fbpx
Nieuws

Start schooljaar in slecht binnenklimaat

Start schooljaar in slecht binnenklimaat

De investeringen die de afgelopen tijd gedaan zijn in verbetering van het binnenklimaat van scholen, zijn gedaan in verkeerde installaties.

 

 

Dat zegt Frans Rasenberg, adviseur op het gebied van luchtkwaliteit op scholen, bij BNR Nieuwsradio. Naast verkeerde techniek, wordt onvoldoende gebruik gemaakt van goede CO2 meters. Het ministerie van Onderwijs investeerde ruim 250 miljoen euro in de verbetering van schoolgebouwen, waarbij ook het binnenklimaat in de lokalen van de ongeveer 10.000 schoolgebouwen in ons land verbeterd zou moeten worden. Volgens Rasenberg wordt dit geld vaak besteed aan verkeerde installaties.

 

Zorgenkindje 

Het binnenklimaat van scholen is al jarenlang een zorgenkindje. Branche-organisatie Uneto-VNI wees er eerder op dat de luchtkwaliteit vooral in de winter dramatisch slecht is. De organisatie pleit voor meer investeringen, en meer goede CO2-meters om de luchtkwaliteit te meten. Ondanks een  grootschalige actie om CO2-meters in het klaslokaal te krijgen, constateert BNR dat de verkoop van deze meetapparatuur gedaald is, en meetexperts nauwelijks opdrachten krijgen. Het ministerie van Onderwijs liet eind 2013 een onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat voor structurele verbetering van het binnenklimaat miljarden nodig zijn.

 

Vragen aan kabinet

Kamerlid Michel Rog (CDA) wil van het kabinet wat er gebeurd is met het extra geld dat beschikbaar is gesteld voor verbetering van het binnenklimaat.

 

Luister hier het fragment van BNR Nieuwsradio

 

3 reacties op “Start schooljaar in slecht binnenklimaat

  1. George schreef:

    ..dat is goed voor de economie, gezond en milieu. Over milieu gesproken, dit soort van zogenoemde ” CO2 meters” kan ook een reden zijn voor belastingdienst. Over 10 jaar moeten wij ook voor CO2 uitstoot menselijk lichaam betalen ( zoals bij auto’s ).”Leuker” kunnen we het niet makken. Wel makkelijk . 🙁

  2. i.rees schreef:

    En dan meteen maar een CO2-meter plaatsen in de 500.000 woningen met balansventilatie? Kan eindelijk aangetoond dat er sprake is van een slechtere luchtkwaliteit dan bij natuurlijke ventilatie.

  3. Wilbert Smits van Oyen schreef:

    De GGD heeft afgelopen 5 jaar (2008-2013) in het kader van de ‘ééndagsmethode’ ruim 4.500 basisscholen bezocht om het binnenklimaat te beoordelen en advies te geven. Dit waren allemaal scholen die zijn aangewezen op natuurlijke ventilatie. Een uitkomst van het onderzoek was dat in 53% van de lokalen voldoende ventilatiemogelijkheden zijn om de CO2-concentratie onder de 1.000 ppm te houden. Deze scholen is geadviseerd om in elk lokaal een CO2 meter te plaatsen om bewust te worden van de luchtkwaliteit en bewust te gaan ventileren door middel van het openen van ramen en deuren. Meten=Weten! Helaas zijn er maar weinig scholen die aan dit advies gevolg hebben gegeven… Blijkbaar is er onvoldoende urgentiegevoel, want een hoogwaardige CO2 meter (SenseAir) kost slechts € 150 ex btw. (www.co2indicator.nl/co2-meter.html)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.