze PLC is ontwikkeld door Unica Industry Solutions, dat net als Boele Fire Protection onderdeel is van Unica en waarin alle kennis op het gebied van industriële procesautomatisering is geconcentreerd. Via een eigen beveiligde mobiele dataverbinding worden deze componenten verbonden met de controleruimte, die is opgezet door access & security specialist Nsecure (eveneens onderdeel van Unica). De servicetechnicus kan de benodigde testen en controles op afstand uitvoeren zonder verdere aanpassingen in de IT-omgeving van de klant. Alle componenten zijn fail-safe uitgevoerd, door de experts van Unica ICT Solutions voorzien van de hoogste cybersecurity standaarden en hebben geen effect op het bestaande IT-systeem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.