Ga naar hoofdinhoud

, , , ,

Stap naar hybride vanaf 2026 ‘standaard’

Woningeigenaren zullen vanaf 2026 bij vervanging van een cv-ketel ook een hybride warmtepomp aan moeten schaffen. Het kabinet kondigt vandaag op de vakbeurs VSK aan dat deze verduurzamingsslag verankerd gaat worden in normering.

De cv-ketel mag blijven, maar hij moet wel duurzame hulp krijgen. Dat was de boodschap van minister Hugo de Jonge op de opening van vakbeurs VSK in Utrecht.

Concreet betekent dat er een rendementseis komt voor een woonhuisinstallatie die de cv-ketel niet alleen kan behalen. Hierdoor worden huiseigenaren extra gestimuleerd om te investeren in een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp staat nu al fors in de belangstelling. Door de hoge gasprijs en de ISDE-subsidie (30% aanschaf toestel) is de gasbesparende installatie een stuk sneller terug te verdienen. Voor woningen waar het technisch niet kan, komt een uitzonderingspositie.

De normering is een gezamenlijk initiatief van overheid, fabrikanten en installatiebranche. Hugo de Jonge benadrukt dat het geen verplichting vanuit de overheid moet zijn, maar een stimulering om de markt te doen versnellen, vergelijkbaar met de ISDE.

Op de VSK: veel aandacht voor hybrides. Bekijk hier de vernieuwingen

Beschikbaarheid en vakmensen

Grote bottleneck op korte termijn is de beschikbaarheid. Dit jaar worden de hybride warmtepompen vanwege materiaalschaarste maar mondjesmaat uitgeleverd. Dat wordt volgend jaar anders, zegt Arthur van Schayk namens de gezamenlijke fabrikanten. “Er wordt fors opgeschaald. Ter illustratie: één lijn kan 40.000 binnendelen produceren, in ploegendienst 80.000. De capaciteit gaat het probleem niet worden.” Uitdaging zit wel in het verkrijgen en opleiden van mensen die de warmtepompen moeten installeren. “We zijn met overheid, fabrikanten en installateurs in goed overleg om deze uitdaging het hoofd te bieden”, zegt Doekle Terpstra, voorman van Techniek Nederland. Op de VSK worden veel nieuwe hybride warmtepompen aangekondigd.

“De lat moet hoog liggen, maar je moet er wel overheen kunnen springen”

Hugo de Jonge, minister van Wonen

In paar jaar naar 125.000 toestellen

De Vereniging Warmtepompen, koepel van fabrikanten, denkt dat in 2025 al 125.000 hybrides worden geproduceerd voor de Nederlandse markt. Ter illustratie: vorig jaar werden er een kleine 10.000 verkocht. De ketelvervangingsmarkt in Nederland is 431.000 toestellen.

Ketelfabrikanten in Nederland gaan lijnen bouwen met hybride warmtepomp. Intergas doet dit in Coevorden, Itho Daalderop heeft in Tiel ruimte in de productie omdat het gestopt is met HR-ketels, en ook Remeha kondigt aan dat het in Nederland een lijn met hybride binnendelen op gaat zetten. De marktleider in hybride warmtepomp produceert haar binnendelen nu nog enkel in Frankrijk.

Politiek accepteert hybride tussenstap

Het is niet de eerste keer dat gesproken wordt over het afdwingen van verduurzaming via normering. Drie jaar geleden sneuvelde een dergelijk initiatief op de tekentafel. Groot verschil was dat destijds gasloos het benoemde eindstation was. Nu neemt het kabinet een duidelijke tussenstap: het blijft gewoon nog zeker een generatie cv-ketels lang mogelijk om met ketels je woning te verwarmen. De Jonge: “De lat moet hoog liggen, maar je moet er wel overheen kunnen springen.”

2050 blijft wel de stip op de horizon dat Nederland geen gebruik meer maakt van fossiel aardgas. Minister De Jonge opperde op de VSK echter nadrukkelijk dat het restant aardgas wat hem betreft ook prima vervangen kan worden voor groen gas.

15 reacties op “Stap naar hybride vanaf 2026 ‘standaard’

  • Us heit

    Succes,,,
    Geen voorraad aan warmtepompen.
    Onvoldoende opgeleid personeel.
    Onvoldoende net capaciteit.

    1. Mark

      Als de politiek zich er mee gaat bemoeien gaat het maatschappelijk fout, en dan Techniek Nederland erbij, dan is en wordt er Nieman beter van. Laat de politiek eerst z’n eigen infrastructuur op orde brengen, dan de grootverbruikers en dan….de burger.

    2. Jan

      Ok nu ik afgelopen week 2 warmtepomp gemonteerd valiant 230 kilo als het zo doorgaat zit over 2 jaar 80% in de wao dus wij stoppen er mee tot ziens laat hugo de jong zijn eigen prik kinderen maar in de wao werpen
      Met die achterlijk fake klimaatverandering

  • Marcel

    Helemaal gestoord daar in Den Haag. Zie je ze al hangen al die buiten delen aan een flat.

  • Chris

    Mooi verhaal en wie gaat dat weer betalen?!

  • Sjaak

    ik kan niet anders om alles wat Chris, Marcel USHeit ervan zeggen dit te onderbouwen!

    Als elektrotechnisch en duurzaamheid deskundige kan ik berekenen dat een Wp absoluut NIET duurzaam is, wel duur.
    daarnaast heb ik meer dan 30 jaar bij een enegrie bedrijf gewerkt en kan volmondig beamen dat het net dit NIET aankan.
    De minister komt weer met populaire, voor de installateur dan, maatregelen zonder naar de gevolgen te kijken. het is zeer logisch dat Tecchniek Nederland dit promoot. maar de minister moet daar boven staan

  • Peter

    waarom niet gelijk overgaan op elektrisch verwarmen?
    Ik woon in een appartement en verbruik 275 m3 aardgas per jaar voor vloerverwarming en douchen.
    In Den Haag weten ze nog niet wat fake nieuws is.

  • Noël

    Ach daar… Het Corona-orakel gaat nu over op een andere tak van sport. Tot het moment dat het weer volledig spaak loopt en hij met de noorderzon vertrekt. Laten we eerst eens zorgen dat er genoeg mensen opgeleid worden. Niet alleen voor de warmte- en hybride pompen maar algemeen in de installatietechniek. Daar is nog genoeg in te doen…

  • Goed initiatief. Ambitieus, maar dit gaat ons lukken. Iedere vakbekwame w-monteur kan dit echt. We zijn ook ooit snel naar gas overgestapt. Nu de overstap naar de warmtepomp / elektrisch. Op naar meer gasvrijheid!

  • john

    Weer en onzin NIET te realiseren idee, deze scharen we onder de Co certificering.
    Niet controleerbaar, achter voordeur mag niet gecontroleerd worden! Gelukkig maar!

    Dus weer een idee wat niet uitvoerbaar is, en de plank finaal mis slaat. De helft van Nederland heeft geen nagel om d’r kont te krabben (net dank aan M. Kutte).
    Maar we hebben een 0% rente lening met wat voor looptijd, en na een grote interesse (gaan we uiteraard wel rente doorberekenen, want zo zijn we dat weet u toch).

    En dus gaan de mensen nog verder de shit in omdat in den Haag en door die Terpstra weer kortzichtig gekeken word en niet op lange termijn. Er zijn andere mogelijkheden om van het gas af te gaan ik noem Heatpipes met buffervat met hygiëne spiraal opbrengst vele malen hoger dan zonnepanelen en warmtepomp.

    Maar word hier over gerept NEEN met geen woord. dus kortzichtigheid Ja en dat is jammer en niet nodig.

  • Richard

    ik vind de meeste hier zeer negatief over de haalbaarheid enz enz hahaha

    ik ben het met u eens, de eerste warmtepompen zijn er weer volgend jaar juni
    weer een ballon die gaat klappen
    elke situatie is anders en kost enorm veel geld

  • Marcel

    Hou een keer op met die volksverlakkerij dat je het terug gaat verdienen,
    Je verdient helemaal niets terug en zeker die renteloze lening niet.
    Je kan alleen je stookkosten verleggen naar een soort die je het meeste komfoor verschaft tegen de laagste inkoop.

  • Dat wordt leuk bij 2 weken matige tot strenge vorst, als heel Nederland de Elfstedentocht in hun slaapkamer onder de dekens zit te kijken met een straalkacheltje omdat de warmtepomp stagneert bij 4 graden boven nul.

  • Tom Donker

    Niet onze politiek bepaald dat !
    Niet Europa bepaald dat !
    De consument bepaald dat !
    En niet iedereen betaald dat !
    Europa word wakker en ga niet overhaast te werk met verkeerde beslissingen, er zijn en gaan mooiere uitvindingen en brandstoffen komen maar heb even geduld !!!!
    De kabels in de grond zijn al zwaar belast en gaan met deze beslissingen niet meer worden.
    Begin bij het wat er binnen bij de mensen te halen valt en ga volop isolleren b.v. en zorg dat mensen led verlichting gaan gebruiken en zet vaart met inventarisering van huizen en rendement die te behalen valt, maar hou op met die domme uitspraken !
    Doe geen loze woorden maar doe iets nuttigs !!

  • Kodjo

    Wat gek dat iedereen hier zo negatief is, waar komt dat vandaan? Een warmtepomp heeft een hoog rendement, hoger dan een CV-ketel. Belangrijker nog, een warmtepomp kan op duurzaam opgewekte energie werken, iets wat een gasgestookte CV-ketel op gas niet kan. Natuurlijk moet het net verzwaard worden. Maar toen we gas vonden in Groningen lag dat aardgasnet er ook in no-time. Kwestie van willen, keuzes maken. En dat is nou precies wat er eindelijk gebeurd. Ik ben er blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte