De EPC-norm zal op termijn vervangen worden voor een nieuwe, strengere, BENG-norm (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Deze norm is feitelijk alleen te halen met warmtepompen, menen de sprekers van het op 5 november uitgezonden webinar ‘Warmtepompen, een logische keuze voor energiezuinige woningen’.
Drie aspecten
Bij de BENG-norm wordt er, anders dan bij EPC, op drie verschillende aspecten van de energiehuishouding gelet, legt André Kruithof van Nieman Raadgevende ingenieurs in het webinar uit. Ten eerste moet de nieuwbouwwoning zo min mogelijk energie verbruiken, ten tweede moet de energie die verbruikt wordt zo efficiënt mogelijk worden ingezet en ten derde moet de gebruikte energie zo duurzaam mogelijk worden opgewekt. Kruithof concludeert dat de BENG-norm alleen maar met warmtepompen gehaald zal kunnen worden.
Werking warmtepomp
Leo Janssen, werkzaam bij Vaillant, legt in het webinar met behulp van een filmpje uit hoe een warmtepomp eigenlijk werkt. Janssen toont in het webinar verder aan de hand van berekeningen hoe met de juiste combinatie van warmtepompen, al dan niet ‘hybride’ en al dan niet in combinatie met zonnepanelen, EPC-waarden te halen zijn die de nul tot op hondersten naderen.
Dimensionering
Patrik Jansen van technische groothandel Rensa vertelt vooral veel over dimensioneringen. Het is lang niet altijd verstandig om een te krachtige warmtepomp te nemen, ook niet als de warmtepomp verantwoordelijk is voor alle warmte, inclusief heet water in huis. Om kostenredenen, maar ook omdat een kleine pomp minder vaak aan- en afslaat, wat beter is voor het behoud. Wel is het verstandig om de dimensioneringen heel goed in de gaten te houden: de warmteafgiftepunten moeten goed berekend worden en in de uitvoering moet de aannemer zich daar dan ook aan houden. Dat luistert veel nauwer dan bij gasgestookte installaties, waar meestal flink overcapaciteit wordt geïnstalleerd maar dus ook veel minder zuinig wordt verstookt.
Het webinar is, na registratie, gratis terug te kijken via deze link.
ik maak al jaren goede transmissieberekeneningen voor dimensionering warmtepomp. levert besparing op maar klant of installateur vindt dit soms te duur. Ook dimensionering moet de juiste aandacht krijgen. Hier onderscheidt de goede installateur zich door vakmanschap.
Wij ontwikkelen appartementen met warmtepompen, wtw ventilatie en zonnepanelen. Wel jammer dat ons dak te klein is voor optimaal zongebruik. De wettelijke beperkingen om de daken van scholen in de omgeving betaalbaar samen te gebruiken maakt BENG voor ons beperkt door de overheid die straks dat niveau hoort te gaan vragen. Aan ons ligt het niet.
Warmtepompen kunnen voordelig ingezet worden in combinatie met de uitvinding van Putman installatietechniek ,het betreft een warmtewisselaar die achter een bestaand of nieuwe zonnepaneel geklikt kan worden ,er zitten twee grote voordelen aan dit systeem warmte direct uit het zonnepaneel of indirect ,minder stroom verbruik door de warmte pomp en extra stroom winning door afkoelen van het Pv paneel.. U vind ons op http://www.putmaninstallatietechniek.nl
v.w.b het te veel in- en uitschakelen van een WP is juist, immers dat is energetisch ongewenst omdat er grote piekstromen ontstaan bij het inschakelen van de compressor.
Ook de levensduur van deze compressor zal aanzienlijk daardoor worden verkort.
Nu zijn er fabrikaten van WP’s (geweest) die de capaciteit van de WP had verdeeld over een kleine compressor (1/3 van de totaal capaciteit) en een compressor die 2/3 van de totale capaciteit had. De regeling is/was dan dat de kleine compressor in bedrijf kwam en lang in bedrijf bleef en zodra deze kleine compressor te weinig capaciteit kon leveren, deze werd uitgeschakeld en de grotere compressor neemt/nam het dan over. Mocht deze de benodigde capaciteit daarvan ook niet voldoende van zijn, wordt/werd de kleine bijgeschakeld en draaide de WP op dat moment op 100% capaciteit. Bij afnemende benodigde capaciteit wordt/werd de omgekeerde volgorde geschakeld. Simpele oplossing om te voorkomen dat de compressoren te veel aan/uit worden geschakeld, maar is v.w.b. de kostprijs van de WP wel wat prijsverhogend, maar wél een véél betere oplossing die toekomstige reparatie kosten/energie kosten kan voorkomen/besparen.