fbpx
Nieuws

Staatssecretaris bezoekt Bewust Veilig

Op vrijdag 16 maart vond de tweede editie van de landelijke Bewust Veilig-dag plaats. Ruim 58.000 medewerkers in de bouw- en infrasector en de installatiebranche hebben op meer dan 4.300 bouwplaatsen stil gestaan bij veilig werken. Daarom bezochten staatssecretaris Tamara van Ark (Ministerie van SZW) en Nicole Kroon (directeur Inspectie SZW) de nieuwbouwlocatie van het Amphia ziekenhuis in Breda. Doekle Terpstra (Uneto-VNI) en Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) waren namens de organisatoren van de Bewust Veilig-dag aanwezig.

Ziekenhuis

Het gezelschap werd in Breda ontvangen door Roos Leber, lid van de raad van bestuur van Amphia, samen met vertegenwoordigers van het Four Care consortium, bestaande uit Unica, ENGIE Services, Trebbe en Van Wijnen. Dit consortium is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis dat in 2019 haar deuren opent. Na een kort welkomstwoord werden alle deelnemers – voorzien van veiligheidshelmen, -hesjes en -schoeisel – rondgeleid over de bouwplaats.

Het Four Care consortium hanteert een duidelijk en strikt veiligheidsbeleid dat in nauw overleg met Amphia ziekenhuis is opgesteld. Iedereen die zich op de bouwplaats bevindt, moet zich vanzelfsprekend houden aan de veiligheidsregels en medewerkers worden op hun veiligheidsgedrag aangesproken. De strikte naleving en handhaving van het veiligheidsbeleid is een belangrijk thema voor het Amphia ziekenhuis, zowel tijdens de bouwperiode als daarna. Ook bij de ingebruikname van het nieuwe Amphia blijft een veilig gebruik van het gebouw door medewerkers, patiënten en bezoekers een speerpunt van het ziekenhuis.

“Veiligheid is vanzelfsprekend een speerpunt bij alle werkzaamheden die wij met onze bouwpartners uitvoeren. Het consortium doet daar geen enkele concessie in, maar we weten ook dat vooral het bewustzijn over veiligheid permanent aandacht nodig heeft. Veilig werken kun je voor een groot deel realiseren met de juiste middelen en maatregelen, maar veiligheid is vooral ook mensenwerk. Initiatieven zoals de Bewust Veilig-dag zijn zeer waardevol om het veiligheidsbewustzijn van alle betrokkenen te vergroten”, vindt John Quist, CEO van Unica, namens het Four Care consortium.

Permanente aandacht nodig

De Bewust Veilig-dag is een initiatief van Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw en Infra en Uneto-VNI. Het vond dit jaar voor de tweede keer plaats. De organisaties zijn blij dat er steeds meer keteninitiatieven bestaan waarbij alle bouwpartners een strikt integraal veiligheidsbeleid hanteren. Zoals bij het vierkoppige Four Care consortium. Toch is aandacht voor veiligheid en het bewustzijn daarvan onder medewerkers een thema dat permanent aandacht nodig heeft. In de bouw zorgen situaties zoals werken op hoogte, werken met machines en gereedschap en communicatie-uitdagingen voor veiligheidsrisico’s. Tijdens de Bewust Veilig-dag staan werkgevers en werknemers daarom extra stil bij dit thema.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.